Sicilia, insula Italiei aflată pe hartă în vârful cizmei, este cunoscută în primul rând pentru vulcanul Etna care, atunci când erupe, oferă o priveliște superbă. Dar Sicilia este mult mai mult de atât…
Partea de sud-est a ei este o alegere perfectă când vine vorba despre un sejur de mare cu familia. Oferă atât plaje cu nisip fin, cât și obiective turistice de neratat. Cu alte cuvinte, aici poți avea parte de o vacanță completă, poți combina sejurul de mare cu un mic circuit, sau poți pur și simplu să te bucuri de ceea ce localitatea aleasă ca bază îți poate oferi.
Cum ajungi în Sicilia
Cea mai simplă cale este cea aeriană. Există numeroase curse aeriene care fac legătura cu insula. Cu plecare din Prahova, cel mai la îndemână este clasicul aeroport Henri Coandă. De aici Wizz Air și Blueair au multe curse cu aterizare pe aeroportul Catania Fontanarossa, principalul aeroport pentru sud-estul insulei.
Prețul unui bilet de avion pleacă în general de la 200 de lei de persoană dus-întors cu un bagaj mic de cabină. Pentru o familie cu 2 copii, cu un bagaj de cală, trebuie să iei în calcul un buget de minim 300 de euro. Poți ieși și mai ieftin, dar asta implică mult timp pierdut zilnic pentru verificarea prețurilor biletelor de avion și „vânarea” ofertelor. Într-un final, chiar dacă prinzi sau nu o „superofertă”, este imposibil să îți pară rău de banii dați pentru a ajunge aici.
În momentul de față, în condițiile pandemiei, turiștii ajunși în Italia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau al unui test de captură antigen, recoltarea trebuie făcută cu maxim 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul italian.
De asemenea, trebuie completat online un formular înainte cu cel puțin 24 de ore de intrarea pe teritoriul Italiei, formular pe care îl găsiți pe site-ul mae.ro. Pare complicat, dar nu este, mai ales că o singură persoană poate completa respectivul formular în care să includă toți membrii familiei alături de care călătorește.
Să revenim la Sicilia însă…
Odată ajuns pe aeroportul din Catania, cum ieși în partea dreaptă, este terminalul de bus-uri către stațiunile de pe malul mării. Un bilet de la aeroport până în Taormina costă 7 euro de persoană și tot atât și întorsul.
Unde stai în Sicilia
Cel mai frumos, ar fi să alegi un loc pe malul mării, doar de-aia te-ai dus acolo în vacanță… Dar cum ajungi de la aeroport într-una din aceste stațiuni?
În ceea ce privește comoditatea drumului, este recomandat să cauți cazare într-una din stațiunile de până în Taormina, perla Siciliei. De ce? Simplu… Pentru că autobuzele de la aeroport merg până în Taormina. Dacă ai cazarea într-o stațiune de după aceasta, va trebui să schimbi autobuzul ca să ajungi până în Letojanni, de exemplu. La dus, poate că nu e foarte mare bătaie de cap, dar la întors, când trebuie să ajungi la aeroport pentru că ai un avion de prins, și când ajungi în Taormina și afli că autobuzul de aeroport tocmai a plecat și următorul este abia peste o oră, nu este deloc plăcut.
A, și autobuzul spre aeroport a plecat… mai devreme decât trebuia pe motiv că… era duminică și voia și șoferul să termine cursa mai repede! Da, am pățit-o, nu e vrăjeală! Nu te pui cu sicilienii și cu ritmul lor de viață. Nu au ore, nu au timpi.
Și atunci te ustură sufletul și buzunarul când scoți 150 de euro și dai pe taxi până la aeroport pentru că altfel nu aveai cum să prinzi avionul.
De aceea este cel mai sigur să îți iei cazare în Recanati sau Giardini Naxos. Ambele sunt stațiuni puțin aglomerate, superbe, cu plaje cu nisip fin și cu transportul în comun bine pus la punct. Pe măsură ce treci de Taormina și te îndrepți spre Messina, autobuzele sunt din ce în ce mai rare, la ore din ce în ce mai nesigure și, cu siguranță, ajungi într-un fel sau altul să dai bani pe taxi.
Pe plajă vei avea plăcerea să te cațeri pe stânci negre de lavă, sau să dai la pește stând cocoțat de digurile de lavă. Unchiul meu, pasionat de pescuit, și-a petrecut multe dimineți în acest fel. Că nu a prins mai nimic și am cumpărat într-un final pește tot de la pescărie, asta e o altă poveste… 🙂
În ceea ce privește cazarea, dacă rezervi din timp pe booking.com, găsești un apartament cu 2 camere și la un preț de 1.800 – 2.000 de lei (400-450 de euro) cazare pentru 6 nopți (15-21 iulie 2021). Bilocale Nefele, de exemplu, are un preț de aproape 2.000 de lei pentru 6 nopți și este situat în imediata apropiere a plajei Sayonara din Giardini Naxos.
La Bilocale Vista d’Incanto, tot de pe booking.com luat, am plătit în aprilie 2018, 150 de euro pentru 3 nopți, apartament cu 2 camere în prima linie a mării, cu baie și bucătărie. Dar era extrasezon, când prețurile în zonă sunt mult mai mici decât în perioada iunie-septembrie.
