Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Pensiunea Clisciova din Murighiol – un nume greu, o poveste tristă și o cazare excelentă

Pensiunea Clisciova din Murighiol a fost locul care mi-a arătat Delta Dunării așa cum nu credeam că o voi vedea vreodată.

Publicitate

De când mă știu am avut un soi de fobie de apă. Din această cauză Delta Dunării a fost întotdeauna un subiect tabu pentru mine, nu-mi doream cu niciun chip să ajung acolo. Nu luam în calcul, nu mă interesa, nici nu voiam să aud. Asta până când, stând de vorbă cu diverși în diferite situații, a început să mi se facă de-a dreptul jenă. Eu, ca româncă, nu ajunsesem să văd Delta Dunării! Am cunoscut străini care strângeau bani de excursie ca să ajungă să vadă Delta Dunării. Iar eu, cu delta „la doi pași”, într-un fel, nu călcasem niciodată acolo.

Și am început ușor-ușor să deschid harta țării și să trag spre est, într-o zonă care, pentru mine, până atunci, fusese de-a dreptul inexistentă. Nimic nu-mi suna cunoscut și, cu rușine recunosc, îmi erau mai familiare denumirile localităților din Sicilia decât a celor din Delta Dunării.

Când am hotărât că e timpul să văd ce e cu Delta, am luat și o decizie curajoasă: „Dacă tot merg în Deltă, vreau la Letea!” Așa că am început să caut 2 nopți, într-un weekend de sfârșit de mai, și o excursie cu barca până la Letea.

Publicitate

Citește și: Trei cabane decupate din povești, cu vedere la Piatra Craiului și gazde primitoare: Am fost la Aroa Mountain, în Plaiul Foii și acestea sunt motivele pentru care o să revin

Am primit câteva oferte, la niște prețuri cam mari pentru buzunarul nostru, de unde am concluzionat că Delta nu prea este pentru nivelul nostru de trai și că am ieși mai ieftin în Sicilia. Dar în Sicilia mai fusesem, chiar de câteva ori, pe când în Deltă nu.

Ca să înțelegeți puțin despre ce scoruri vorbim… Pentru două nopți de cazare, doi adulți și doi copii, excursia cu barca la Letea, săream de 2.200 de lei. Fără masă, fără carburant, fără excursie în pădure la Letea, doar pe lacuri. Sincer… cam mult, fără supărare. Cel puțin pentru noi…

Eram la un pas să renunțăm când am zis că mai facem o singură încercare, pe booking. Până atunci toată lumea ne sfătuise să nu apelăm la booking pentru Deltă. În principiu, pentru că, exact ca în Maramureș sau Bucovina, pe booking nu se listează decât pensiunile „de fițe”. Tradiționalele nu le găsești pe acest site, ni s-a spus…

Publicitate

Surpriza a venit de la prima simulare: Pensiunea Clisciova, 19-21 mai, doi adulți și doi copii, 500 de lei cazare pentru 2 nopți într-o căsuță tradițională în Murighiol. La cum arăta în poze, era exact ce căutam: o căsuță cu verandă, cu o cameră cvadruplă și baie proprie. Era mică, într-adevăr, dar pentru două nopți noi nu aveam nevoie de mai mult. Ca să nu ne complicăm, am făcut rezervare pe booking, mai ales că arăta că mai aveau o singură căsuță disponibilă. Sincer, la ce scoruri întâlnisem până atunci, ne era și teamă să nu ratăm oferta. Acum mai rămânea doar să urmărim vremea și speram din suflet să fie frumoasă.

Primul contact cu proprietarii de la Clisciova ne-a dat indicii că erau „altceva”

De-a lungul timpului am avut de a face cu fel de fel de oameni. După ce, la începutul experiențelor mele turistice, mi-am luat câteva țepe memorabile, ulterior am învățat să „miros” oamenii și să refuz din start colaborări la cel mai mic semn de „derapaj”.

La Clisciova am dat un mesaj pe whatsapp imediat după rezervare, un mesaj care cuprindea mai multe întrebări (da, multe… tind să devin exagerată când sunt cu copiii după mine iar acum, cu atât mai mult cu cât era vorbă de apă), inclusiv despre excursia cu barca la Letea. Imediat am fost sunată. La capătul celălalt al „firului” era o doamnă care, nu știu de ce, mi-a dat o încredere și o siguranță incredibile.

Publicitate

Eu, crispată toată în ceea ce privește Delta, făcând chestia asta din pură ambiție, ca să-mi demonstrez că pot, ajunsesem să aștept cu nerăbdare momentul excursiei. Și a venit… A, am uitat să precizez că, după ce am stabilit cu doamna detaliile cazării, excursia cu barca am parafat-o după câteva săptămâni, cu fratele ei, care se ocupă de această parte a afacerii.

Un mare avantaj a constat și în faptul că plata se putea face și cu cardul, având POS. În plus, pentru cei care au posibilitatea, se poate plăti și cu carduri de vacanță.

