Idei de weekend:

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Idei de weekend: Un traseu inedit spre vârful Omu din Munții Bucegi

În acest articol te invit să descoperi frumusetea Muntilor...

City-break de sfârșit de noiembrie în Sevilla: Portocali, palmieri, decorațiuni și Crăciun și… 33 de grade Celsius (I)

Cum vine toamna, cum vine cheful de plecări, de excursii, de city-break-uri. Odată terminată căldura și aglomerația de vară, este o adevărată plăcere să te plimbi prin orașele care, deși își primesc turiștii, aceștia sunt într-un număr mult mai mic decât în lunile „de sezon”. Iar când pleci de acasă, unde sunt puține grade peste 0, și ajungi într-un loc unde găsești temperaturi de 22-25 de grade, unde soarele te mângâie cald și nu arde deloc, parcă sfârșitul toamnei capătă un alt înțeles. Deci se poate și așa! Și Sevilla, anul acesta, a arătat superb la sfârșit de toamnă.

Publicitate

Prima parte a experienței spaniole va cuprinde lucrurile practice, de organizare și recomandări. Urmând ca, în cea de-a doua parte, să ne plimbăm efectiv prin Sevilla

Achiziționarea biletelor de avion la Wizz Air, un risc asumat dar… câștigat

Am plecat spre inima Andaluziei la sfârșit de noiembrie, când peste tot începuseră pregătirile în vederea deschiderii sezonului de Sărbători. Este adevărat, biletele le-am achiziționat din primăvară, la un preț de-a dreptul „jenant” pentru o asemenea distanță. Mai exact, pentru două bilete de avion dus-întors, am plătit 386 de lei.

33 grade noiembrie sevilla
În Sevilla în data de 24 noiembrie 2023

Am luat biletele când orarul de zbor nu era încă definitivat, și era logic faptul că nu vor rămâne acele zile înscrise inițial în calendar. Biletele au fost achiziționate cu plecarea pe 25 noiembrie, dimineața, și întoarcerea 26 noiembrie, seara. Adică pentru un weekend. Erau cele mai ieftine!

Publicitate

„Ce facem? Zburăm atâta, pentru doar două zile? Dacă era o Italie, mai mergea, dar așa…?”, m-a întrebat soțul. „Stai liniștit, că nu rămâne clar orarul ăsta de zbor! Este ilogic, la ce frecvență au pe Sevilla, să aibă zbor de weekend, dimineață-seară la banii ăștia. Nu va rămâne așa. Și, când vor anula zborurile astea, ne vom putea alege alte date, fără diferențe de bani, astfel încât să stăm 3-4 zile în Sevilla. Poate avem noroc să facem și Cordoba!”, i-am răspuns.

Citește și: O zi în Lisabona – traseu final și câteva prețuri la mâncare

Și, da! Am avut dreptate! Întâi au schimbat compania de zbor. Am primit mail pe la sfârșitul primăverii că zborul nu va mai fi operat de Wizz Air Hungary, ci de Wizz Air Malta și că i-au schimbat indicativul din W6 în W4. Dacă nu eram de acord cu schimbarea, puteam anula și primeam banii înapoi. Am verificat, orarul de zbor rămăsese același. Nu aveam de ce să anulăm, așa că am acceptat schimbarea și am așteptat.

Prin vară am primit și vestea mult așteptată: zborul de sâmbătă dimineață fusese mutat mai târziu, iar zborul de duminică seară se anulase!!! Aveam la dispoziție următoarele variante: anulare cu restituirea banilor pe cardul de plată 100%, anulare cu restituirea banilor în contul Wizz, cu 120% din valoarea achitată, sau alegerea altor date de zbor, +/- două săptămâni față de cele inițiale. Exact ce ne trebuia!!!

