AcasăIdei de weekend: Prahova și împrejurimiTrasee în munții românești: Piatra Craiului – cabana Curmatura

Trasee în munții românești: Piatra Craiului – cabana Curmatura

Unul din cele mai cunoscute și frecventate trasee montane din Piatra Craiului este cel spre cabana Curmătura. Sunt mai multe poteci marcate care duc spre această cabană – cea mai folosită este cea cu marcaj bandă galbenă.

Traseul pornește de la Fântâna lui Botorog (altitudine 850 m) și urcă prin pădure. Marcajul bandă galbenă este vizibil pe tot traseul. De la cabană se coboară spre Prăpăstiile Zărneștilor (bandă albastră) și revenim la Fântâna lui Botorog. Fiind un circuit, traseul se poate face și în sens invers.

Alături de munții Bucegi și masivul Piatra Craiului are numeroase trasee montane. Până în Zărnești drumul este asfaltat, iar ultimii 2 km sunt pe drum forestier. Mașinile se parchează pe marginea drumului, iar la fântână aveți sursă de apă de izvor. Traseul spre cabană durează între 2 și 3 ore funcție și de condiția fizică a fiecăruia. Prima parte a traseului urcă destul de abrupt prin pădure, circa 45 de minute. Apoi panta se mai domolește și după alte 30-40 de minute ajungem în poiana Zănoaga.

În poiană puteți face un popas pentru hidratare și odihnă. De aici, urmând indicatoarele, mai avem aproximativ o oră până la cabană. Se merge pe un platou deschis, apoi se va intra în pădure. Această parte are panta mult mai lină, uneori mai și coborâm.

Cabana Curmătura este situată la 1470 m și este un punct de plecare spre alte trasee montane din zonă. La cabană ne putem aproviziona cu apă, de la izvorul din dreapta cabanei. Pe platoul din fața cabanei este spațiu pentru pus cortul. Din păcate, în 2022 nu mai există bucătar și nu se mai poate mânca la cabană. Bufetul din incinta cabanei oferă apă, sucuri, snack-uri, ciocolată – de preferat să aveți sandvișuri la voi.

Traseul de întoarcere

După o pauză de aproape o oră am plecat spre Prăpăstiile Zărneștilor,urmând traseul marcat cu bandă albastră. La început se merge prin poieni, de unde se deschid peisaje frumoase. Traseul este în coborâre, uneori accentuată, cea mai mare parte fiind prin pădure.

Ne-a luat ceva mai mult de o oră să ajungem în drumul forestier care străbate Prăpăstiile Zărneștilor. În aceste chei spectaculoase, pereții de stâncă au înălțimi de până la 200 m. Până la Fântâna lui Botorog am făcut puțin peste 1 oră. Acest traseu de întoarcere durează cam 2-2,5 ore – întregul circuit ne-a luat 6 ore. Vrei să petreci o zi în natură, bucurându-te de aer curat și peisaje frumoase ? Atunci alege unul dintre numeroasele trasee montane din Piatra Craiului – cabana Curmatura este cel mai popular.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți