Așa cum aminteam într-un articol anterior, vacanța la Budapesta, cu tot ce a cuprins ea, a fost „croșetată” în jurul concertului Rammstein din data de 11 iulie. Dar Budapesta a însemnat mai mult de atât…
Pentru că nu avea niciun sens să nu profităm de drumul pe care oricum îl făceam la Budapesta, am combinat într-un fel lucrurile ca să scoatem și o vacanță pentru copii. Și ce vacanță a ieșit…
După ziua de la ștrandul cu apă termală Palatinius, cea mai apreciată distracție de către cei mici a fost croaziera seara pe Dunăre, cu vaporașul. Cât este de frumoasă Budapesta după lăsarea serii, cu greu poate fi descris în cuvinte. Din acest motiv probabil, și croazierele de seară sunt mai scumpe decât cele de zi. Dar merită cu prisosință…
Desigur, Parlamentul este de departe atracția principală a plimbării. Este atât de frumos luminat încât nu are rival. Nici măcar Bastionul Pescarilor nu îi face concurență. Dacă merită croaziera pe Dunăre în Budapesta? O, cu siguranță DA!
Ce presupune o croazieră pe Dunăre
Noi am ales, pentru croaziera de seară, Silver Line, o companie care pleacă din dreptul Pilonului 11 și face turul lung, complet.
Prețul croazierei este de 12 euro, indiferent dacă iei de pe site sau de la fața locului. Bărcile pleacă din oră-n oră și, pentru a prinde locuri bune, este bine să te așezi „la coadă” chiar și cu 30-40 de minute înainte.
Durata turului este de 70 de minute cu tot cu manevrele de plecare și acostare și ai parte de ghidaj în mai multe limbi (nu și în română). Există și variante de plimbări premium, cu băuturi și/sau cină incluse, dar și prețul acestora este pe măsură, ajungând și la 90 de euro de persoană.
Revenind însă la croaziera clasică, aceasta are prețuri între 9 și 15 euro, în funcție de momentul zilei și de compania care realizează plimbarea.
Atât de mult le-a plăcut copiilor încât am luat în calcul să mai facem o croazieră, pe zi de această dată, cu o zi înainte de finalul vacanței la Budapesta. Din păcate, canicula pe care „am prins-o în acea zi” ne-a făcut să ne răzgândim. Chiar nu se putea sta afară pe acea căldură, iar ca să faci croaziera înăuntru… nu avea niciun farmec.
Ce altceva poți face cu copiii la Budapesta
Deși ștrandul de la Palatinus a fost punctul forte al city-break-ului la Budapesta, iar croaziera pe Dunăre pe locul secund, copiii au și multe alte lucruri de văzut/făcut în capitala Ungariei.
De exemplu Grădina Zoologică este un loc unde, mai ales dacă vremea este prietenoasă, copiii au ce face o zi întreagă. 15.400 de forinți a fost prețul pentru doi adulți și trei copii, și este chiar distracție. Pe lângă multe animale de văzut, cei mici au la dispoziție locuri de joacă, tobogane iar, în zilele călduroase de vară se pot răcori sub perdelele de apă special amenajate pentru asta.
Tropicarium este o altă variantă, mai ales dacă sunteți în căutare de locuri unde să fugiți de caniculă. Amenajat în incinta unui mall, tropicariumul adăpostește exemplare de floră și faună din zona tropicală. Și aici copiii au fost încântați, iar cea mai mare curiozitate le-a fost stârnită de insectele care se camuflau luând forma și culoarea unor frunze.
La Tropicarium cea mai îndrăgită parte este cea cu bazinul pisicilor de mare, unde vizitatorii sunt încurajați să bage mâinile în apă și să mângâie creaturile acvatice.
Și lista obiectivelor turistice pentru copii poate continua cu Bastionul Pescarilor și biserica Sf. Matyas. Le-a plăcut la biserică urcarea la etaj, dar nu au fost foarte încântați de rest. Firesc, dacă stăm să ne gândim…
Pentru copii Budapesta este, cu siguranță, un oraș în care nu se plictisesc zile la rând. Și dacă ar fi să ia ștrandurile cu apă termală la rând, păi nu le-ar rămâne timp și pentru altceva. Ai noștri abia așteaptă să revenim și, cel mai probabil, nu vor avea prea mult de așteptat.