Pentru că ne-am propus de multă vreme să ajungem în Spania, am decis ca prima călătorie în această țară să fie în minunatul oraș Barcelona. Orașul despre care s-au scris atât de multe melodii, despre care multă lume spune că ar fi cel mai frumos oraș al Europei, este un oraș care ne-a rămas și nouă în suflete, iar acum, după ce ne-am întors în țară cu bateriile încărcate, ne gândim cu nostalgie la tot ce am trăit acolo.
La o primă documentare pe motoarele de căutare online, luna pe care am ales-o noi, ianuarie, nu este deloc cea mai populară pentru a face o escapadă în Barcelona, noi însă, nu regretăm nicio secundă că am ales-o. Temperaturile s-au situat undeva între 15-18 grade Celsius și zilele petrecute acolo au fost însorite și perfecte pentru plimbări lungi. Totodată, nefiind o perioadă în plin sezon de turism, ne-am bucurat inclusiv de faptul că nu am întâlnit aglomerație sau cozi de așteptare la niciun obiectiv vizitat.
Cum am ajuns în Barcelona?
Cu avionul. Compania Wizz Air efectuează curse zilnice din București, iar pe noi ne-au încântat orele zborurilor: 06:05 dus/20:30 întors, durata zborului per segment fiind de aproximativ 3h 20. Deși am auzit/citit diverse experiențe ale altor pasageri Wizz Air legate de anulări de zboruri, întârzieri și alte probleme din sfera aceasta, noi nu am întâmpinat nicio problemă, am ajuns la timp și la dus și la întoarcere.
Un alt argument care ne-a făcut să vizităm Barcelona în luna ianuarie a fost costul biletelor de avion: pentru două bilete dus-întors cu bagaj de mână inclus, non priority, am plătit 550 de lei. Da! Lei, nu euro! Pare greu de crezut că am avut noroc de preț atât de mic, este însă doar rezultatul unei căutări temeinice de bilete de avion, pe site-urile de profil (skyscanner, momondo). Biletele au fost achiziționate cu aproximativ 2 luni înainte de călătorie, timp în care am avut răgazul necesar pentru a planifica toate detaliile legate de ceea ce aveam să vizităm.
Transferul de la aeroport
Wizz Air aterizează pe aeroportul El Prat, terminalul T2, iar de acolo sunt mai multe opțiuni pentru a ajunge în centrul orașului. Pe noi ne-a avantajat varianta autobuzului Aerobus (A2). Are plecări la fiecare 5-10 minute, iar prețul unui bilet este de 5.90 euro. Poate fi cumpărat direct de la șofer, de la automatele din aeroport, sau online de aici.
Transport în interiorul orașului
Ne-am propus să folosim puțin spre deloc transportul în comun în interiorul orașului, fiind pregătiți de plimbări lungi pe jos. Ca atare, am mers o singură dată cu metroul, iar prețul călătoriei a fost de 2.40 euro. Ne documentasem înainte despre diverse posibilități de transport în comun și așa am aflat de cartela T10 care pare să fie cea mai populară variantă, având incluse 10 călătorii pentru prețul de 11.35 euro.
Cazare în Barcelona
Pentru că ne-am dorit o experiență autentică, în care să explorăm cât de mult am putut, pe jos, ne-am orientat către o cazare relativ apropiată de principalele atracții turistice. Noi am ales hotelul Holiday Inn Express 3*, situat în zona Poblenou și pentru 3 nopți am plătit 220 de euro cu mic dejun inclus. Am studiat mai multe hoteluri și apartamente și pentru noi, acest hotel a fost cea mai bună alegere ca raport calitate – preț. Principalele atracții ale orașului sunt situate oarecum în centru, însă pentru diverse locuri poate fi nevoie de o călătorie cu transportul în comun. Așadar poziționarea cazării este un element foarte important de care să țineți cont.
Ce am văzut în Barcelona
Barcelona oferă de departe cea mai mare varietate de atracții turistice și moduri de a-ți petrece timpul. Nouă ne-a creat impresia că putem sta și o săptămână acolo fără să ne plictisim și fără să repetăm activitățile din fiecare zi. Construcțiile spectaculoase ale lui Gaudi, plaja, bulevardul La Rambla, Montjuic sau Tibidabo sunt doar câteva dintre frumusețile care merită văzute. La toate acestea se adaugă personalitatea unică a acestui oraș, clădirile a căror fațadă este întreținută exemplar, parcurile superbe precum și muzeele. Nu am reușit să le bifăm pe toate în cele patru zile planificate, însă nici nu ne-am propus să vedem tot. Cu siguranță vom reveni.