Publicitate

Nu am stat prea mult pe gânduri și, după vreo două telefoane, am ales perioada 21 – 25 noiembrie, cu un orar de zbor foarte bun, din punctul nostru de vedere, pentru că în prima zi ajungeam devreme în oraș și aveam la dispoziție aproape toată ziua. Pe 25 noiembrie plecarea din Sevilla era la ora 11:15, adică nici nu ne trezeam cu noaptea în cap și să trebuiască să dăm zor la aeroport ca să prindem avionul (exact ce urăsc în zilele de întoarcere: zborurile foarte devreme). Din câteva click-uri zborurile au fost schimbate și iată cum ne făcusem cu un city-break adevărat, la Sevilla, la un preț de… „dumping”, ca să zic așa…

Transportul din aeroport la Sevilla

Deși aeroportul din Sevilla este situat la doar 10 kilometri de oraș, drumul cu autobuzul-navetă (shuttle) până în centru durează și 40-50 de minute, dacă prinzi oră de trafic. În mod normal, dacă e liber, mai mult de 20-30 de minute nu faci.

Prețul pentru un bilet la shuttle-ul de aeroport este de 4 euro, de persoană, pe sens. Dacă iei dus-întors, este 6 euro, dar trebuie ca întorsul să fie în aceeași zi, sau maxim în ziua următoare. Așa că, pentru un city break de 4 zile, nu poți lua bilet de shuttle dus-întors.

Publicitate

Pentru Sevilla recomand cazarea în centrul orașului, într-o clădire veche, pentru a simți cu adevărat aerul boem al locului. Iar dacă această cazare ai norocul să o prinzi și într-o clădire tradițională, cu acel patio decorat pe mijloc, atunci succesul este garantat.

Dacă ai cazarea în centru, atunci de unde te lasă autobuzul de aeroport, mergi pe jos până la hotel (sau hostel, sau hostal… depinde unde stai). Și da, chiar și acest drum este o experiență în sine, pe care nu o întâlnești prea des. Centrul Sevillei este format din străzi înguste, pietruite și care… atenție!… NU sunt pietonale!!!

Străzile din centrul Sevillei sunt de poveste… dacă nu ești cu mașina

Despre cum se circulă în Sevilla cu mașina, îmi este greu să povestesc… Vă spuneam că străzile nu sunt pietonale, dar sunt (măcar), majoritatea, cu sens unic. Măcar atât…

Publicitate

La subsolul unor clădiri sunt garaje și, nu o dată, în cele patru zile cât am bătut străzile din oraș, am văzut mașini ieșind sau intrând în aceste garaje. Zău, mi-a fost rușine să filmez!!! Din câte mișcări se poate ieși? 5? 7?… cam așa. Toate colțurile clădirilor sunt hârșâite de mașini, multe mașini sunt zgâriate… De oglinzi, nu mai zic…

Am văzut cum, mașini mai late, își strâng oglinzile pentru a putea intra pe anumite străzi, altfel nu încap. Cam așa se circulă în Sevilla…

Mâncarea și băutura în Sevilla

Poate că sudul Spaniei este zona unde ai ocazia să înțelegi pe deplin savorile culinare ale spaniolilor. Aproape toate restaurantele servesc ceea ce ei numesc „tapas”, mici porții, practic sferturi, treimi de porții, astfel încât ai ocazia să încerci cât mai multe din felurile de mâncare specifice zonei.

Publicitate

Jambonul local și brânza de capră servită cu dulceață de casă au fost printre gustările mele preferate în cele patru zile de Sevilla. De asemenea soțul a preferat felurile de mâncare din carne de porc gătit în stil andaluz, dar tot variantă „tapa” sau „half”. Era și păcat să mănânci un singur fel de mâncare când aveai atâtea de încercat.

tapas sevilla chorizo al infierno
Chorizo „al infierno”

Într-o seară am încercat, tot varianta „tapa”, „chorizo al infierno”, la 3 euro. Un fel de cârnăciori care se flambează 3 minute, în fața ta. Nu știu dacă gustul a fost ceva deosebit, nu mi s-a părut, dar „spectacolul” a meritat cu siguranță.

În general, porțiile „tapas” sunt între 2,80 și 4,40 euro fiecare. Jumătățile de porție sunt 8-10 euro, iar porțiile întregi de pe la 12 euro în sus.

