Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei de măsline din Thassos?”, invariabil, peste 70% din răspunsurile pe care le vei primi vor fi: „Sotirelis”. De ce? Pentru că, de-a lungul timpului, cu o istorie de peste 100 de ani, familia Sotirelis produce ulei de măsline extravirgin, de calitate, pe insula Thassos.

Publicitate

Înainte de a pleca în concediu anul acesta, am trimis un mail fabricii în care am solicitat acceptul pentru a realiza un articol despre fabrica, devenită deja obiectiv turistic, și despre uleiul de măsline „Sotirelis”. Ne așteptam, având în vedere notorietatea brandului, la cel mult un răspuns evaziv. Dar nu a fost deloc așa.

Kleopatra Paplomata, soția actualului proprietar al fabricii, Sotiris Sotirelis, s-a arătat mai mult decât încântată de o întrevedere și de a ne explica exact istoria fabricii, atât de vizitată anual de turiști din întreaga lume.

kleopatra paplomata sotirelis
Kleopatra Paplomata, cea care ne-a dezvăluit secrele uleiului de măsline extravirgin

Mai mult decât atât, detaliile aflate cu prilejul vizitei despre diferența între uleiul de măsline extravirgin și cel „recoltă timpurie”, au deslușit misterul diferenței de preț dintre cele două, „degustarea” a fost cea care a tras concluzia: cel „recoltă timpurie” este, cu adevărat altfel, atât din punct de vedere al gustului, aromei, cât și din punct de vedere nutritiv. Dar acestea vor fi explicate pe larg în cuprinsul materialului.

Publicitate

Muzeul fabricii Sotirelis din Panagia atrage grupuri de turiști

În Panagia, în inima Thassosului, se află muzeul, vechea fabrică și magazinul propriu al celor de la Sotirelis. Aici vin oameni, nu doar pentru a achiziționa ulei de măsline extravirgin direct de la sursă, dar și pentru a afla câte ceva despre o fabrică de ulei de măsline care datează de peste 100 de ani.

Așa că, în special în timpul sezonului, turiștii, mai ales în grupuri organizate, vin pentru turul fabricii-muzeu. Multe dintre exponate sunt cele originale, prima fabrică de ulei de măsline Sotirelis, funcționând chiar pe locul actualului muzeu și magazin.

La muzeul din Panagia, încă se mai pot vedea roata acționată de apă (care este funcțională dar doar demonstrativ), cursul de apă care o punea în mișcare, și vechile prese hidraulice precum și filtrele, realizate din fibră de nucă de cocos.

Publicitate

muzeu sotirelis thassos

O istorie de peste 100 de ani

„1915” scrie pe placa aflată undeva pe partea stângă a clădirii, și este, după cum spune Kleopatra, piatra originală, care a fost a fabricii încă de la înființarea acesteia de către străbunicul soțului ei, Sotiri Sotirelis. „Soțul meu este a patra generație deja. El este Sotiris Sotirelis, tatăl său tot Sotiris Sotirelis, bunicul la fel, iar străbunicul său, cel care a ridicat fabrica, se numea tot Sotiris Sotirelis”, a dezvăluit Kleopatra.

Ea însăși fiind implicată în businessul familiei, s-a mutat din Salonic în Thassos în 2006, unde, alături de soțul său, pune umărul pentru a duce mai departe numele și tradiția Sotirelis.

Bazele primei fabrici Sotirelis au fost puse în 1915, pe locul actualului muzeu. Pe atunci nu exista curent electric așa că fabrica funcționa cu ajutorul energiei produsă de apă.

Publicitate

Thassos este un loc bogat în apă datorită izvoarelor de munte și, în special în Panagia se regăsesc acestea. Așa că, la început, au folosit energia obținută cu ajutorul apei. În 1963 electricitatea a ajuns în Thassos și, astfel, fabrica Sotirelis a trecut de la energie cu ajutorul apei, la energie electrică”, povestește Kleopatra.

Fabrica de ulei de măsline Sotirelis a funcționat în Panagia până în 2006, când s-a construit una nouă, modernă, în Limenas, locul unde se află și acum.

muzeu sotirelis thassos
Mecanismul vechii fabrici de ulei de măsline extravirgin

Ca o comparație, fabrica tradițională de ulei de măsline producea 150 litri de ulei pe zi, cea care funcționa pe bază de electricitate, în Panagia, producea 450 litri de ulei de măsline pe oră, în timp ce fabrica modernă actuală, cea din Limenas, produce 1,5 tone de ulei pe oră.

Publicitate

Acest lucru este foarte important pentru a se păstra calitatea ridicată a uleiului de măsline deoarece acesta are nevoie să fie procesat într-un timp scurt pentru a-și păstra proprietățile.

muzeu sotirelis thassos

Cum se obține uleiul de măsline extravirgin Sotirelis

Încercăm să obținem calitate înainte de toate”, spune Kleopatra Paplomata despre ceea ce produce fabrica Sotirelis. Nu consideră că are o „afacere mare”, deși brandul Sotirelis este renumit în întreaga Grecie. Spune că se axează pe produs de calitate și apoi pe business.