În total, cazarea și excursia cu barca la Letea, ne-au dus la 1.200 de lei, dar despre excursie voi detalia separat. Dacă e mult sau puțin, nu știu să spun. Dar față de ce alte oferte primisem… a fost chiar ok.

Publicitate
bon pensiunea clisciova
Cazarea și excursia la Letea

Despre cazarea la Pensiunea Clisciova

Deși inițial am intenționat să ajungem în jurul prânzului, am ajuns abia pe seară pentru că am profitat de ocazie și ne-am abătut pe la Cetatea Histria pe care, iar cu rușine recunosc, nu o văzusem.

Ajunși pe la ora 18:00, am fost întâmpinați de Oana, proprietara pensiunii, cea cu care discutasem la telefon. Imediat a apărut și fratele ei, Alex, cel responsabil cu excursiile cu barca.

Am luat în primire căsuța cu numărul 5, singura cvadruplă, din câte am aflat ulterior. Deci avusesem baftă că o apucasem. În total, complexul este format din doar 5 căsuțe, una cvadruplă, una triplă și trei duble, toate cu baie proprie.

Publicitate

De cum am intrat ne-a frapat curățenia. Era atât de curat parchetul, încât am cerut un preș să ne ștergem la intrare, pentru că nu ne venea să intrăm așa, cu tot praful de pe picioare adunat de la Histria și de pe unde ne mai oprisem.

Lenjeria era curată, prosoapele erau curate (câte două pentru fiecare persoană), ceea ce ne-a lipsit a fost doar un scaun în plus pe terasă, dar l-am „împrumutat” după ce am cerut voie, de la o căsuță neînchiriată.

Fiecare căsuță este dotată cu baie privată, iar la comun, la dispoziția oaspeților, se află o bucătărie pentru prepararea micului dejun, un foișor, un frigider cu câte un raft pentru fiecare căsuță în parte, și o curte mare, îngrijită și frumoasă cu șezlonguri și leagăn, unde fiecare se poate relaxa (dacă și-a luat în prealabil măsurile de precauție în ceea ce privește invazia de țânțari specifică Deltei).

Publicitate

Citește și: O cazare mai altfel la Fundata. Casa Pelinica oferă cazare rustică autentică

Pe scurt, din punct de vedere al cazării, pentru noi a fost fără reproș. Să ne înțelegem, vorbim de un preț de 250 de lei pe noapte pentru 4 persoane, 175 de lei pe noapte pentru 2 persoane, cazare cu baie proprie! Deci raportul calitate-preț a fost mai mult decât rezonabil.

În ceea ce privește spațiile de cazare, odată ajunși acolo am aflat că pensiunea s-a extins. Pe lângă cele cinci căsuțe, mai au cazare în două camere duble într-o casă tradițională din zonă, casă renovată în întregime. Fiecare din cele două camere are baie proprie, iar băile sunt imense.

casa traditionala clisciova
Casa tradițională Clisciova

Pe lângă casa tradițională acum, în luna mai 2023, au deschis și un camping. Bineînțeles că am fost să-l „inspectăm” și pe acela. Obișnuită cu campingurile de pe vremea când eram copil, acesta mi s-a părut diferit.

Este adevărat că a trecut și multă vreme de când nu am mai pășit într-un camping, dar oricum acesta era altfel. Pe lângă toaletele curate, erau și dușurile la fel. În plus, locurile de campare sunt individuale pentru fiecare rulotă. În partea din spate se află zona amenajată pentru corturi.

camping clisciova
Camping Clisciova

Pentru rulote, fiecare are la dispoziție locul de parcare și un spațiu verde unde se poate întinde „terasa” rulotei. Și ceea ce iar mi s-a părut extraordinar a fost faptul că respectivele locuri sunt gândite cu alimentare cu apă și curent pentru fiecare rulotă în parte. Nu știu cât costă, nu am întrebat pentru că, neavând rulotă, nici nu am avut interes. Dar, ca idee, cam așa era campingul de la Clisciova.

Numele Clisciova ascunde o poveste dureroasă

Încă de când am rezervat, întrebată fiind cum se numește pensiunea unde mergem, am avut dificultăți în a reține numele: Cliscova, Cliciova, Clisciova… nici noi nu nimeream de fiecare dată varianta corectă.

Oana și Alex, cei doi frați proprietari ai întregii afaceri, sunt poate cei mai legați frați pe care i-am cunoscut vreodată. Ei au împreună cele cinci căsuțe, casa tradițională, campingul și excursiile cu barca. Se ocupă de toate împreună cu partenerii lor de viață. Totul este reunit sub un singur nume: Clisciova. Și totuși… de unde numele?

„E lacul unde l-am pierdut pe tata! Așa se cheamă, așa îl știm noi pe-aici dintotdeauna. Mi-aduc aminte și acum de seara când a venit o femeie la poartă să o anunțe pe mama că au murit tata și frati-miu trăzniți. Nici ea nu știa exact. De fapt, murise doar tata, frati-miu a avut zile, a scăpat!”, ne-a spus într-o seară Oana. Și am amuțit.

Citește și: Pensiunea Casa Iulia din Poienile Izei a fost o alegere perfectă pentru circuitul în Maramureș

În acea noapte, pe vremea când ei erau doar niște copii, tatăl lor a murit trăznit de un fulger pe Lacul Clisciova. „Noi am crescut fără tată. Ne avem unul pe altul în primul rând…”, povestește Oana în continuare, și pe chip i se citește hotărârea de a reuși în viață și, pe de altă parte, atașamentul față de Alex.

Lacul Clisciova nu apare pe nicio hartă. De fapt, sunt multe lacuri în Delta Dunării trecute ca „necunoscut”, doar localnicii știindu-le după numele vechi. Numele lacurilor sunt date ori de specificul lor, ori de numele celui care pescuia pe vremuri în zonă. Lacul Isac, de exemplu, era zona unde pescuia un pescar pe nume Isac. „Lacul Clisciova își trage numele de la „clisa” de pe fundul său, un mâl care face ca lacul să fie de fapt mult mai adânc decât pare de fapt”, ne explică Alex în dimineața plecării.

Omul sfințește locul la Pensiunea Clisciova

Tot Alex, povestește despre oamenii care îi trec pragul la Pensiunea Clisciova, sau calcă în bărcile lui… „Mulți vin cu aere, că ei sunt de la oraș și vin la noi, la țară, la niște țărani, cum consideră ei…”. Alex zâmbește trist… Atât de puțini sunt cei care au curiozitatea de a sta de vorbă cu ei, cu el și cu sora lui, și de a-i cunoaște, sau măcar de a încerca să-i cunoască…

Alex este „vaporean”, cum spune el. Adică este căpitan pe vase mari, de marfă. Este plecat de acasă 4-6 luni pe an cel puțin. A văzut în viața lui de până acum mai multe decât ajung să vadă majoritatea oamenilor într-o viață. „Am călcat cu piciorul pe fiecare continent… am ajuns și în Alaska. Am fost în Mauritius și am văzut vulcanii… dar pe unde nu am fost…”, spune el mândru. Dar mândria lui este pe deplin justificată.

Este căpitan pe vas de transport marfă, adică, pentru cine nu cunoaște, al doilea la comandă. Sunt ani buni de când are această poziție. Financiar se situează cu mult peste majoritatea celor care îi trec pragul pensiunii. A ajuns să îi privească cu o oarecare condescendență. Pe principiul „De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere…”. Și merge mai departe…

El și Oana nu au nevoie de veniturile aduse de pensiune, dar o fac din plăcere. Oana este genul de om care, dacă nu are ceva treabă de făcut, nu se simte bine. Dar puțini înțeleg asta. Afacerea este sufletul ei. Are grijă de fiecare căsuță, de fiecare colț de curte. Nu o dată a măturat foișorul și de patru ori într-o zi din cauza vântului care aducea praf și resturi vegetale. Și totul arată impecabil.

Citește și: Casa Colinița din Ciumârna este locul despre care încetasem să sper că mai există

Cei doi frați au rugămintea la cei care le trec pragul „să lase fițele la intrare”. Este o cerință simplă, dar care spune multe despre calitatea celor care conduc această afacere. Și nu se sfiesc să afișeze la intrare această recomandare. Cine are ochi să citească, știe.

avizier pensiunea clisciova
Pentru cine are ochi să citească… 🙂

În ce ne privește, am avut parte de un sejur minunat, în scurtul timp petrecut acolo. Ba chiar, în prima seară, am folosit și grătarul din curtea lor. În curtea pensiunii nu au aprobare de grătar din cauza acoperișului căsuțelor, care este din stuf.

Plănuim să ne întoarcem, poate mai spre toamnă, dar nu pentru vreo excursie lungă cu barca. Ne dorim să petrecm două-trei nopți la căsuțe, de vorbă cu proprietarii, luptându-ne cu țânțarii și să ieșim, într-o seară, cu barca 2-3 ore pentru o plimbare pe canalele înguste ale Deltei Dunării. Aceste canale, în opinia mea, reprezintă must-ul oricărei excursii în Deltă.

Despre excursia cu barca la Letea, excursie organizată impecabil tot de ei, voi povesti într-un articol viitor. Merită cu siguranță și aceasta…

Cele mai noi

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în...

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației de sezon și pentru că aveam trei zile la dispoziție, am ales să încercăm o...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească Thassos, și iubește bijuteriile, a trecut cu siguranță pragul unui magazin al fabricii de bijuterii...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în principal pe interacțiunea cu oamenii, cu localnicii, am ajuns în a doua seară a noastră...
Publicitate