Pentru că nu știam exact ce o să găsim la fața locului, am cumpărat online toate biletele pentru obiectivele pe care ni le-am propus să le vedem și nu am făcut deloc rău. Ajungând la fiecare dintre ele am descoperit că este o practică foarte frecventă, ba chiar reclamele din jurul lor îndeamnă turiștii să cumpere biletele online pentru a evita cozile. Cum spuneam și anterior, nu am întâlnit aglomerație pe nicăieri, prin urmare dacă e alegeți să vizitați orașul în perioadele de sezon, cu atât mai mult este indicat să cumpărați online.
Park Guell
Biletele le-am luat de aici, costul lor fiind de 10 euro/persoană. Parcul face parte din patrimoniul UNESCO și nu degeaba este cotat ca fiind printre cele mai frumoase din lume. Am putut să confirmăm asta explorându-i cărările până la cel mai înalt punct al acestuia. De-a lungul drumeției sunt mai multe puncte de belvedere, unde te poți opri pentru poze, sau pur și simplu pentru a admira frumusețea orașului de sus. Construcțiile unice în stilul arhitectului Gaudi, integrate perfect în natura înconjurătoare, dau un aer de basm parcului.
Sagrada Familia, bijuteria orașului
De la Park Guell, am mers pe jos aproximativ 1h admirând frumusețea orașului până am ajuns la cea mai impunătoare clădire, Sagrada Familia. Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie senzația avută la contactul vizual. I-am admirat din plin toate fațadele, urmând ca în interior să descoperim detalii prețioase despre semnificația fiecărei scene prefigurate, simbolistica fiecărui turn și așa mai departe. Biletele au fost cumpărate de aici și cele alese de noi, au costat 24 de euro/persoană. Criticii ar spune că Sagrada Familia este mai spectaculoasă la exterior decât la interior. Noi însă am rămas uimiți de fiecare detaliu al ei, precum și de istoria construirii. Este cu adevărat o clădire deosebită!
Ne-am continuat explorarea orașului, admirând alte două construcții reprezentative, ale lui Gaudi, Casa Batlló și Casa Milà. Pentru fiecare dintre ele am ales biletele basic care includ și un ghid audio.
Biletele au fost cumpărate de aici și de aici, costând 25, respectiv 29 de euro/persoană. Vizitând aceste două case am descoperit și mai mult din universul Gaudi și felul în care și-a pus amprenta asupra întregului oraș. Casele au o arhitectură interesantă și la exterior, prin urmare dacă nu alegeți să le vizitați în interior, nu ratați să faceți o plimbare măcar pentru a le admira din afară. Totodată, zona în care se afla, Passeig de Gràcia este unul dintre cele mai scumpe bulevarde din Barcelona, regăsind acolo magazine ale marilor case de modă.
Citește și: Cum e Barcelona de Crăciun? Incredibil de frumoasă
Mergând pe jos, ne-am lăsat pierduți pe străzi și străduțe care mai de care mai deosebite, gustând din plin farmecul fiecărui colțișor pe care am avut ocazia să-l explorăm. Așa am ajuns în cartierul Gotic (Barri Gothic). Zona este caracterizată de clădirile înalte, străduțe medievale înguste, precum și de arhitectura specifică gotică și neogotică. Cartierul în sine este un labirint la propriu în care merită să te pierzi. De asemenea, ce nu e de ratat, măcar la exterior, este Catedrala La Seu, având o arhitectură interesantă, datorată reconstrucțiilor de care a avut parte de-a lungul timpului.
Firește, nu am ratat nici faimosul La Rambla pe care l-am parcurs în întregime pornind din Placa Catalunya, până la Port Vell. Dat fiind că este de departe cel mai popular bulevard al Barcelonei, am fost întâmpinați de mulți turiști în zonă, tarabe și locuri diverse unde poți savura sucuri sau fructe precum și de miros de… Amsterdam 🙂 Am pășit apoi spre Rambla del Mar și plaja Barceloneta unde ne-am bucurat de o paella pe cinste la restaurantul El Rey de la Gamba 1.
Din punct de vedere al prețurilor în restaurante, Barcelona are opțiuni pentru majoritatea buzunarelor. Am evitat zonele cu atracții turistice atunci când am ales unde să mâncăm tocmai pentru a nu avea parte de prețuri mari și nu am dat greș.
Aș putea vorbi fără oprire despre Barcelona, fiind unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am văzut până acum. Își merită pe deplin renumele pe care îl are, iar noi cu siguranță vom reveni. Cum spuneam, este un oraș pe care îl poți vizita de mai multe ori și tot simți ca nu ai văzut tot. Are acel ceva!
Articol scris de Andreea Maria Anghelescu