Pentru că nu are un număr așa de mare de măslini, familia Sotirelis cumpără măsline de la proprietarii de măslini din Thassos. Controlul calității începe chiar cu măslinele, care sunt atent verificate înainte de a fi procesate, iar în timpul procesului de producție sunt realizate analiza chimică și analiza organoleptică a produsului.

Publicitate

Dacă uleiul de măsline rezultat este perfect, din punctul nostru de vedere, gust, aciditate, etc., atunci îl cumpărăm”, detaliază Kleopatra Paplomata.

La fabrică au bazine de depozitare, de unde iau mostre, din fiecare, și realizează analiza finală a produsului, din punct de vedere chimic și organoleptic. Dacă totul este în regulă, încep îmbutelierea uleiului de măsline extravirgin, de asemenea o etapă foarte importantă.

Cred că cel mai important lucru în acestă afacere este știința producției, care a fost transmisă, la noi, din tată în fiu, timp de atâtea generații. Sunt detalii, pe care nu multă lume le cunoaște, despre extracția uleiului de măsline, de exemplu…”, este de părere antreprenoarea.

Publicitate

Fabrica modernă Sotirelis este acum în Limenas și are o capacitate de producție de 1,5 tone pe oră.

Producătorii aduc măslinele și, în 24 de ore, noi avem uleiul de măsline. Cu cât măslinele stau mai mult timp, cu atât scade calitatea uleiului procesat. Extragerea uleiului trebuie realizată cât mai rapid, măslinele trebuie să fie cât mai proaspete”, spune Kleopatra Paplomata.

Un alt aspect foarte important menționat de aceasta este și temperatura din timpul procesului de extracție. Cu cât temperatura este mai joasă, cu atât se păstrează mai bine valorile nutritive ale uleiului astfel obținut.

Nu folosim temperaturi mai mari de 27 de grade Celsius în timpul procesului de extracție. De ce? Pentru că uleiul de măsline are vitamine care sunt sensibile la temperaturi ridicate. Astfel, păstrând temperaturile joase, păstrăm toate vitaminele, polifenolul și agenții antioxidanți din uleiul de măsline pe care îl producem”, mai explică antreprenoarea.

ulei extravirgin sotirelis

Un alt aspect foarte important este că uleiul nostru de măsline este nefiltrat. Ce înseamnă asta? Un ulei de măsline proaspăt este ca un suc de portocale fresh, nu e transparent. Sunt două modalități de a-l face transparent: una este aceea de a folosi filtrarea și, cea de-a doua, este de a lăsa uleiul de măsline să se decanteze singur, devenind astfel transparent”, spune Kleopatra.

În timpul procesului de filtrare s-ar pierde, de asemenea, substanțe nutritive importante, cum ar fi polifenolul sau agenții antioxidanți, care protejează împotriva bolilor grave cum ar fi Alhzeimer, atacuri cerebrale și au proprietăți antiinflamatoare.

Uleiul de măsline extravirgin de la Sotirelis este nefiltrat! Acesta este lăsat la decantare, în cisterne antioxidante, timp de trei luni.

Producția, extracția de ulei de măsline extravirgin este o artă și, totodată, o știință. Trebuie găsit echilibrul perfect: nici prea rapid, nici prea lent, nici prea cald, nici prea rece… Durata este de aproximativ o oră pentru a obține un ulei de măsline extravirgin de cea mai ridicată calitate.

Producția de ulei de măsline începe, în Thassos, în luna octombrie. Ce este uleiul de măsline extravirgin „early harvest”

Luna octombrie este cea în care începe producția ulei de măsline în Thassos, odată cu recoltarea primelor măsline, cele verzi. „Începem la jumătatea sau la finalul lunii octombrie, depinde de sezon, că nu toate sezoanele sunt la fel…”, spune Kleopatra.

În octombrie, măslinele sunt verzi. Din acest tip de măsline noi facem uleiul de măsline extravirgin recoltă timpurie (early harvest). Acesta are un gust mai puternic și mai înțepător decât al uleiului de măsline extravirgin clasic. Dar acesta este foarte bogat în polifenoli și antioxidanți, care îl fac să fie considerat medicament”, mai precizează ea.

ulei early harvest

Există numeroase studii ale unor universități importante din Grecia și Statele Unite care vin să certifice importanța acestor substanțe pentru sănătatea oamenilor.

Polifenolii și antioxidanții există și în uleiul de măsline extravirgin clasic, dar prezența lor în cel „early harvest” este cu mult mai mare.

