AcasăSejururiDrumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi,...

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este unul care poate fi parcurs într-o zi, din Ploiești. Da, de obicei luam cazare intermediară în Bulgaria pentru copii, dar, cum aceștia au mai crescut, putem să îl facem „dintr-una” cum se spune. Așa am făcut și anul acesta.

Deși cazarea la care mergem de obicei este mai apropiată de portul unde acostează ferry-ul din Kavala, mergem de fiecare dată la Keramoti, pentru că de acolo ferry-urile spre Thassos sunt mai dese. De obicei, de cum ajungem, ne și urcăm. La întors, deoarece de la 1 septembrie se mai răresc, s-a întâmplat să mai și așteptăm. Dar, de obicei, lucrurile merg brici.

Vinieta bulgărească

Cu 2-3 zile înainte de plecare achiziționăm vinieta bulgărească. De ce? Ca să aibă timp să se înregistreze în sistem și să nu avem surprize. De fiecare dată când am intrat în Bulgaria ne-au frapat cozile imense de la intrarea în țară, unde majoritatea mașinilor se opresc să-și ia vinieta. Acolo se pierd cel puțin 30 de minute în sezon. De ce ai face asta când poți achiziționa vinieta simplu, online, de acasă?

granita grecia bulgaria makaza
Pentru a circula în Bulgaria în afara localităților ai nevoie de vinieta

Da, există mai multe site-uri, unele sunt cu comision, iar altele pur și simplu sunt țepe. Site-ul oficial de unde se achiziționează vinieta bulgărească, fără comisioane sau alte costuri ascunse este https://web.bgtoll.bg/, care are inclusiv opțiunea de „limba română”.

Pentru că am avut sejur început în weekend și terminat tot în weekend, am achiziționat înainte de plecarea din țară o vinietă de weekend, iar din Grecia, cu vreo două zile înainte de întoarcere, am mai luat una. Pentru fiecare am plătit 9 leva, online, cu cardul.

Taxele de pod de la Giurgiu

Pentru Thassos, destinația noastră, punctul de ieșire din țară a fost pe la Giurgiu – Ruse. Plecând la 4.30 AM de acasă, nu am prins niciun fel de aglomerație la vamă, am trecut în 5 minute. Înainte de a urca podul peste Dunăre, în România se plătește taxa de pod în valoare de 15 lei sau 3 euro.

La întoarcerea în țară, în Bulgaria, taxa de pod se plătește înainte de urcarea pe pod și este în valoare de 2 euro sau 4 leva. Atenție! Nu se poate plăti cu lei românești ci doar euro, leva sau card bancar!

Este de preferat să aveți sumă fixă, dacă plătiți cash, astfel încât coada de mașini să meargă fluent și să diminuați riscul de blocaje. Spun să „diminuați” pentru că, mereu, se găsesc câțiva care se încăpățânează să meargă cu bancnote mari de euro sau cu lei. Și se pierde mult timp cu aceștia. Nu fiți dintre ei!

Taxele de autostradă în Grecia

În 2019, când mergeai până în Thassos, nu se plătea nicio taxă pe autostradă. Acum au fost instalate stații de taxare. Suma nu este mare, 1.40 euro pentru un autoturism, dar problema este că nu există posibilitatea de achiziționare online și, mai ales în sezon, se formează adevărate blocaje.

taxe autostrada grecia
Taxele de autostradă în Grecia

Am stat la punctul de taxare de pe autostradă în Grecia, la dus, mai mult decât la vamă, între România și Bulgaria. Și cu asta cred că am spus tot.

Taxele de ferry Keramoti – Limenas

Așa cum spuneam, preferăm, atunci când mergem în Thassos, să luăm ferry-ul din Keramoti până în Limenas. Anul acesta, în 2023, taxa pentru autoturism mai lung de 4,25 metri a fost de 25 euro. Pentru autoturism de până în 4,25 metri a fost de 20 euro. Un copil peste 10 ani sau un adult a plătit 5 euro, un copil între 5-10 ani a plătit 3 euro. Copiii sub 5 ani au mers gratuit.

În total, pentru o traversare, având o mașină peste 4,25 metri, am plătit, pentru o familie de 5 persoane, 48 de euro pe fiecare sens (25 mașina, 20 adulții și copiii peste 10 ani, 3 euro copilul de 5 ani jumate).

În total, taxele de drum pentru drumul dus-întors Ploiești – Thassos au fost de aproximativ 560 de lei, din care aproape 500 de lei a fost doar ferry-ul Keramoti – Limenas și înapoi.

Timpi de așteptare la vămi și drumul până în Thassos

În ce ne privește, am plecat la 4:30, dimineața, din fața blocului din Ploiești și, la ora 17:00 am ieșit deja să ne bucurăm de plaja de pe insulă.

În total, „din ușă-n ușă”, cum se spune, am făcut 12 ore, cu tot cu statul în vămi, cu pauzele de masă și cu traversarea cu ferry-ul.

La dus, am alimentat cu motorină de la un Shell din apropierea orașului bulgăresc Kardjali, deoarece am considerat că OMV-ul din oraș ar fi prea aglomerat. Și bine am făcut! Era omor de mașini de România când am trecut pe lângă acesta.

La întors am făcut din nou plinul la OMV-ul din Haskovo de data aceasta. La dus am băgat motorină de 137 de leva, iar la întors de 118 leva. În total am pus de peste 600 de lei, dar a mai rămas motorină în rezervor de cel puțin 200 de lei.

Rezumând, un drum Ploiești – Thassos și înapoi a însemnat cam 12 ore dus, 12 ore întors și un cost de 1.000 de lei. Și, cu toate acestea, a meritat! 😊

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți