Despre cum am ajuns într-un city break la Sevilla, am povestit data trecută. Atunci am atins lucrurile esențiale, de organizare, prețuri, etc. Dar nimic din ce înseamnă cu adevărat Sevilla…
De ani de zile, când plecăm în vacanță, nu mai mergem să „bifăm” obiective turistice. Vizităm ce ne iese în cale, dar nu ne mai „facem temele” temeinic. Sau mai avem câte o dorință, pe care mergem să ne-a îndeplinim. De exemplu, de această dată la Sevilla, am vrut neapărat să vedem mormântul lui Cristofor Columb și să urcăm în Giralda deoarece nu mai fusesem într-un turn care să nu aibă nici scări și nici lift… doar rampe. Dar ajungem și acolo…
În rest am vrut să simțim aerul andaluz și să ne bucurăm de plimbare, să ne trezim la ce oră vrem, să nu ne grăbim nicăieri și să stăm să privim spectacolele stradale de flamenco până ne plictisim, ceea ce am și făcut.
Am vrut să stăm la terase cu o „tapa” și o sangria sau o bere în față fără să ne intereseze ceasul și, cel mai mult, să ne bucurăm de soare și de vacanță.
Citește și: Alhambra – Castelul roșu din Granada, desprins din 1001 de nopți
Cum e Sevilla la sfârșit de noiembrie? Păi… după cum ți-e norocul! Am prins acum o vreme superbă, am făcut chiar un fel de plajă în Piața Spaniei de m-au usturat umerii două zile, iar mercurul din termometre a arătat și 33 de grade. În urmă cu vreo 10 ani însă, fix în aceeași perioadă, am prins frig și chiciură pe portocali de intraseră spaniolii în panică deoarece nu știau cum să supraviețuiască la 0 grade! 😊😊😊
În opinia mea, așa cum am mai spus-o, Sevilla este locul unde trebuie să te duci dacă vrei să vezi spanioli „în elementul lor”, dacă vrei să te pierzi pe străduțe înguste și pitorești și, totodată, dacă vrei să vezi o părticică din Spania la un preț mai mult decât rezonabil. În timp de marile orașe (repet, părerea mea), Madrid, Barcelona, etc., sunt prea mari ca să le poți simți pe de-a-ntregul, la Sevilla, încă de a doua zi, ești „de-al locului” pentru că locul te adoptă imediat.
Puțin despre obiective turistice, pentru că nu se poate fără ele
În cele patru zile ale city-break-ului nostru am vizitat în regim lejer Catedrala cu al său turn, Giralda, Alcazarul, pentru că Game of Thrones încă este un punct de reper pentru noi, și moderna ciupercuță, adică Las Setas.
Intrările la obiectivele turistice sunt între 13 și 15 euro de persoană. Am râs când ne-am dat seama că am dat mai mult pe intrările la obiectivele turistice decât pe drumul dus-întors de peste 4 ore cu avionul. Dar știam că așa va fi…
În rest nu am intrat la celelalte case și atracții, iar în ceea ce privește spectacolul de flamenco, după ce am asistat pe stradă la vreo două, dintre care unul superb în Piața Spaniei, nu am mai considerat că merită 20 de euro de persoană pentru a vedea unul în spațiu închis.
Citește și: Disfruta la vida în Castellon de la Plana, Spania
Catedrala Sfânta Maria din Sevilla este, pentru cine nu știe, a treia biserică din lume, ca mărime. Este cu adevărat impresionantă și este un punct de atracție însemnat și pentru că aici se află mormântul lui Cristofor Columb.
Potrivit explicațiilor unui ghid care le explica unui grup de turiști, mai este un loc în lume despre care se spune că ar adăposti rămășițele celebrului explorator, și anume în Republica Dominicană. Oamenii d eștiință, potrivit ghidului, au încercat să determine adevăratul mormânt, așa că au prelevat mostre pentru determinarea ADN-ului. În timp ce la cel din Sevilla ADN-ul a confirmat că rămășițele aparțin lui Columb, cei din Republica Dominicană au refuzat „profanarea”. Astfel că, cel din Sevilla a rămas singurul care a dovedit că adăpostește trupul lui Cristofor Columb… sau măcar pe al unei rude a lui… 😉
Giralda este singurul turn vizitat de mine unde nu se urcă nici pe scări, nici cu liftul
De-a lungul timpului, cu ocazia vizitelor în diverse orașe, deși am frică de înălțime, nu m-am putut abține să nu mi-i înfrâng și să nu mă cațăr în cele mai diverse construcții. Iar turnurile au fost la mare căutare. De la Tour Eiffel la Turnul Chindiei, n-am ratat nimic. Ori pe scări, ori cu liftul, ori o combinație între cele două, au fost metodele prin care am ajuns în vârf. Ca la Giralda însă, nu am experimentat.
Dorind să văd care este metoda de a ajunge în vârf, am studiat problema la o cafea, exact DUPĂ ce ne-am luat online biletele de intrare. „Nici pe scări, nici cu liftul”, mă intriga. „Atunci cum?”, s-a născut întrebarea firească.
Păi Giralda a fost construit puțin altfel decât celelalte deoarece s-a dorit să existe posibilitatea de a ajunge cu calul până în vârf. De ce? Nu am reușit să-mi explic în totalitate. Probabil au avut nevoie să care diverse lucruri mai grele… nu știu. Cert este că urcarea în Giralda Tower se face pe rampe.
Există în total 34 de rampe (care pot fi considerate etaje), iar la final mai sunt câteva trepte. Urcarea este lejeră, ca și cum ai face o drumeție la munte, panta nu mi s-a părut deloc dificilă. Bine, nu e de urcat (și mai ales de coborât) pe tocuri! (aviz amatoarelor, pentru că am văzut specimene care se chinuiau groaznic la coborâre!).
