AcasăCity breakPoble Espanyol – un fel de Muzeul Satului și nu numai

Poble Espanyol – un fel de Muzeul Satului și nu numai

Atunci când afară e frumos, așa cum este de obicei la Barcelona dacă nu ai ghinion, merită cu prisosință o plimbare pe străduțele de la Poble Espanyol.

Înainte de a ajunge acolo, recunosc, nu știam eu prea bine despre ce este vorba. În prima fază înțelesesem că este un fel de Muzeu al Satului, dar, de fapt, nu prea.

Apoi, la pozele găsite pe internet, arăta mai mult ca un orășel medieval. Apoi, alte poze arătau diverși meșteșugari care își desfășurau activitatea între zidurile acestui… nici nu știu exact cum să-l denumesc pentru a-i cuprinde întreaga esență.

Străduțele din Poble Espanyol sunt de-a dreptul fermecătoare

Așa cum descria cel mai bine un site spaniol, putem spune despre Poble Espanyol că este arhitectură, artă, tradiție și artizanat, toate la un loc, în aer liber. Cum vine asta? Cel mai bine este să mergeți să vedeți pentru că eu nu știu să vă descriu mai bine.

Intrarea la Poble Espanyol

Ca orice obiectiv turistic, pentru a te plimba pe străduțele de la Poble Espanyol, trebuie să plătești o taxă de intrare. Prețul biletului pentru un adult este de 11,20 euro online sau 14 euro la casa de bilete. Un copil cu vârsta între între 4 și 12 ani plătește 9 euro online sau 10 euro la casa de bilete.

Dar, spre deosebire de tot ce este legat de Gaudi în Barcelona, Poble Espanyol este inclus în cardurile turistice. Astfel, noi având Barcelona Family Card, am avut intrarea inclusă. Despre cardurile turistice din Barcelona voi detalia într-un alt articol. Pe scurt, în funcție de ce anume doriți să vizitați, sunt mai multe opțiuni și o puteți alege pe cea care vi se potrivește cel mai bine.

Citește și: Muzeul de Ceară din Barcelona, o surpriză cu adevărat neașteptată

Eu, cu Barcelona Press Card, obținut cu ajutorul celor de la Tourisme de Barcelona prin intermediul site-ului visitbarcelona.com, am avut, de asemenea, intrarea inclusă.

Există diverse alte tipuri de bilete de intrare: pentru seniori, pentru familii, pentru familii monoparentale. Noi însă, dacă am avut intrarea inclusă în carduri, nu ne-a interesat foarte tare.

FIESTA la Poble Espanyol este o incursiune în tradițiile spaniole… multe și dure…

Întotdeauna am considerat poporul român unul plin de tradiții… fără sens: Ignatul, jucatul găinii la nuntă, bărbieritul mirelui și alte asemenea.

Vizita la Poble Espanyol m-a făcut să-mi reconsider poziția: tradițiile altora sunt mai fără sens ca ale noastre! Dar s-o luăm cu începutul…

Punctul de maximă atracție al vizitei îl constituie FIESTA, spectacolul pe care îl vizionezi în clădirea centrală a obiectivului și care are ca obiect obiceiurile și tradițiile spaniole în funcție de zona geografică.

La FIESTA am aflat că spaniolii sunt mai duri decât noi

După ce am vizionat FIESTA am concluzionat: „Doamne, se poate mai rău ca la noi!”. Pentru că da, spaniolii sunt mai duri și mai lipsiți de sens (pentru mine) în tradițiile lor.

Competiția turnurilor din oameni, taurii din Pamplona, festivalul tomatelor, sunt doar câteva obiceiuri mult mai periculoase și mai ilogice decât ale noastre.

Nu am stat să analizez fiecare tradiție dar, mi se pare complet lipsit de logică să te lași fugărit de tauri sau îți riști viața în încercarea de a ridica cel mai înalt turn uman. Pentru că da, în aceste situații este în joc viața oamenilor.

