În minivacanța petrecută în Munții Măcin am făcut și un al doilea traseu montan, Vârful Țuțuiatul. Este cel mai mare vârf din acești munți – atinge o înălțime de 467 m. Ca și traseul Culmea Pricopanului, și aici vom beneficia de panorame spectaculoase, potecă prin pădure și mult aer curat. Deși traseul începe în centrul satului Greci vă recomand să mai mergeți cu mașina încă 3 km. Lăsați mașina în apropierea punctului de pornire spre vârf, situat la marginea satului Greci, de lângă Măcin.
De aici traseul, marcat cu triunghi albastru, urcă ușor. După circa 45 minute se ajunge la o stâncă masivă. La această bifurcație, ambele indicatoare ne arată drumul spre vârf. Luați-o la dreapta pe un drum mai spectaculos cu multe priveliști frumoase. De sus veți reveni în acest punct pe celălalt traseu care se parcurge în mare parte prin pădure. După ce am făcut dreapta am văzut o turmă de capre, iar un câine s-a alăturat grupului nostru.
Vârful Țuțuiatul
Traseul continuă să urce și ne oferă peisaje frumoase spre câmpiile din Dobrogea. Printre pietrele de pe drum veți putea vedea mici șopârle specifice zonei. În ultima parte, poteca intră în pădure și vom ajunge la baza a două vârfuri.
Un fapt interesant aflat de la un localnic – vârful Țuțuiatul nu este cel pe care scrie cu vopsea (cel din stânga), ci cel din dreapta sa, care este mai înalt. Dar s-a ales această variantă pentru că peisajul oferit de vârful din stânga potecii este mai atrăgător. Toată lumea își face poze la stâncile pe care scrie (eronat) vârful Țuțuiatul.
După un popas de vreo oră pentru poze, odihnă și masă am început coborârea pe celălalt traseu. Se merge mult prin pădure, umbra fiind binevenită dacă este soare și cald. Atenție la semnul triunghi albastru – la un moment dat veți face stânga și veți părăsi poteca largă din pădure. Apoi se va coborî, uneori mai accentuat, dar cu atenție nu este dificil.
Țestoase de Dobrogea
Ajungem din nou la acea stâncă masivă unde am făcut dreapta la urcare și ne continuăm traseul în coborâre. Pe partea dreaptă a drumului, printre tufe și pietre veți putea vedea celebrele țestoase de Dobrogea.
Acestea stau la soare în apropierea cuiburilor ascunse printre tufe spinoase. Nu le speriați și nu le îndepărtați de cuiburi – doar admirați-le și fotografiați-le.
Dacă ajungeți în Muntii Macin faceți și acest traseu montan Varful Țuțuiatul, dar și pe cel denumit Culmea Pricopanului.
Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.