Prima parte a lunii iulie, lună toridă, de vară, deloc îmbietoare pentru un concediu. Și, cu toate acestea, am fost „nevoiți” să plecăm la Budapesta, și să combinăm un eveniment cu un concediu cu copiii. Nu de alta dar, dacă tot mergeam până acolo, era păcat să nu vadă și ei ce are Budapesta de oferit.
I-am dus la Zoo, i-am plimbat cu vaporașul pe Dunăre, i-am dus la Tropicarium dar, de departe, cea mai reușită zi a fost cea petrecută la ștrandul cu ape termale Palatinus, de pe Insula Margareta.
Puțin convinsă de treaba cu ștrandul (sincer, consideram că am lucruri mai bune de făcut în Budapesta decât să zac la ștrand o zi întreagă), am acceptat totuși să mergem pentru copii. Personal nu-mi place apa, nu-mi place, nici la mare, nici la ștrand, senzația aceea de apă rece până te obișnuiești cu ea (oricât ar fi de caldă, tot rece ți se pare la început). Am considerat însă că, pentru copii, merită să fac un sacrificiu.
Ehe… dacă știam… Păi ștrandul Palatinus nu are absolut nimic de a face cu ceea ce eu știam despre ștranduri sau piscine. Șezlongurile acolo sunt pe iarbă, la umbra unor arbori groși și înalți. Nici nu se compară măcar cu umbra de la umbreluțele amplasate direct pe beton sau pe vreun podeț de lemn. Oricât ar fi de cald, (iar noi am prins în Budapesta, la început de iulie, cod portocaliu de caniculă), umbra arborilor groși face aerul respirabil și este o plăcere să stai, chiar și o zi întreagă, lenevind pe șezlong.
În ceea ce privește bălăceala în apă, deși m-am arătat reticentă la început, a fost de-a dreptul greu să mă scoată cineva din apă. Bazinele cu apă temală, caldă, la diferite temperaturi și diferite adâncimi, făceau statul în apă o plăcere. Unde mai pui că, pe margine, erau construite un fel de bănci , astfel că puteai sta liniștit la o discuție în apa termală.
Au și ei bizonii lor
Bineînțeles că, după o zi întreagă de stat la ștrand, este imposibil să nu dai și de specimene mai… „din topor”, cum se spune…
Deși regulile de intrare spun clar că este interzis consumul de alimente și băuturi în bazine și pe marginea acestora, bineînțeles că s-a găsit un grup de „dăștepți, mânca-ți-aș” care să ronțăie chipsuri fix în bazinul cu cea mai caldă apă. Că le intrau 2 în gură și unul în apă, e altă poveste. Din păcate nu am văzut niciun om de la pază să le tragă atenția… În plus „costumele lor de baie” arătau ciudat de similar cu cele de stradă, dar poate sunt doar cârcotașă și așa sunt costumele de baie ultimul răcnet.
Norocul a făcut că, nu știu din ce motiv, după ce și-au terminat punga de chips-uri, și-au strâns bagajele aruncate pe marginea bazinului și au plecat. Sau poate o fi fost vreo interacțiune cu paza, pe care eu am ratat-o, și, în urma acesteia, au dispărut din peisaj.
Dar să revenim la ștrandul în sine…
Taxele de intrare nu sunt mici, dar sunt incomparabil mai mici decât tot ceea ce înseamnă la noi în țară. De exemplu, pentru un adult, biletul de intrare este de 4.400 forinți, adică aproximativ 55 de lei pentru o zi întreagă, în zilele lucrătoare. În weekend este 4.900 de forinți, adică 62 de lei. În acești bani sunt incluse șezlongurile (pe care le poți poziționa unde vrei), accesul la toate piscinele, vestiar și dulap. Ca și comparație, la Therme, aproape de București, cel mai ieftin bilet de o zi este de 100 de lei, dar ai acces doar în zona „fără limită de vârstă”. La categoria a doua este 134 de lei, iar la categoria Elysium este 160 de lei.
Noi am fost într-o zi de miercuri. Am plătit pentru doi adulți și trei copii, un bilet de familie (au această opțiune, care cuprinde 2 adulți și un copil, sau doi adulți și doi copii) și am mai luat un bilet de copil separat. În total 12.300 de forinți biletul de familie și 3.500 de forinți biletul de copil. Total 15.800 de forinți, adică 200 de lei. Cam atât cât dau doi adulți la Therme în zona cea mai „low”…
Citește și: Iordania pe cont propriu în 2023: buget, viză, taxe, prețuri, transport, mâncare și Jordan Pass
În ceea ce privește distracția, copiii au fost mega încântați. Din când în când, la difuzoare, se anunțau valurile în piscina cu valuri și atunci, din orice bazin sau tobogan erau, fugeau „la valuri”. Cea mică, nici ea nu a fost de scos din apă, deoarece nu avea niciun disconfort. Apa caldă, mică, a avut parte și de tobogane mici, cu alte cuvinte… raiul pe pământ… sau în apă…
În ceea ce mă privește pe mine, fițoasa-șefă, am avut de ales temperatura apei: 30 de grade, 32 de grade, 36 de grade… o adevărată încântare! Am putut să merg cu cea mică în piscina de copii și să mă bucur de bucuria ei, și am luat-o cu mine în piscina mai mare, unde s-a bălăcit fericită, cu colacul, în apă de 36 de grade.
Singurul lucru care cam lasă de dorit este starea toaletelor din incinta ștrandului. Dar asta nu ține numai de administratorii ștrandului, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Oricum, pentru a trece rapid peste subiect, pot spune că, uneori, toaletele de pe aeroportul Henri Coandă sunt mai murdare decât erau acestea de la ștradul Palatinus.
Cheltuielile cu mâncarea și băutura
Ce ar mai fi de menționat este faptul că nu este nicio problemă să vii cu apă și mâncare din afara complexului. Nu ne-a controlat nimeni în bagaje și nici nu era vreo atenționare pe undeva. Noi, obișnuiți cu regulile de la majoritatea piscinelor și ștrandurilor de la noi din țară, nu ne-am dus nici măcar cu apă. Mare greșeală… Am fi salvat niște bani, dar nici așa mulți.
Prețurile din complex sunt decente. Da, mai mari cam cu 15-20% față de afara complexului, dar nu sunt de speriat. Ne-am luat și apă, și mâncare și n-am dat faliment. Hot-dog-ul era undeva la 2.000 de forinți, altceva nu mai îmi aduc aminte.
Ștrandul Palatinus se află pe Insula Margareta. Am ajuns cu mașina, pe care am lăsat-o într-o parcare în capătul insulei, de unde am mers pe jos până la ștrand. La întoarcere am achitat parcarea, 4.500 de forinți, adică 60 de lei.
Citește și: Cum a fost la concertul Rammstein de la Budapesta? Show total și patos în formă pură
Nu spun că este ieftin, dar și nivelul de trai al ungurilor este peste al nostru. Oricum, pentru ceea ce oferă, raportul calitate-preț este peste tot ceea ce găsești la noi.
Per total, experiența de la Palatinus a fost la superlativ. Îmi pare rău că nu am știut că este permis accesul cu produse alimentare din afara complexului pentru că lucrurile ar fi stat mult mai bine pentru noi dacă știam asta.
Oricum, pot spune cu mâna pe inimă că sunt extraordinar de invidioasă pe românii din vestul țării, pe cei din Arad, Timișoara sau Oradea, pentru că pot ajunge atât de repede la Budapesta. Pentru noi, cei din Prahova, drumul până ieșim din țară este atât de nasol și lung, încât este exclus să luăm în calcul un weekend la ștrand la Budapesta. Pe când pentru ceilalți, este o opțiune extraordinară, indiferent că este vară sau iarnă. Pentru că, da, ștrandul Palatinus este deschis inclusiv iarna deoarece are multe bazine interioare.