AcasăCircuiteIdei de week-end: Fugind de caniculă în Salina Slănic Prahova (Mina Unirea)....

Idei de week-end: Fugind de caniculă în Salina Slănic Prahova (Mina Unirea). Un loc plin de potențial neexploatat

Atunci când vremea de afară te topește pur și simplu, sau când ploile nu te lasă să ieși nicăieri în aer liber, soluția optimă pare a fi o vizită la Salină.

Salina Slănic o știu de pe vremea când eram copil. Nu o dată am fost în excursie cu școala… Cum pășeam în mină, ne întreceam în lins pereți și adunat cristale de sare de pe jos. Când găseam o bucată mai mare, aveam grijă să afle toată lumea și ne lăudam la școală încă 2 săptămâni după excursie. Era altfel pe atunci…

Puțul liftului care și acum îmi dă fiori

Dar liftul lugubru ne dădea fiori tuturor. Din cauza lui, mare fiind, mulți ani am evitat să mai vizitez salina. Mă gândeam cu groază la coborârea și urcarea cu acel lift, îmi aduceam aminte de zgomotele sinistre pe care le scotea și, nu în ultimul rând, la bezna totală din el.

Nu știu dacă în ultimii lui ani de funcționare puseseră vreo sursă de lumină, nu m-am aventurat în a afla. Din păcate, ani de zile Salina Slănic, oricât de tentantă ar fi fost ca destinație de o zi, o scoteam din start din calcul.

Șansa mi-a surâs în momentul în care liftul groazei a fost dezafectat și am citit că s-au introdus autobuze care duc și aduc turiștii.

Nu știu cât este de benefic pentru aerul din salină acest mijloc de transport, nu știu dacă proprietățile lui curative se păstrează nealterate, dar, pentru noi a fost șansa de a relua vizitele la Mina Unirea.

Despre Salina Slănic Prahova

Mina Unirea se află la doar 40 de kilometri de Ploiești, deci poate fi destinația finală a unei escapade rapide de o zi. Ba chiar de o jumătate de zi pentru cei care vor să combine o vizită la salină și cu altceva.

Drumul poate fi aglomerat în week-end, așa că este bine să aveți și acest lucru în vedere dacă vă hotărâți să porniți la drum.

Bine, nu va fi niciodată la fel de aglomerat ca DN1 – Valea Prahovei, dar oricum…

Drumul cu microbuzul până în salină

Odată ajunși, după achiziționarea biletelor de intrare, microbuzele vă vor asigura transportul până în salină.

Revenind… Mina de sare se află la o adâncime de peste 200 de metri și este recunoscută ca având galerii foarte înalte. Straturile de sare care se suprapun sunt vizibile, diferit colorate și alcătuiesc o imagine superbă.

Temperatura se menține constantă la 13 grade pe tot parcursul anului, așa că aveți grijă să vă luați măcar un hanorac.

Din păcate, nu ai foarte multe de făcut în interior.

S-au amenajat diverse locuri de joacă, acum ceva vreme erau inclusiv karturi, există și un chioșc și un magazin, dar, din păcate, nimic mai mult.

Nu se compară sub nicio formă cu Salina Turda, de exemplu. Acolo însă s-a investit masiv. Bine, vorbim de cu totul alt județ, de cu totul alți oameni, de cu totul altă mentalitate.

E păcat însă pentru că, din punct de vedere al posibilităților, Salina Slănic Prahova este net superioară celei din Turda. Singurul mare dezavantaj al ei este că… se află în județul greșit.

Pentru noi ploieștenii, și nu numai pentru noi, ci și pentru bucureșteni și cei care vin, în general, din sudul țării, însă, este mult mai accesibilă, așa că reprezintă o soluție viabilă pentru petrecerea câtorva ore într-un fel plăcut.

Da, este frustrant, după ce ai vizitat Turda, după ce te-ai dat în roată și te-ai plimbat cu barca pe las, să mergi la Slănic Prahova și să faci… ce? Să o vizitezi, desigur.

Este frumoasă, are potențial, ar putea deveni cu ceva investiții, un punct maxim de atracție turistică.

Până atunci însă, având în vedere că „merge și așa”, și turiștii vin totuși, nu pare nimeni interesat de a-i exploata la maxim potențialul.

Pentru cine vrea totuși să-i exploreze galeriile, prețul de intrare este 28 de lei de adult de marți până vineri și 20 de lei pentru copii peste 3 ani, iar sâmbăta și duminica prețul este de 33 de lei de adult și 22 de lei de copil. Lunea este închis.

Pentru a verifica condițiile actualizate de intrare în mină și programul microbuzelor, puteți accesa următorul link: http://www.salrom.ro/slanic-prahova-facilitati-si-tarife.php

Salina Slănic Prahova poate deveni un loc cu adevărat frumos. Până atunci însă, ne mulțumim cu ce avem și mergem chiar și așa. O gură de aer sărat nu strică nimănui.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

6 COMENTARII

  1. Este foarte bine ca nu s-a investit in mina de sare! Nu este nevoie de comerț și locuri de joaca sofisticate! Felicitari celor care gestionează mina și rezista sa păstreze aerul natural și liniștea minei de sare!!!!

    • Problema este că nu în acest fel se păstrează aerul curat.
      Microbuzele poluează mai mult decât toți vizitatorii care ar coborî în mină dacă s-ar face investiții.
      Măcar dacă ar băga microbuze electrice. Să nu uităm că totul rămâne acolo… mina nu se aerisește… noxele nu se neutralizează…

  2. Nu uitați de SUPERNOVA PLANETARIUM!!! De ce nu scrieți Observatorul PH și despre acest proiect european foarte interesant, educativ și captivant????

    Că doar este CEL MAI MARE PLANETARIU DIN ROMÂNIA, și se află in Mina Unirea!!!!

  3. Este o oază de răcoare. Deși microbuzele funcționează pe GPL, în subteran se simte mirosul degaz puternic. S-au închis unele pasaje și se vor mai închide și altele datorită muzicii folosite în subteran și mai ales a frecvențelor joase de către unii agenți economici, care își desfășoară activitatea în subteran.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți