AcasăCazări/RestauranteCe și unde să mănânci la Lisabona - Pastel de Bacalhau cu...

Ce și unde să mănânci la Lisabona – Pastel de Bacalhau cu vin de Porto

După ce ani de zile am tot „vânat” bilete de avion pe Lisabona sau Porto, norocul mi-a surâs la finalul anului 2021. Am găsit București – Lisabona la incredibilul preț de 99 de lei de persoană dus-întors pentru ianuarie 2022. Nu am stat mult pe gânduri și le-am achiziționat.

Deși urma să stăm doar două zile, tot era mai bine decât nimic. Așa că am făcut inaugurarea lui 2022 cu o bucățică de Portugalie. Și bine am făcut…

După obișnuitul inventar al obiectivelor turistice, ne-am îndreptat atenția spre aspectul culinar al excursiei. „Vai, ce mișto! Mergi în Lisabona! Nicăieri nu am mâncat mai ieftin și mai bun ca în Portugalia!”, mi-a spus o prietenă când a aflat că merg în acea țară. Nu puteam decât să o cred pentru că eu aveam să iau primul contact cu Portugalia abia în 2022.

Să revenim la inventarul culinar…

Dacă Italia are pizza și cafeaua, Portugalia are Bacalhau și vinul de Porto. Despre vinul de Porto știam câte ceva, dar despre bachalau auzeam pentru prima dată. Și am început să studiez…

Documentarea mea s-a oprit destul de repede: este pește! Nu că nu aș mânca pește, să ne înțelegem. În Scoția primul lucru este să caut „fish and chips”, dar știu că acolo este file.

Adică, decât să mănânc pește și să curăț la oase, mai bine iau o friptură de porc, sau de pui, sau de… conopidă. Cam așa e la mine cu peștele…

Citește și: Cum să vezi un colț din Portugalia într-o singură zi: Lisbon Native Tours a fost alegerea cea mai inspirată

Am încercat să caut să văd ce e exact acest Bacalhau, dar nu am avut răbdare și nici timp să sap prea mult. Așa că am concluzionat: dacă tot e tradițional, măcar o dată trebuie să încerc. Și cu asta mi-am oprit documentarea.

În afară de Bacalhau (încă nu mi-era prea clar ce soi de pește era), îmi mai stabilisem ca ținte culinare: pastel de nata (tarte portugheze tradiționale cu cremă de ou și vanilie), pastel de Bacalhau (codfish cake) – un fel de plăcintă de pește dar pe care voiam neapărat să o încerc sus, „la lift” în Lisabona cu un pahar de vin de Porto alături și, bineînțeles, o friptură de vită pregătită tradițional. Cam mult pentru două zile, având în vedere că aveam la hotel micul dejun inclus, dar eram decisă să „mă sacrific”. 😊

Pastel de Bacalhau cu vin de Porto la Santa Justa Elevador

Sus, la liftul Santa Justa, există un local extraordinar de bine poziționat, care servește „pastel de Bacalhau”, acea plăcintă de pește despre care citisem că este tradițională. Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau se numește și poziția este într-adevăr spectaculoasă. Terasa este un mic „miradouro” (loc de belvedere în Lisabona).

Terasa este un adevărat punct de belvedere

Știam că este, ceea ce un amic descrie ca fiind „a place for stupid tourists”, adică un loc destinat să atragă turiști și atât. Prețurile foarte mari comparativ cu ce se găsește la localurile normale, dar… la această Casa Portuguesa voiam să ajung, în ciuda faptului că știam că e scump. Măcar toată lumea lăuda calitatea produselor.

Localul servește un singur „fel de mâncare”, acest pastel de Bacalhau, care are un preț exorbitant pentru cantitate: 5 euro bucata.

Citește și: Ce și unde să mănânci la Lisabona – Marisqueria Santa Marta și experiența Bacalhau

La 12,5 euro ai un fel de meniu, Portugal Experience se numește: o bucată pastel de Bacalhau cu un pahar de vin de Porto, servit într-un mod original. Acest meniu îl voiam deoarece plecai acasă cu suvenirul: placa de lemn și paharul de vin în care îți era adus meniul, plus pungă de cadou.

Extrem de nerăbdătoare, abia am așteptat să se îndepărteze chelnerul de masa noastră ca să pot să savurez celebra pastel de Bacalhau.

Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau era aproape goală din cauza pandemiei de Covid

Ăăăăă, de la prima înghițitură mi-am dat seama că nu era deloc pe gustul meu. O aromă groaznic de pregnantă de pește, în plus cu foarte multă sare. La mijloc, această plăcintă avea brânză care parcă îi mai tăia puțin din aroma aceea mult prea puternică pentru gustul meu. Noroc cu paharul de vin că am reușit să trec de jumate, că altfel mă dădeam bătută de la prima înghițitură.

E prea pește și e prea sărat și nu pot să o termin că mi se face rău!”, am concluzionat după ce am trecut de jumătatea plăcintei.

„Ce te așteptai? Bacalhau e cod de Atlantic uscat și sărat. Asta e materia primă. De aici încep să prepare produsele din bacalhau”, mă lumină soțul. Pfoai, tot paharul acela de vin nu a fost în stare să domolească gustul pregnant de pește care mă domina. Eh, măcar rămăsesem cu suvenirul mult-dorit în urma experienței, și cu promisiunea că nu voi mai da niciodată vreo șansă la nimic ce poartă numele de „pastel de Bacalhau”.

Va urma…

Sondaj

Unde vă petreceți vacanța?

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Noutăți