O excursie la Disneyland Paris este o destinație care provoacă multor părinți inclusiv palpitații, din cauza bugetelor „generoase” care sunt preconizate a fi cheltuite într-o zi în acest parc de distracții. Atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, Disneyland oferă câte ceva pentru toată lumea. Dar… la ce preț?
Dacă în cadrul unei vizite la Paris, planifici și o zi la Disneyland, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Asta mai ales dacă nu vrei să intri în faliment personal… Cu siguranță, cu puțină atenție, vei rămâne cu amintiri pentru o viață și cu buzunarele nu chiar goale.
În primul rând, trebuie să pleci de la premisa că Disneyland-ul nu este ieftin! Ba chiar poate fi extraordinar de scump dacă cedezi ispitelor de la tot pasul. Dar, cu un „mindset” corect, ieși rezonabil.
În planificarea zilei petrecute la celebrul parc de distracții, ai de ales între două variante: în sezon sau în extrasezon. În sezon ai mai multe șanse de vreme frumoasă. Dar poate fi înfiorător de cald iar cozile la mai toate atracțiile depășesc cu mult 60-70 de minute.
„Am stat la coadă la Thunder Mountain, în iunie 2024, o oră și 40 de minute”, a povestit un turist. Asta ca să vă faceți o idee, sau un calcul sumar a ceea ce urmează să se întâmple în sezon la Disneyland Paris.
„Am vrut să mă dau în Thunder Mountain, dar am găsit atracția închisă”, s-a plâns cineva, în ianuarie 2025. Asta ca să înțelegeți care sunt riscurile în extrasezon.
Deci, cum o dai, compromisuri trebuie să faci. Trebuie însă să alegi.
O excursie la Disneyland Paris în extrasezon este varianta fără cozi
Și nu numai atât… Disneyland în extrasezon, deși vine cu riscul unor atracții închise, este varianta cea mai „de buget”. În plus, o zi mai urâtă reduce simțitor cozile la atracții, ceea ce dă posibilitatea parcurgerii tuturor „coțomediilor” dorite.
De exemplu, la ceșcuțe n-am stat deloc, la fel și la caruselul lui Lancelot. La Pirații din Caraibe am stat cinci minute, la fel și la Casa Bântuită (Phantom Manor)…
La Albă ca Zăpada și la Pinocchio am stat 20 de minute la fiecare, iar la Peter Pan (o atracție mai nouă) 35 de minute. În rest, Thunder Mountain a fost închis, dar la Indiana Jones am stat fix 5 minute. La Hyperspace sau la Star Wars am prins coadă de… 20 de minute… ca și la Flying Dumbo.
În concluzie, ne-am dat în tot ce ne-am propus, ba chiar în unele atracții de câte două ori. Și, țineți cont că nu am ajuns în parc la prima oră, ci pe la ora prânzului, așa…
Am ales să venim mai târziu deoarece intenționam să stăm până la final, pentru a vedea spectacolul de lumini, drone și artificii de la ora 21:00. Și bine am făcut, pentru că, dacă am fi venit dis-de-dimineață, copiii nu ar fi rezistat până la final.
Disneyland Paris în extrasezon este varianta „de buget”
În primul rând trebuie precizat, încă de la început, că biletele de intrare în parc(uri), Disneyland Park și Disney Studios, sunt diferite, în funcție de sezon și de ziua săptămânii. De exemplu, același bilet, pentru un singur parc, în ianuarie costă 53 de euro, iar în luna mai costă 87 de euro.
Același bilet, într-o zi de joi costă 56 de euro, în weekend costă 73 de euro. Pentru două persoane, n-ar fi diferență mare. Dar altfel stau lucrurile dacă iei în calcul cinci, sau chiar șase persoane din cadrul unei familii.
Concret, pentru cinci persoane am plătit pentru o intrare de o zi, la Disneyland Paris, doar pentru un parc, 261 de euro. La acești bani am mai adăugat biletele de RER, Paris – Disneyland și retur, 22,5 euro – transport dus-întors cinci persoane.
Totalul s-ar rezuma la 283,5 euro, mult mai puțin decât alte estimări, auzite de la alte persoane, înainte să plecăm. Secretul? Mâncare și apă adusă din Paris, la ghiozdan (pentru că da, ai voie!!!) și, pe partea de doleanțe copii, regula instituită a fost: „Dacă vreți suveniruri, vă luați din economiile voastre! Biletele de intrare le plătim noi, ce vreți să luați de acolo, voi!”
Este distractiv să vezi un copil, pus să-și cumpere ceva nenecesar din banii lui, cum se gândește de două ori înainte dacă își dorește sau nu, cu adevărat, acel obiect. Concluzia, în majoritatea cazurilor, a fost: „Da, este drăguț, dar pot să mă lipsesc de el la banii ăștia!”
Așa că, la finalul unei zile, totalul cheltuielilor cu suvenirurile, pentru trei copii, a fost de 57 de euro! Brusc, tot ceea ce i-ar fi încântat, dacă ar fi fost din banii părinților, nu mai erau așa atractive plătite din banii lor… 😉
Dacă a meritat o excursie la Disneyland Paris? Cu siguranță DA!
Concluzia copiilor, după ce am părăsit parcul la ora 22:00 și ne-am îndreptat spre stația de RER: „Ce tare a fooooost!!! O să mai mergem, da??? Dar tot așa, iarna, chiar dacă e frig. Ai văzut ce cozi mici erau și că am reușit să ne dăm în toate???”
Atracțiile au fost gustate din plin. Mai ales că, nefiind cozi imense, nu au existat nici nervi, nici nu a ajuns cineva să se sature de stat la coadă până să ajungă să se urce în „coțomedie”.
Copiii mari au fost încântați de Star Wars, Indiana Jones și Hyperspace Mountain. Copilul mic a fost leșinat după Peter Pan și Pirații din Caraibe. Dar, per total, toată experiența a fost minunată în ciuda vremii nu tocmai favorabile. „Mai bine e frig și ne dăm imediat decât să ne topum de căldură, și/sau să stăm ore întregi la cozi!”, a fost concluzia unanimă.
Am avut noroc. După ce Disneyland-ul ne-a întâmpinat cu ploaie, după o oră ploaia s-a potolit, ba chiar a răsărit și un soare timid. Zona, în luna ianuarie, este deosebit de rece, așa că eram pregătiți pentru ce e mai rău. Dar… a fost tare frumos!
Parada personajelor i-a încântat maxim pe toți. Nefiind așa multă lume, am prins loc chiar în primul rând așa că Pinocchio, carele, prințesele, zânele și celelalte personaje au putut fi urmărite îndeaproape. Și a contat enorm!
Pentru că nu a fost ploaie, show-ul de final, cel de la ora 21:00 s-a ținut și a fost de-a dreptul FABULOS! Povești proiectate pe castel, artificii, drone și fântâni arteziene au făcut deliciul publicului. Acesta a rămas în număr mare până la final, în ciuda frigului de afară.
În concluzie, dacă a meritat o excursie la Disneyland Paris? Cu siguranță DA! Și deja plănuim să ne întoarcem… 😉