Citește și: Pătrunde în mintea lui Gaudi odată cu vizita la Casa Batllo din Barcelona

Sau poate sunt eu prea conservatoare (adică am activat un puternic simț de conservare, nu altceva 😊 )…

Să revenim însă la chestiuni mai puțin interpretabile…

Ce poți să faci sau să vezi la Poble Espanyol

Dacă FIESTA nu ți-a atenuat curiozitatea pentru obiceiurile și tradițiile spaniole, îți poți continua vizita. Și, cu siguranță, nu vei fi dezamăgit.

Nu vei vedea niciun taur pe străzi, dar te vei bucura de meșterii care își făuresc obiectele chiar sub ochii tăi.

Mi-a plăcut mult o doamnă care cosea bluze tradiționale, un fel de ii ale noastre. Atelierul mic îi era și magazin. Atunci când îi treceai pragul, nici nu ridica privirea din lucrul său, fiind absorbită de acesta.

Atelierul de bluze tradiționale

Dacă voiai să cumperi ceva sau voiai să îi ceri detalii, trebuia să o faci atentă. Altfel stăteai mult și bine și tot nu te băga nimeni în seamă.

Tot la magazinele de pe stradă poți găsi și alte obiecte de artizanat: cercei din metale, mărgele sau pene, costume, rochii sau căni și pahare. Este imposibil să nu te lipești de ceva tradițional… asta doar dacă nu ești cu copiii după tine.

Citește și: O zi în Lisabona – traseu final și câteva prețuri la mâncare

Pentru că dacă ești cu copiii, aceștia nu vor da doi bani pe obiectele de artizanat, ci vor trage spre bomboane chinezești, acadele și alte dulciurele colorate care le iau ochii de la prima tarabă.

Dar Poble Espanyol este mai mult decât atât… Așa că, îți continui plimbarea pentru a ajunge la punctul de belvedere deasupra Barcelonei. Un fel de miradour portughez asemănător cu cel de pe St George Castle din Lisabona.

Seamănă mult cu vederea din Castelul St George din Lisabona

Odată ajuns acolo vezi toată Lisabona de sus și nu mai are niciun sens să mergi pe Montjuic sau Tibidabo pentru panoramă. Sunt însă alte motive pentru care merită să ajungi acolo…

Poble Espanyol – locul unde se organizează ateliere pentru copiii de școală

Știți cum ar merge copiii noștri la Muzeul Satului în București și li s-ar ține o lecție acolo? Sau la noi, în Ploiești, la Grădina Botanică sau la Zoo sau pe la vreun conac din județ… cam așa merg la Poble Espanyol elevii spanioli. Acolo, în încăperi speciale, se organizează pentru ei diferite ateliere sau cursuri.

Când am ajuns noi, era plin de elevi care alergau pentru că, cel mai probabil, întârziaseră la vreun atelier. Toată această agitație ne-a făcut plăcere într-un fel. Ne-am gândit ce frumos ar fi să se organizeze și la noi așa ceva în timpul școlii. Ce bine ar fi să mai iasă și copiii noștri din bănci pentru lecții în aer liber. E prea complicat însă. Guvernanții noștri nu au timp să se gândească la așa ceva…

Am plecat de la Poble Espanyol după mai bine de o oră petrecută pe străduțele încântătoare. Ce-i drept, au un farmec aparte.

Am rămas de acolo cu un sentiment de bine în ce privește poporul român, totuși nu suntem deloc exagerați cu tradițiile, dar, totodată, și cu un sentiment de regret. Mai avem ani-lumină probabil până să ajungă și sistemul nostru de învățământ la nivelul celui din Spania. Poate copiii copiilor noștri să prindă cât de cât ceva asemănător.

Deși nu este un obiectiv turistic la fel de cunoscut la Parcul Guell, Poble Espanyol este o comoară ascunsă. Noi am fost să-l vizităm și tare bine am făcut. Am plecat de acolo relaxați după mai bine de o oră petrecută pe străduțele sale. Numai bine eram pregătiți pentru următorul nostru obiectiv: Acvariul din Barcelona.

Vizită realizată cu sprijinul Tourisme de Barcelona și http://www.visitbarcelona.com.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți