Sâmbătă, 24 februarie 2024, a fost ziua în care s-a inaugurat Târgul „Mărțișor la Castel”, un târg de sezon în incinta curții Castelului Iulia Hașdeu din Câmpina. Bineînțeles că nu puteam să ratez ocazia unui astfel de târg în Prahova, așa că ziua de sâmbătă a avut ca scop – direcție Câmpina: „Mergem la Târgul de Mărțișoare!”, am decretat. Păi putea cineva să mă contrazică?
Nu am ajuns la prima oră, ba chiar, plecând de acasă după ora prânzului, am ajuns cu o oră și ceva înainte de ora închiderii. Nu știu de ce am bombănit tot drumul că n-o să am timp să mă uit la tot ce e acolo pentru că, îmi imaginam eu, curtea din spatele castelului urma, în imaginația mea, să fie plină de tarabe.
Nu numai că nu era plină, ci erau, cu totul șase – șapte tarabe, dintre care vreo două nedeschise încă. Dezamăgire maximă pentru mine! Mi-a trecut însă repede dezamăgirea pentru că, încă de la primul stand, am văzut că este vorba de cu totul altceva, nu de mărțișoarele coclite pe care le găsești în fiecare an în față la Big, în Ploiești, de exemplu.
După a doua tarabă, lucrurile deveneau cu totul interesante și, deși te gândești că e vorba „doar de mărțișoare”, nu e chiar așa… Mărțișoarele acelea pe care le văd în fiecare an în Ploiești, „tinichele made in China”, nu se găseau pe nicio tarabă din cele cinci-șase deschise. Deși doar câteva la număr, multitudinea de produse care pot fi văzute la acele tarabe satisface cu siguranță pretențiile cuiva care caută ceva autentic, original.
De la o bijuterie simplă la o ie complicată, orice produs autentic poate fi oferit ca mărțișor
Luna martie se apropie cu pași repezi și febra mărțișoarelor a început deja. Târgul de la Castel a fost o bună ocazie pentru noi să achiziționăm și mărțișoare deosebite pentru sărbătoarea care se apropie.
Pentru doamnele sau domnișoarele care poartă broșe, oferta este variată. De la broșe lucrate 100% din mărgele sau cusute manual pe etamină, până la modele complicate realizate din fimo sau cristale naturale.
Există, de asemenea, seturi de bijuterii lucrate manual, superbe! Mă uitam și mi-aș fi luat din toate. Prețurile nu sunt exagerate, o broșă artizanală plecând de la 10 lei. Șiragurile de cristale ajung și la 80-100 de lei, dar sunt cristale naturale cu închizătoare de argint.
Mi-au luat ochii și cerceii, fie că tricotați, brodați, modelați din fimo sau lucrați cu mărgele sau cristale, sunt foarte frumoși și, cu siguranță, este imposibil să nu găsiți ceva pe placul vostru.
Brățările, simple sau complexe, iarăși atrag ca un magnet. Când le vezi pe toate expuse și îți poți doar imagina ce muncă se află în spatele lor, îți vine să le iei pe toate! Este însă imperios necesar să te abții pentru că, în mod sigur, bugetul tău va avea serios de suferit dacă vei ceda tentației.
Cel mai mult am poposit la Atelierul Sânzienelor
Tura nu a fost prea lungă, spre fericirea soțului, care, normal, nu avea niciun chef de tarabe. Cel mai mult am stat la taraba de la Atelierul Sânzienelor, de unde, dealtfel, și pitica și-a ales „o broșă cu Minnie roz”.
Mi-a plăcut mult acolo, mi-a plăcut mult și atenția la detalii cu care era realizat fiecare produs în parte. Am aflat că Atelierul este în Valea Doftanei și mi-am promis că, într-un weekend, o să dau o fugă să văd toate minunățiile care se confecționează în cadrul acestuia, pentru că arată minunat!
Dar să ne întoarcem la mărțișoare…
Dacă de bijuterii am vorbit, nu doar așa ceva este la Târgul de la Castel. „Ce frumos miroase aici!”, a remarcat domnișoara noastră în timp ce treceam pe lângă standul cu produse din lavandă.
Tot ca mărțișor poate fi oferit un aranjament din lavandă sau o lumânare din ceară de albine. Și acestea sunt lucrate manual și sunt cu adevărat deosebite.
Cu totul, și plimbare, și achiziții, și vizită și discuții, am plecat foarte încântată de ceea ce am găsit la Târgul „Mărțișor la Castel”. Atât de încântată am fost încât am prins din nou încredere în târgurile de mărțișor, pe care, mărturisesc, le-am cam evitat în ultimii ani, sătulă fiind de toate chinezăriile de tinichele.
Târgul de mărțișoare de la Câmpina, „Mărțișor la Castel”, mai poate fi vizitat în perioada 28 februarie – 2 martie 2024, între orele 10:00 – 16:00. În aceste zile, pe lângă mărțișoarele de care v-am povestit, va mai cuprinde și ateliere și demonstrații de confecționat mărțișoare artizanale.
Toate mărțișoarele de acolo sunt lucrate cu grijă, migală și mai ales mult suflet. O vizită la acest târg, combinată cu o vizită a Muzeului Castel Iulia Hașdeu, este cu siguranță o rețetă pentru o după-amiază faină în Prahova.