Din loc în loc există ferestre, mici balconașe cu grilaj și câteva exponate pentru cine se plictisește pe drum. Priveliștea de sus este minunată, ca de obicei din astfel de construcții. Cel mai frumos se vede jos curtea catedralei, Patio de Naranjos, grădina cu portocali. Dacă merită urcarea? Cu siguranță DA, mai ales că este inclusă în biletul de vizitare a catedralei.
Alcazarul din Sevilla nu mai are nevoie de nicio prezentare
Palatul era celebru și era punctul d eatracție principal din Sevilla și înainte de apariția Game of Thrones. Acum, cu atât mai mult, atrage turiști din toate colțurile lumii, fani ai celebrului serial care vor să vadă pe viu Ținutul Dorne.
Pentru Alcazar, o plimbare la pas cu păstrarea momentelor de odihnă și fotografii durează cam 3-4 ore. Este imperios necesar, să stai în grădini, pe o bancă și să privești în jurul tău. Să aștepți acel moment când turiștii pleacă de lângă tine și atunci poți simți cu adevărat magia locului. Secretul este ca vizita să se desfășoare fără grabă. Este foarte important! Altfel, va fi doar un alt obiectiv turistic „bifat” și… cam atât.
Nu voi vorbi, ca de obicei, despre săli și exponate, despre cât de frumos este, pentru că aceste detalii pot fi găsite cu ușurință pe net. Voi vorbi despre ce mi-a plăcut mie. Și mi-a plăcut să stau în grădină, mi-a plăcut să aștept să se elibereze sălile pentru a le putea vedea în toată splendoarea lor și mi-a plăcut să mă pierd prin labirint. La început a fost o joacă, puteam să punem pariu că labirintul din grădină este labirint doar cu numele…
Nu mică ne-a fost mirarea, după 10 minute de învârtit prin el, când am vrut să ieșim, n-am mai nimerit. Și am pierdut alte vreo 10 minute căutând ieșirea… de fapt căutând o ieșire, pentru că nici măcar nu mai țineam să ieșim pe unde intrasem, voiam doar să ieșim. A fost cu ceva emoții, recunosc, dar ne-am distrat copios.
Deci, din partea mea, un mare DA și pentru Alcazar! Este o experiență deosebită.
Ciupercuţele Sevillei, La Setas (Metropol Parasol) un obiectiv turistic modern şi supraevaluat
De câţiva ani încoace o vizită la Las Setas, „ciuperca Sevillei” este un must pentru un turist aflat la pas prin orașul andaluz. Pe vremea când vizitasem Sevilla, acest obiectiv nu exista, așa că am vreut să mergem să vedem și noi ce este de capul lui. Toți, pe toate blogurile de călătorii, descriau apusul văzut de pe acoperișul Las Setas.
Am ajuns și noi pe seară, am luat biletele și am urcat până pe podul de pe acoperiș. Construcția este modernă, din lemn, și este destul de interesantă. Dar, personal, nu cred că justifică taxa de intrare, care este mai mare decât la Catedrală, de exemplu. Dacă la Catedrală am plătit, cu tot cu taxa de achiziționare online, 13,5 euro de persoană, la Metropol Parasol a fost 15 euro. Cam mult pentru ce oferă…
Odată achiziționate biletele, se urcă până la etaj cu liftul și de acolo se urmează calea de promenadă, un pod metalic, până la zona de belvedere, unde se înghesuie toată lumea să vadă apusul. Am stat și noi să-l vedem și… am fost cam dezamăgiți. Pur și simplu nu înțeleg de ce se spune pe toate blogurile „Vai, cât e de frumos!”. Nu mi s-a părut nimic deosebit adică am văzut apusuri mai frumoase în multe alte locuri mai puțin celebre. Sau poate că vina este a mea pentru că, odată ce ai văzut un apus în Zadar, ai așteptări mult mai mari.
Piața Spaniei este, poate, cel mai frumos loc din Sevilla
Am lăsat Piața Spaniei pentru ultima zi a noastră în Sevilla. De ce? Pentru că este, în opinia mea, cel mai frumos loc din oraș și pentru că îți trebuie timp pentru ea. Nu îți ia mult să o străbați la pas și să vezi toate orașele spaniole care sunt amintite acolo, dar îți trebuie timp pentru a prinde momente în care să te poți bucura de ea.
Piața Spaniei este unul dintre cele mai îndrăgite puncte de atracție din Sevilla așa că, este de la sine înțeles, că este foarte aglomerată. Noi am avut încă o dată în plus noroc. Sfârșitul lui noiembrie nu este dominat de hoardele de turiști așa că a fost ușor să găsim un loc, o „băncuță” de azulejos unde să ne întindem pe ceramica încălzită de soare și să ne bucurăm de lumină, căldură și sunete de flamenco. Și da, atunci când stai, simți! Și Andaluzia doar așa se poate simți, dacă stai și o asculți.
În zona Andaluziei ne vom întoarce cu siguranță cât de curând. Malaga și Granada se află deja pe lista noastră scurtă. Am mai fost, îmi doresc să revin dar sunt sigură că nici una și nici alta nu se vor compara cu Sevilla.
Sevilla are ceva al ei, ceva ce nu poate fi descris în cuvinte. Sevilla are suflet, are viață, are flamenco, are tapas și sangria. Sevilla este Sevilla și niciun alt oraș nu poate fi comparat cu el chiar dacă se află în aceeași zonă. Dar trebuie să mergi, să-l vezi, să-l guști și să-l simți. Și atunci îl vei înțelege și vei vrea să te întorci pentru că este cu totul altceva. 😊