Ce faci în Sicilia în afară de plajă și mare
În primul rând vizitezi Etna! Bineînțeles, dacă se poate, dacă nu este într-o perioadă fioroasă când scuipă foc încontinuu.
Cel mai simplu în cazul unei familii este să închirieze o mașină. Da, sunt centre de închirieri mașini cu ziua în toate localitățile din zonă. Pentru 24 de ore prețul pleacă de la 60 de euro, asigurare inclusă și politică de carburant „plin pe plin”. Dacă faci socoteala la 4 persoane, ieși mai ieftin decât într-o excursie organizată.
În plus, ce trebuie să mai știi, e faptul că Etna nu este pentru oricine. Diferența de temperatură între jos și sus poate ajunge și la 15-20 de grade.
Prima oprire este la Refugiul Sapienza, unde ajungi ușor cu mașina închiriată sau cu transportul în comun. De acolo, poți continua ascensiunea cu telecabina, dacă ai haine potrivite și copii mari sau cu mașini 4×4 închiriate cu ghid, opțiune mai sigură dar și mai costisitoare. De reținut mai este și faptul că prețul telecabinei este de 30 de euro de persoană.
Dacă nu îți dorești să urci până în cel mai înalt punct accesibil, poți „gusta” puțin din Etna vizitând craterul Silvestri care se află la o aruncătură de băț de Refugiul Sapienza.
Apoi, o vizită în Taormina este de neratat. Autobuzele sunt dese și prețul unei călătorii dus-întors din Giardini Naxos până în Taromina costă aproximativ 2,20 euro (dacă iei bilet dus-întors, dacă iei doar dus, costă 1,30 euro).
Taormina este o poveste în sine. Pornind pe străduțele strâmte pietruite ai senzația că pășești în altă lume. Punctul culminant al orașului este Teatrul Antic. Grecii au știut cu exactitate unde să-și amplaseze construcțiile. Cu priveliștea Etnei în depărtare și golful Naxos în apropiere, peisajul este idilic. În zilele noastre luptelor cu gladiatori desfășurate în arenă le-au luat locul spectacolele de muzică și teatru.
Indiferent dacă „prinzi” sau nu un spectacol, o vizită la Teatrul Antic este de neratat odată ajuns în Taormina.
Domul San Nicola este iar un obiectiv turistic important și nu poți ajunge în piața Domului fără să îi treci pragul. O vizită durează câteva minute, iar apoi te poți bucura de fotografiile cu Etna (într-o zi senină) făcute chiar din piață. Trebuie să pândești momentul, în lunile de sezon când piața este invadată de turiști, să ajungi la punctul de belvedere și să poți face câteva fotografii. Dar merită cu siguranță.
Prima dată când am fost în Sicilia, am stat o săptămână la sfârșitul lunii mai și nu am văzut deloc Etna. Timp de 7 zile a fost acoperit de o pâclă deasă. Deci te poți trezi și cu surprize de genul acesta…
La întoarcere spre stația de autobuze, coboară puțin mai jos pe drum, și ia telecabina până la Isola Bella. Această insulă este un alt punct de atracție al zonei. Se spune despre ea că este „Mont Saint Michel în miniatură”. De ce? Pentru că la reflux este o peninsulă, poți ajunge cu pasul la ea. Seara, când vine fluxul, se transformă în insulă și, ca să ajungi, trebuie să fii pregătit să te uzi serios. Chiar este un Mont Saint Michel la scară mică.
De sus, din Taormina, telecabina te lasă fix pe plaja Mazzaro, de unde o poți lua la pas spre Isola Bella. Prețul unei călătorii este de 3 euro pe sens. Este de reținut faptul că poți apela la telecabină doar dacă dorești. Există și scări care coboară spre plajă, așa că telecabina este opțională.
Tot din Taormina poți lua autobuzul (dacă nu ai rău de serpentine) și poți urca până la Castelmola de unde panorama care ți se deschide în fața ochilor este de 360 de grade. Trebuie să rețineți însă că, dacă veți alege să luați prânzul în cetate, veți fi serios scuturați la buzunare. Prețurile nu sunt deloc mici, ajungând chiar și la +50% față de Giardini Naxos.
Dacă tot vrei să mai vizitezi câte ceva pentru că ai sejur mai lung, mai există în apropiere Siracuza (dar trebuie schimbat autobuzul în Catania) și Gole d’Alcantara. Dar despre ele poate altă dată.
În concluzie, dacă doriți un sejur de mare și ați vrea să încercați și altceva în afară de Grecia, Bulgaria sau litoralul românesc, alegeți cu încredere Sicilia. Cu siguranță nu vă va dezamăgi!
Buna ziua,
Foarte buna intentia de a ne impartasi impresii din calatorii.
Bune, interesante, utile. Felicitari!
Recomandare sau luati-o ca sugestie.
Pune-ti data cand faceti referire la preturi, perioade ca sa putem avea un termen de referinta/comparatie.
Sau macar data la care faceti postarea articolului. Este si va fi de folos.
Cu stima,
Eugen
Bună seara,
Da, aveți dreptate. Mulțumim pentru sugestie. Într-un fel sau altul vom remedia problema.
Vă mai așteptăm și cu alte sugestii. 🙂