Publicitate

Dar, chiar și porțiile „tapas” mi s-au părut suficiente. Adică eu mai mult de 2 nu aș fi putut să mănânc…

Citește și: Cum e Barcelona de Crăciun? Incredibil de frumoasă

În ceea ce privește băutura, mi s-a părut complet ciudat să văd, la ora prânzului, grupuri de femei stând la terase cu pahare de bere în față. Apoi, făcându-mă puțin atentă, am observat că erau berării la tot pasul. Și abia atunci am înțeles de ce, vecina mea de scaun din avion, o spanioloaică din Cadiz venită în excursie în România, îmi povestea cu pasiune cât de minunat este să stai la o „cerveza” la o terasă din jurul catedralei, în Sevilla. Nu înțelegeam ce treabă are berea… dar, odată ajunsă în oraș, am înțeles.

sevilla noiembrie
Femei la bere în Sevilla

În Sevilla, o „cervecería”, adică o berărie, este oriunde te-ai întoarce să te uiți. Cam ca păcănelele la Ploiești, dacă înțelegeți ce vreau să spun… Începând cu ora prânzului parcă toată lumea bea bere. Se opresc oamenii doar ca să bea o bere, repede, și apoi pleacă mai departe.

Singura băutură care rivalizează cu „cerveza” este „sangria” (preferata mea), un cocktail dulce care „te duce” fără să-ți dai seama. Dar sangria este mai pretabilă seara… parcă.

În ceea ce privește prețurile… o bere la terasă, în centru, pleacă de la 2 euro, o sangria de la 2,5 euro. O cafea este 1,5 euro, tot la terasă în centru, și tot așa… În opinia mea prețurile au fost cam la jumătate față de cele din primăvara lui 2022, din Barcelona. Sincer, a fost de-a dreptul șocant. Diferențele de preț chiar sunt considerabile, cam ca cele dintre Bari și Milano, din Italia, de exemplu.

Citește și: Am fost în Barcelona în extra-sezon și nu am regretat. Ce am vizitat în patru zile și cât m-a costat

Cazările iar sunt mult mai acceptabile ca preț față de Barcelona. Am plătit pentru o cameră dublă, cu baie privată și AC, în centrul Sevillei, la un hostal amenajat tipic andaluz, 190 de euro pentru 4 nopți de cazare.

patio andaluz
Patio andaluz în Sevilla

Per total, Sevilla merită cu vârf și îndesat, mai ales în perioada de toamnă, urâtă la noi, când acolo sunt peste 20 de grade, soare, frumos și căldura te îmbie la plimbări prelungite. Din ce spuneau localnicii, vara nu este de mers în zonă, fiind zile când temperatura depășește 50 de grade Celsius, fiind prea cald pentru… practic orice!

„Cea mai bună lună pentru vizitat Andaluzia este aprilie”, am surprins comentariul unui ghid care își călăuzea turiștii prin grădinile Alcazarului din Sevilla. Probabil că da pentru că atunci, în aprilie, pe lângă temperatura blândă de afară, vegetația este la maximul său și totul în oraș probabil că este de vis.

Nici acum însă, la sfârșit de noiembrie, nu a fost deloc rău, ba din contră. Dacă m-aș întoarce în Sevilla, aș face-o clar, în aceeași perioadă. Este minunat să ai parte de atâta vreme frumoasă atunci când, la tine acasă este atât de frig și mohorât!

Citește continuarea AICI

Cele mai noi

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Un city break la Viena în luna iunie, o ocazie de a vizita capitala imperială la un preț decent: Palatul Schönbrunn și Muzeul Sisi

Un city break la Viena este o ocazie pentru mulți să pătrundă într-o capitală cu adevărat imperială și, fără exagerare, dacă îți pui în...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din Târgoviște, iar una dintre acestea este ștrandul de la Complexul Turistic de Natație din acel...

De Rusalii la Vila Karina din Valea Doftanei: Reconectare cu natura și oameni deosebiți

Am ajuns să ne cazăm la Vila Karina de la Valea Doftanei, cu ocazia șezătorii la care am luat parte la punctul gastronomic local...