Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Marea Neagră poate fi savurată într-un fel unic la bulgari, pe stâncile de lângă Balcic. Și o recomandare: fugiți de plaja ”Heroes”

La începutul lunii, m-am decis ”de azi pe mâine” să plec câteva zile la mare, să fug de valul de căldură pe care îl anunțau meteorologii. De asemenea, aveam nevoie ca de aer de o pauză.

Având în vedere că în Grecia și Turcia situația era complicată – incendii, pandemie etc – am căutat un resort cu servicii all inclusive pe plajă sau în apropierea ei, pe cât posibil aproape de casă/țară.

Eram dispus să plătesc mai mult decât pentru o rezervare făcută din timp.  Sub nicio formă însă nu am vrut să mă las furat de ofertele ”last-minute” la prețuri triple.

N-am reușit să găsesc nicio ofertă decentă pe litoralul nostru, sau pe cel bulgăresc, nici online, nici pe la agenții. Ca o paranteză, am fost șocat de diferența uriașă de prețuri pentru condiții similare între hotelurile de la noi și cele din Bulgaria. Românii au tarife cel puțin duble.

Publicitate

De la biroul dintre rafinării la cel de deasupra mării

Publicitate

Întâmplător, m-am auzit cu niște prieteni care erau la mare pe litoralul bulgăresc. Mi-au spus că se află într-un resort ”ok”, că e pe niște stânci iar la plajă, la mare, te transportă cu un microbuz, dacă vrei. Că, ”per ansamblu”, sunt mulțumiți, mai ales că ei au mers la plajă la Albena sau la Nisipurile de Aur. S-au oferit să întrebe la recepție dacă mai au camere.

Am fost de acord, pornind de la premisa că pe canicula care se anunța, este mai bine la mare decât între trei rafinării și printre gunoaiele care au început să fermenteze pe străzile Ploieștiului. Cred că sunteți de acord că e mai bine să lucrezi de pe malul mării, decât din biroul situat la o apropiere periculos de mică de Brazi, Vega sau Lukoil.

Au vorbit. Spre norocul meu, mai aveau o cameră liberă, pe care am și rezervat-o, hotelul fiind ”over booked” până la începutul lui septembrie. Așa am ajuns la Lighthouse Golf & SPA, hotel situat pe malul stâncos al mării din apropierea orașului Balcic. Pentru 5 nopți de cazare cu all inclusive am plătit pentru 2 persoane 940 de euro.

Publicitate

Resortul Lighthouse Golf & SPA, o surpriză mai mult decât plăcută

Mărturisesc, am intrat în resort cu inima strânsă. Era pentru prima dată când am mers la mare în Bulgaria și am stat la un hotel aflat la distanță de plajă. Mai mult, nu sunt amator de golf. Mă intimidează cei care practică sportul: mi se par cam prețioși și pretențioși 😊.

Prima impresie a fost aceea că am ajuns la un hotel care a prins și vremuri mai bune și care are nevoie de un face-lift urgent. De la drumul de acces, până la intrarea în hotel se văd peste tot semne ale degradării produse de trecerea timpului. Nu erau deranjante, însă, cu siguranță, vor deveni cu timpul.

Am avut așa, o strângere de inimă: ce caut eu aici, când mi-ar fi plăcut mult mai mult undeva, pe plajă?

Publicitate
Clădirea impozantă a resortului

Am intrat în hotel, clădire impozantă, foarte luminoasă și aerisită. Primul contact cu recepția a fost cât se poate de cordial. Oamenii de acolo au fost foarte amabili și dispuși să ne ofere toate informațiile. Veseli și zâmbitori cum n-am văzut pe nimeni în vreo recepție din România în ultimii ani.

Apropo, în timp am văzut că cel puțin una dintre angajate, Noemi parcă, era româncă. Și era foarte amabilă cu clienții.

Facilitățile hotelului și oamenii de acolo

Mi-au făcut rapid check-in ul. Nici măcar nu apucasem să termin paharul de spumant rece primit la intrare. Apropo, excelent vinul – marca Albena, pentru cine vrea să-l încerce 😊.

Publicitate

Am mers în cameră, unde am avut o surpriză foarte plăcută. Camera era foarte mare, cu un pat imens și cu un perete fereastră cu vedere către unul dintre terenurile de golf. Curățenie, mirosuri ok, baia uriașă. Aveam să constat că și produsele de igienă puse la dispoziție de hotel, sunt destul de bune.

