Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Ce și unde să mănânci la Lisabona – Marisqueria Santa Marta și experiența Bacalhau

Experiența de la Casa Portuguesa nu mă lămurise pe deplin până la urmă ce gust are acest Bacalhau. Așa că, precum masochiștii, am ținut să mă conving.

Publicitate

Urmare de AICI

Seara, la restaurantul recomandat și lăudat de cei de la hotel, Marisqueria Santa Marta, am pornit decisă să-i mai dau peștelui o șansă.

Leșinați de foame, după o duminică întreagă de bătut Lisabona la pas și nu numai, am zis să încercăm restaurantul din apropierea hotelului, recomandat de personal, mai ales și pentru că bodega unde mâncam de obicei, era închisă duminica (urmează să scriu și despre ea, bineînțeles).

Publicitate

Am ajuns destul de repede la Santa Marta și, fiind duminică seară și multe localuri fiind închise, ne așteptam să nu găsim loc pentru că nu aveam rezervare. De unde? Când am intrat erau ocupate două mese, iar ospătarul a sărit pe noi invitându-ne să ne alegem o masă. Am avut pentru moment senzația că am nimerit iar la un local pentru turiști, dar ne-am așezat totuși la masă deoarece nu prea aveam alternative în zonă duminică seara.

Destul de liberă pentru duminică seara…

Imediat a venit meniul. Tot ce era acolo era aproape dublu ca preț față de bodega noastră portugheză. Am crezut însă că și calitativ va fi tot peste. Nu a fost cazul însă.

Am luat antreuri, supă și, la felul principal eu am cerut, așa cum îmi propusesem, Bacalhau. Soțul, mai conservator din fire, a rămas fidel sfântului porc.

Publicitate
Supa cremă de legume…

Supa cremă de legume a fost bună, nimic spectaculos însă. Peștele de la felul doi însă… m-am chinuit, recunosc, și am mâncat aproape jumătate din el pentru că-mi era foame. Am încercat să mă păcălesc că e bun într-un fel ciudat, dar nu prea mi-a ieșit. Nici nu ajunsesem încă la jumate când am cedat.

Citeşte şi: Cum să vezi un colț din Portugalia într-o singură zi: Lisbon Native Tours a fost alegerea cea mai inspirată

„Eu nu mai mănânc Bacalhau în viața mea! Gata! Are oase, carnea tare și uscată și e foarte sărat!”, am decretat aproape plângând de frustrare.

Publicitate
M-am chinuit, dar nu prea mi-a ieșit

„Știi că un mâncător de pește te-ar spurca, da?”, mi-a zis plin de înțelepciune soțul din dotare… „Alea sunt oase? Nu vezi că sunt mari și le poți da la o parte imediat?”. Degeaba. Nu avea decât să mănânce el ce comandasem eu iar mâncătorii de pește nu aveau decât să mă spurce. Mie îmi ajunsese cât Bacalhau experimentasem…

Am avut noroc cu ce am mai mâncat de pe la el din farfurie, care s-a oprit din a bascula friptura de porc când m-a văzut cum dau la o parte peștele, plus niște brânză rămasă de la antreul lui, plus niște pâine cu unt, care este nelipsită de pe masa portughezilor. Și astfel nu m-am ridicat flămândă de la masă. Dar m-am ridicat frustrată și supărată pe toți cei care au ridicat în slăvi acest Bacalhau, pe care eu nu mai pun gura niciodată.

Friptura soțului – nimic spectaculos

La final, totalul de plată pentru un antreu de brânză, o supă, o friptură de porc, un Bacalhau și două pahare de vin a fost de 46 de euro. Dublu față de cât ne costa masa la bodega noastră… cea închisă duminica! Eh, cred că după experiența cu Risotteria Melotti de la Roma și această Santa Marta din Lisabona, mi se diminuează curiozitatea și pasiunea pentru turismul culinar… 😊

Publicitate

Localul arată, într-adevăr, fancy. Are chiar la intrare un acvariu mare cu un crab, are azulejos (cuvântul portughez de origine arabă pentru placa de ceramică decorată, adică, pe românește, faianță)… bine, asta nu e relevant că ce nu are azulejos în Lisabona… mă rog, una peste alta arată într-un fel anume. Dar prețul reflectă doar acest stil fancy și, probabil, un meniu mai bogat decât al unei cârciumi locale.

Acvariul de la intrare

Citeşte şi: Ce și unde să mănânci la Lisabona – Pastel de Bacalhau cu vin de Porto

„Cum a fost friptura de porc comparativ cu cea de la nenea?”, mi-am întrebat soțul când am ieșit din restaurant. („La nenea” era localul unde mâncasem cu o seară înainte și unde ne-a plăcut maxim mâncarea) „Mai puțină și mai fadă. Carnea parcă nu a fost așa aromată și nici așa fragedă.”, mi-a răspuns fără a sta prea mult pe gânduri.

Publicitate

Era clar, în ultima seară, pentru a nu mai avea surprize neplăcute, urma să ne întoarcem „la nenea” și la bodega lui. Eu friptură de vită ca la el nu mâncasem în viața mea. Așa că eram hotărâtă să las experimentele și să merg la sigur. Ar fi fost păcat să plec din Portugalia cu un gust de… Bacalhau. 😊

Va urma…

Cele mai noi

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în...

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației de sezon și pentru că aveam trei zile la dispoziție, am ales să încercăm o...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească Thassos, și iubește bijuteriile, a trecut cu siguranță pragul unui magazin al fabricii de bijuterii...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în principal pe interacțiunea cu oamenii, cu localnicii, am ajuns în a doua seară a noastră...
Publicitate