Odată cu luna noiembrie măslinele încep să se închidă la culoare până ajung negre. O caracteristică a Thassosului este că măslinele de aici, denumite „throumba”, pe la jumătatea lunii ianuarie, încep să se cuteze, capătă un fel de „riduri”, în mod natural.

Uleiul de măsline extravirgin produs din măsline închise la culoare sau negre este mai echilibrat la gust, cu aromă mai puțin pregnantă. „Nu are aromă așa de puternică ca cel recoltă timpurie”, spune Kleopatra.

Foarte importantă în stabilirea prețului uleiului de măsline este cantitatea de producție. „Din păcate, anul trecut cantitatea de măsline recoltate a fost foarte mică astfel că prețul a crescut”, explică antreprenoarea. Și aceasta este o problemă globală, așa cum a fost identificată și în alte țări producătoare de măsline.

Un alt aspect pe care Kleopatra l-a menționat a fost cel legat de tipurile de ulei de măsline. Sotirelis produce doar ulei de măsline extravirgin. Acesta se obține doar din măsline proaspete, sănătoase.

Dacă măslinele nu sunt proaspete, sau nu sunt foarte sănătoase, atunci se obține uleiul de măsline virgin, care este tot un produs natural, dar mult mai slab calitativ și care nu conține substanțele nutritive regăsite în cel extravirgin.

Deci avem ulei de măsline extravirgin, virgin și, încă un tip, care se numește ulei de măsline industrial, și care nu este recomandat pentru consum. Acesta se prelucrează chimic pentru a se înlătura mirosul puternic și aroma, se combină cu uleiul de măsline virgin și se obține astfel ceea ce pe etichetă se regăsește ca „ulei de măsline” sau „ulei de măsline rafinat”. Dar acesta nu este produs natural”, explică antreprenoarea care sunt tipurile existente pe piață de ulei de măsline.

Cosmeticele naturale pe bază de ulei de măsline au fost dezvoltate de Kleopatra Paplomata pentru nevoile proprii

În general uleiul de măsline extravirgin este foarte important pentru sănătate. Este caracterizat ca fiind elixirul sănătății și al longevității, fiind extraordinar de bun pentru toate organele interne.

Totodată, uleiul de măsline extravirgin este foarte bun și pentru sănătatea pielii deoarece conține o cantitate foarte mare de squalane, un compus organic care păstrează pielea hidratată.

Recent, Sotirelis a început să producă și cosmetice pe bază de ulei de măsline. Acestea au fost dezvoltate pentru nevoile proprii, ale familiei, ei cunoscând cel mai bine beneficiile imense ale uleiului de măsline extravirgin. Astfel, au reușit cu ajutorul propriilor creme pe bază de ulei de măsline, să-și rezolve problemele dermatologice cu care se confruntau.

cosmetice ulei sotirelis

Astfel, pentru a rezolva o dermatită atopică a unuia dintre copii, au dezvoltat crema pe bază de ulei de măsline și ceară de albine, care a fost singura care a reușit să trateze dermatita copilului.

De asemenea, tot pentru nevoia personală de a trata o acnee puternică, au dezvoltat crema pe bază de ulei de măsline și lavandă. Și tot așa… Au reușit astfel, în câțiva ani, să dezvolte câteva creme cosmetice, pentru diferite tipuri de afecțiuni ale pielii, în funcție de ce nevoi au avut, ei sau prietenii lor.

În momentul de față, cosmeticele lor, 100% naturale, deși încă la început comparativ cu experiența de peste 100 de ani în producția uleiului de măsline, devin din ce în ce mai populare și oamenii încep să le simtă beneficiile.

Este nevoie, probabil, de încă niște ani până să ajungă ca oamenii să le aprecieze la adevărata lor valoare, dar iată că, încet-încet lumea află și, majoritatea clienților se fidelizează odată cu primele cosmetice achiziționate.

Așa cum familia pune preț în primul rând pe calitatea uleiului de măsline extravirgin produs în fabricile Sotirelis, tot așa se preocupă și de calitatea superioară a cosmeticelor pe care le produc.

Cum reușește brandul Sotirelis să fie unul dintre cele mai puternice de pe piața uleiului de măsline? Prin tradiție de peste 100 de ani, știință și, nu în ultimul rând, prin preocuparea permanentă pentru producerea unui ulei de măsline extravirgin de calitate superioară.

Dacă sunteți în vacanță în Thassos, nu ezitați să treceți pe la fabrica Sotirelis, chiar și ca o simplă vizită la un obiectiv turistic. Veți afla atât de multe despre beneficiile uleiului de măsline extravirgin încât îi veți înțelege cu adevărat importanța.

Cele mai noi

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației de sezon și pentru că aveam trei zile la dispoziție, am ales să încercăm o...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească Thassos, și iubește bijuteriile, a trecut cu siguranță pragul unui magazin al fabricii de bijuterii...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în principal pe interacțiunea cu oamenii, cu localnicii, am ajuns în a doua seară a noastră...
Publicitate