Am coborât ”la plajă”, adică la piscina mărginită de hotel pe trei laturi și cu deschidere către mare. M-am cam enervat că, pentru a ajunge la șezlong a trebuie să calc pe pietrișul concasat care ținea loc de nisip. Dar asta a fost ultima mea nemulțumire mare. După ce m-am așezat pe șezlong, am realizat în ce paradis mă aflu.

Piscina cu deschidere către mare

Prima constatare a fost aceea că oamenii din jurul meu, adulți sau copii, sunt extrem de liniștiți. Din când în când mai auzeam câte un chiot din piscină. Apoi m-a vrăjit peisajul care era compus din: piscină albastră cu alb, cu apă caldă, pietriș cu șezlonguri, gazon, pool bar alb cu albastru, gazon și o mare imensă.

Publicitate

O Mare Neagră atât de mare și albastră cum n-am mai văzut în viața mea. Așa am aflat care este magia locului. Faptul că, fiind suspendat pe stânci, deasupra apei, poți să admiri marea în toată splendoarea culorilor și a întinderilor ei. În cazul meu, am completat extazul de 6 zile cu niște cockteiluri. Am băut un rom bulgăresc excelent, niște vin roze local, și, desigur, tradiționalul gin tonic.

Aceeași piscină

Mi-au mai plăcut turiștii români, majoritari, oameni cât se poate de decenți și educați. Ei au fost o companie cât se poate de frumoasă pe durata sejurului, alături de cei câțiva francezi, belgieni și englezi cu care m-am intersectat.

Despre mâncarea de la all inclusive

Așa, mi-a mai plăcut și mâncarea de la all inclusive, diversificată și corect gătită. Cel mai mult mi-a plăcut piscina cu apă minerală interioară. cu liniștea ei bună, m-a ajutat să uit de tot stresul și să mă pot bucura de locul superb în care mă aflu.

Publicitate

O remarcă specială pentru Neluțu, șeful de sală – cred, al restaurantului principal. N-am putut vorbi cu el. De fiecare dată când l-am căutat să-l întreb cum a ajuns un român șef la bulgari, era fie în discuții cu vreun client, fie rezolva o problemă, fie își ajuta colegii. Deci am înțeles cum 😊.

Singura dezamăgire a fost la plaja Heroes

Ce mi-aș dori să văd schimbat acolo când voi reveni (că sigur am s-o fac)? În afară de micile lucrări de reparații/împrospătare a construcțiilor, nu prea multe. Poate o mai bună organizare a serviciului de închiriere a trotinetelor electrice și cam atât.

Ce nu mi-a plăcut deloc? Nu mi-a plăcut plaja la care am mers cu microbuzul hotelului. Plaja ”Heroes” este o fâșie de nisip între mare și panta calcaroasă abruptă. Este gestionată de niște oameni care 100% au făcut training pe litoralul românesc. Prost îmbrăcați, agresivi, care nu cunosc alte limbi decât limba natală.

Fâșia de nisip care este Plaja Heroes

Porțiunea de mare în care ne-au indicat să înotăm avea stânci în locurile în care te-ai fi așteptat mai puțin. Era chiar să-mi produc o julitură serioasă într-una. Și marea, și plaja erau împânzite de resturile plaselor care, după ce au împrejmuit o fermă de scoici sau pești, au fost lăsate de izbeliște în apă. Am avut o senzație neplăcută, ca și cum aș înota într-o baltă insalubră.

Experiența urâtă a fost completată de prețurile de la barul de pe plajă. Am fost taxat șmecherește cu 3 euro pentru o sticlă de 0,5 l de Coca Cola. Atunci când am cerut explicații am avut parte de o abordare agresivă de genul: ”nu-ți convine, cară-te”. Acesta a fost, totuși, un episod de aproximativ o oră într-un sejur excepțional pe care l-am avut la Lighthouse.

M-am întors imediat la hotel unde mi-a trecut după puțină terapie cu apă minerală și niște ginuri tonice. N-am mai ieșit din resort decât în ultima zi, cu acel nod în gât pe care îl am când mi-aș dori să mai stau câteva zile într-un loc și cu gândul de mă reîntoarce. Poate chiar și în această toamnă.

Să văd cum arată Marea Neagră de sus, de pe stânci, în lumina soarelui de septembrie, nu e chiar o idee rea, trebuie să recunoașteți.

Cele mai noi

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei de măsline din Thassos?”, invariabil, peste 70% din răspunsurile pe care le vei primi vor...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în Thassos, ne-am propus să ni-l facem altfel. Cum din punct de vedere al obiectivelor turistice...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească Thassos a auzit cu siguranță de Theologos, satul de munte care păstrează cel mai bine...
Publicitate