Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de o săptămână în Thassos, am primit întrebări din cele mai ciudate cu privire la destinația vacanței noastre: „Și? Ați ascultat manele până la miezul nopții?” sau „Ați fost să ascultați manele românești la tavernele grecești?” sau „Ați avut loc să intrați în apă?”.

Publicitate

Nu știu ce impresie au unii despre Thassos, sau despre noi, dar nu înțeleg cum ar putea să-și imagineze cineva că ne-am duce într-un astfel de loc. De vreo 6 ani de zile, exceptând pandemia, preferăm să ne petrecem vacanța „de mare” a copiilor în Thassos.

Da, în ultimii trei ani mai ales, insula s-a aglomerat, da, sunt locuri unde lumea se calcă în picioare ca la Mamaia, unde nu ai loc să arunci un băț pe plajă sau în apă. Ca o paranteză, Plaja Pachis, care în urmă cu mulți ani era liberă și semi-sălbatică, acum s-a aglomerat înfiorător, pe fâșia îngustă de nisip fiind amplasate șezlonguri înghesuite pline cu oameni. Ce plăcere găsești în așa ceva, într-o asemenea vacanță, nu pot să înțeleg. Dar e chestie de gusturi probabil…

Locul unde am ajuns noi în urmă cu 6 ani nu are nimic de a face cu aglomerația, cu beach-bar-urile sau cu… manelele. Da, este adevărat, este departe de Golden Beach, departe de Marble Beach, departe de Paradise Beach, departe de Potos, Limenas sau Limenaria. Dar este ceea ce noi căutăm în vacanțe: loc liniștit, cu apă mică și limpede, cu nisip, fără pietre, cu taverne grecești tradiționale (unde NU se aud manele), loc în care la ora 22:00 toată lumea coboară glasul și poți dormi liniștit.

Publicitate
skala prinos thassos
Pe străduțele acestea, după ora 23:00, e o liniște… plictisitoare

Deși pentru unii poate părea ciudat, pentru familiile cu copii acesta este un loc ideal de a petrece concediul, departe de tumultul, de aglomerația și de agitația marilor stațiuni. Asta ne place la Thassos! Este aproape de casă (comparativ cu Creta, Corfu, Lefkada sau alte insule grecești) și găsim (încă) unde să ne încărcăm bateriile.

La Skala Prinos cazarea se rezervă cu un an înainte

Undeva în vestul insulei, acolo unde ancorează ferry-urile care vin de la Kavala, se află o fâșie de plajă îngustă unde, de obicei, stau doar cei cazați acolo. De ce? Pentru că nu este la îndemâna oricui să ajungă acolo, deoarece toți caută plaje cu renume. Un alt motiv este și faptul că pe plaja respectivă sunt doar câteva vile, fiecare cu câte 4-6 camere, care oferă celor cazați acolo șezlonguri pe nisip. Astfel că, acolo stau doar cei cazați în zonă.

Pentru unii zona reprezintă „moartea pasiunii”, fiind considerată prea liniștită, prea „de pensionari”. Dar, surprinzător este că unii tineri o preferă pentru vacanțele de cuplu, atunci când, plecând în doi și nu „cu gașca”, nu caută agitația și viața de noapte din Potos, spre exemplu.

Publicitate

În ceea ce privește cazarea, în plin sezon o cameră dublă pe malul mării ajunge și la 80 – 100 de euro pe noapte. Și, cu toate acestea, rezervările se fac cu un an înainte și se confirmă în luna decembrie. Pentru capete de sezon, prețul este, în unele cazuri, și la jumate, dar și acele perioade sunt date cu luni de zile înainte.

Prețurile la mâncare în zona Skala Prinos

Un alt avantaj în Skala Prinos este și oferta variată de taverne la prețuri mai mult decât rezonabile. Un gyros anul acesta era 4 euro, un mix grill, din care se săturau lejer 3 persoane, era 15 euro. La taverne prețul unui platou de fructe de mare pentru 2 persoane era cam 20 – 25 de euro, iar caractița era 14-18 euro porția.

Prețurile la mâncare erau, într-adevăr, pentru toate buzunarele. Este adevărat însă că, spre deosebire de perioada de dinainte de pandemie, nu toate tavernele mai dau pâine și apă „din partea casei”, iar de desert nu mai poate fi vorba… Dar în rest nu sunt chiar așa rele lucrurile.

Publicitate

O singură tavernă (cu prețuri decente) a venit cu desert „din partea casei”: una tradițională, în Kazaviti, deci departe de malul mării.

vedere kazaviti thassos
Vederea din Kazaviti

Având în vedere însă situația la nivel mondial, nu știu dacă grecii ar trebui chiar puși la zid pentru noua lor politică. În fond și la urma urmei, toți încearcă, în fel și chip, să recupereze din pierderile suferite în urma pandemiei.

Nu m-am dus niciodată la greci pentru pâine, apă sau desert „din partea casei”, așa că n-am de ce să încetez să mă mai duc. Nu știu ce politică adoptă cei din alte stațiuni, dar la Skala Prinos au prețuri decente la taverne, au cazări frumoase, în prima linie a mării și, mai presus de orice, au liniștea pe care noi o căutăm în vacanțe.

Publicitate

Citește și: Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Dacă ar fi să recomand Skala Prinos, aș spune că NU, nu recomand! De ce? Pentru că nu are viață de noapte, nu are gălăgie, nu are apă azurie, nu are plajă lată și nu are taverne de fițe. Așa că, NU vă duceți la Skala Prinos!… Există multe alte stațiuni animate în Thassos care abia așteaptă să primească români! 😉

apus skala prinos
Apus în Skala Prinos

Cele mai noi

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Publicitate

3 COMENTARII

  1. Cum sa conduci atatia kilometri si sa faci baie in apa contaminata de la ferrry ai alte ambarcatiuni din imediata apropiere? Skala Prinios e buna de recomandat dusmanilor. Altfel, un articol de umplutura, ca multe altele…

    • Niciun ferri sau alta ambarcatiune nu și-ar permite sa polueze nici măcar în larg, cu atât mai puțin în port sau aproape de țărm, dat fiind amenzile uriașe pe care le riscă, deci ăsta e un argument fără sens.
      In schimb, am avut ocazia sa vad din larg, de pe paddleboard, plaja de la Sentido, fostul Pachis. Mă întrebam ce e cu dâra de ulei și spumă din interiorul zonei cu geamanduri. Intr-un târziu am realizat: loțiuni de plajă!
      Deci nu ambarcațiunile poluează, ci oamenii.
      Și da, Pachis era plaja noastră preferată, înainte să ajungă monstruozitatea comercială care e azi.
      Mai sunt încă plaje pustii și frumoase in Thasos, pe care însă nu o sa le dezvălui, ca să nu devină atracții turistice.

  2. Am făcut și noi un sejur 2 adulți și un copil la un hotel cochet cu piscina , mic dejun ( 60+18 ) în 2018 … am găsit exact ce am cautat … liniște… pana când s-au cazat deasupra noastră o familie de romani care pe la ora 22 au început sa mute mobila prin camera pana m-am dus la ei 🪓 .Da , e nasol , nu mergeți în Prinos … mai bine înghesuiți pe șezlonguri sa ne mirosim bășinile și sa ne claxoneze cocalarii cu suv-urile …

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei de măsline din Thassos?”, invariabil, peste 70% din răspunsurile pe care le vei primi vor...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în Thassos, ne-am propus să ni-l facem altfel. Cum din punct de vedere al obiectivelor turistice...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească Thassos a auzit cu siguranță de Theologos, satul de munte care păstrează cel mai bine...
Publicitate