Încă din școală toți am auzit sau am citit despre Pădurea Letea. Aflată pe teritoriul țării noastre, este cea mai veche rezervație naturală din România și, totodată, e și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa.
Numai aceste două caracteristici ar trebui să fie suficiente pentru ca orice român pasionat de călătorii să-și dorească să viziteze Letea măcar o dată în viață. Acesta a fost și „motorul” care m-a pus în mișcare când a venit vorba de Delta Dunării.
Dacă la cele două caracteristici mai adăugăm caii sălbăticiți de la Letea și un drum cu căruța prin pădure, ajungem la mixul perfect pentru ceea ce devine „un must” pe agenda de călătorii. Dar, până la Letea, poți ajunge doar cu barca… ☹
Ce înseamnă o vizită la Pădurea Letea
Odată trasă barca la mal, ai de ales (dacă sunt suficienți turiști) dacă mergi într-un safari cu mașina sau o plimbare cu căruța prin pădure până la dunele de nisip.
Noi am fi vrut cu mașina numai că, așa cum spuneam, turiști erau destul de puțini în Deltă, ceea ce ne-a dat ca unică alternativă căruța. Prețul plătit pentru 2 adulți și 2 copii a fost de 105 lei (adică 3 adulți, 35 de lei/persoană).

Căruța ne-a dus până în rezervație, în pădure, până la un moment dat, de unde apoi am luat-o pe jos până la dunele de nisip. La acestea am ajuns în câteva minute. Da, imaginea de nisip de pe plajă în mijlocul unei păduri este într-adevăr minunată. Probabil că aș fi fost mai extaziată dacă nu aș fi văzut ceva asemănător, în Buzău, la Trovanți. Și acolo este nisip de la mare în mijlocul unei păduri, dar nu sunt dune.
La Letea peisajul este mai spectaculos și senzația mai plăcută, pentru că te poți afunda cu picioarele în dunele de nisip. La Trovanți este însă mai frumos pentru trovanții în sine, pentru acele pietre stranii. Oricum ar fi, merită vizitate amândouă.

Masa la Letea
La întoarcerea din pădure puteți opta pentru a lua masa la una din casele din satul Letea. Cică masă tradițională, de pește, dar aveți mai multe opțiuni. Astfel, dacă peste tot se menționează că este vorba de două feluri de mâncare și desert, primele două feluri pe bază de pește, plus vin și apă la masă, și costă 70 de lei de persoană, nu e chiar așa.
Noi, de exemplu, nu prea suntem fani pește. Și nici nu mâncăm mult. Am avut posibilitatea să optăm doar pentru felul doi și desert, pe bază de pui, nu de pește. Și am considerat că pentru doi adulți și doi copii, ne sunt suficiente trei porții. Așa că ni s-a adus un platou mare cu pulpe de pui și cartofi la cuptor. Am făcut socoteala la carne că erau puse trei pulpe mari. Pe lângă a mai fost o farfurie cu roșii și castraveți, o carafă de vin, o sticlă de apă de 2 litri și vreo 8 bucăți de plăcintă cu brânză și stafide.

Pentru toată masa ni s-a cerut 90 de lei, adică trei porții de 30 de lei fiecare. Și abia ne-am putut ridica de la masă. Plăcinta am luat-o la pachet. Cu asta am ieșit mult mai ieftin decât fusesem „avertizați”.
Citește și: Un surprinzător safari autohton în Delta Dunării
Am văzut mulți turiști cu pește pe masă: borș de pește și, la felul doi, pește prăjit. Masa era servită tradițional, cu mujdei de usturoi și cu mămăligă. Un grup de turiști străini era de-a dreptul extaziat de cele puse pe masă. Prețul unei mese complete de pește era de 70 de lei de persoană.
După masă și după plimbarea prin Pădurea Letea, ocazie cu care am avut noroc și am zărit în depărtare și celebrii cai sălbăticiți, ne-am întors la barcă pentru drumul de întoarcere.

Deși nu atât de zbuciumat ca cel de dus, tot pe Dunărea Veche, am avut ceva „de suferit”. Mă întorceam din când în când și îi căutam privirea lui nea Aurel. Aveam nevoie să îmi dea asigurarări că e totul în ordine și că nu mai avem mult până se liniștesc treburile.
Am ajuns cu bine într-un final la Pensiunea Clisciova și nu regret deloc faptul că am fost să văd Pădurea Letea. Nu cred că aș mai reveni, din punctul meu de vedere am văzut tot ce îmi doream să văd.
Și da, recomand o vizită la Letea. Mai ales pentru iubitorii de apă este o experiență minunată și, cu siguranță, vor aprecia și drumul până acolo mult mai mult decât am făcut-o eu.