Idei de weekend:

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Idei de weekend: Un traseu inedit spre vârful Omu din Munții Bucegi

În acest articol te invit să descoperi frumusetea Muntilor...

Jurnal din Maroc – Ziua 3 – Nu există ture ratate, ci soluții nedescoperite. Pe cărări de munte din satele berbere

O nouă zi, o nouă poveste despre o față mai puțin cunoscută a Marocului. Când spunea că este țara cu de toate, Cristi Minculescu nu se gândea că va da și peste zăpezi ca în Făgăraș… Dar ce face un ghid montan când dă peste astfel de situații? Se bucură de ele!

Publicitate

Aflați mai jos cam cum au stat treburile, în acest an, cu încercare de a ajunge #sprevarf.

Urmare de AICI

„Dimineața a început cu rugăciunea  obișnuită, de la ora 06.30, iar pe la 07.00, când ne dădea târcoale somnul cel dulce, am auzit primele bătăi în ușa Riadului. Și cum noi aveam camera aproape de ieșire, părea că ne sunt adresate. Cred ca erau cei de la  bucătărie, ținând cont că pe la 08.00 și ceva micul dejun era deja așezat pe mese.

Publicitate

Am deschis ușa uneia dintre terase și ploaia amestecată cu lapoviță își făcea de cap…

Vorbim un pic între noi și decidem ca patru dintre să plece spre satul Imlil, iar ceilalți patru să urce la peste 2000m… pentru poftă de mâncare.

Savurăm din plin bucatele pregătite și, între timp, vedem că începe să ningă, semn că a mai scăzut temperatura. Unul dintre ghizi urmează să coboare în sat cu primul grup, iar celălalt să urce pana pe la 2200m sau până unde o va permite vremea și, mai ales, zăpada, fiind posibile alunecări/avalanșe. Zona este fără vegetație, iar zăpada udă și grea o ia foarte ușor la vale.

Publicitate

Pe ghidul care urmează să urce de munte nu îl cunosc destul de bine, motiv pentru care aleg să urc și eu cu grupul care a optat pentru varianta asta, ca să ofer suport în caz de nevoie. Arunc în sac și câteva anouri din care pot improviza, la nevoie, hamuri, umblu un pic și la echipament, și suntem gata de plecare.

Citește și: Jurnal din Maroc – Ziua 1 –  Încercarea de a cuceri şi pe timp de iarnă cel mai înalt vârf din Munţii Atlas: Toubkal (4167)

Este aproape 11.00 când părăsim Riadul, unii #sprevarf  și alții… spre vale.

Drumul urcă printre case în prima parte și apoi printre bolovani de toate mărimile.  Ajungem destul de repede deasupra satului și facem câteva poze de sus. Continuăm urcarea și zăpadă devine tot mai mare și grea, fiind apătoasă. Ceea ce mi-a atras atenția, însă, este culoare roșiatică a zăpezii… doar sunem în vecinătatea Saharei. Vizibilitatea este scăzută și astăzi și nu ne putem bucura de peisaje.

Publicitate

Vedem în zare, pe o culme, un pom și decidem că ăla este punctul maxim al plimbării noastre pe Atlas. Când am ajuns la el, am aflat că este un tuia de vreo 200 de ani 😯. Și tot la baza lui, cât am stat de poze și povești, am aflat că ghidul nostru montan a fost în „armata montană” bănuiesc că este ceva similar cu vânătorii de munte de pe la noi.

După poza „de vârf”, am început coborârea tot prin viscol și zăpadă mare, dar măcar ne bucurăm că nu ne mai plouă. Ritmul a fost bun și, la un moment dat, am ajuns deasupra satului Imlil, într-o pădure de  cedru, destul de tânără, semn că localnicii își împăduresc zona. Am făcut și de aici câteva poze, deși vizibilitatea era în continuare destul de scăzută. Pe la 14.30 am ajuns la cazare, alta decât în prima zi. De la intrare, am fost primiți cu  căldură, și la propriu, și la figurat, și am pus hainele la uscat în jurul sobei care, de data asta, nu mai scotea fum 😉.

Imediat a venit și masa de prânz, bineînțeles cu tajinul traditional, care a fost de pui, de data asta, și nelipsitul ceai de mentă sau whisky berber, cum l-am botezat.

Publicitate

Citește și: Vârful Mytikas (2918 m) şi plajă la ţărmul Mării Egee, propunerea ghidului Cristi Minculescu pentru o vacanţă activă şi accesibilă întregii familii

Cei veniți devreme, din primul grup, erau deja cu dușul făcut și bucuroși de căldura Riadului.

Am luat și noi camerele în primire și ne-am bucurat de câte un duș fierbinte. Cât de dependenți suntem de confort…

De data asta stau în camera cu cei doi Cristi 😀 Așa că dacă ne strigă pe unul, răspundem toți trei!

Publicitate

Cum multe dintre hainele noastre erau ude, am improvizat, în camera, o culme de rufe din anouri, iar până dimineață vor fi toate… ca noi! Nu știu dacă producătorii de echipamente montane s-au gândit și la utilitatea asta a anourilor, dar, pentru o sumă „modică“ îi ajutăm noi cu o reclamă 😀

Netul merge și aici destul de greu, sau poate suntem noi obișnuiți cu rapiditatea celui din țară…

Afară pare că vrea să se lumineze, ninsoarea a stat, însă vântul încă se aude prin fereastra cu un singur rând de geam.

Publicitate

Plimbarea a fost bună si așteptăm iar masa de seară. Mâine plecăm devreme, iar de data aceasta ne vom continua programul prin Maroc așa cum era prevăzut și inițial. #Sprevarf, pe Toubkal, pe timp de iarnă, poate la anu’“.

Despre expediţiile lui Cristi, dar şi despre turele pe care le organizează, atât în ţară, cât şi afară, citiţi pe site-ul lui: https://sprevarf.ro/, dar şi pe paginile lui de facebook: https://www.facebook.com/minculescu.cristian.7

https://www.facebook.com/pemuntecucristim

Citește continuarea AICI

Cele mai noi

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Un city break la Viena în luna iunie, o ocazie de a vizita capitala imperială la un preț decent: Palatul Schönbrunn și Muzeul Sisi

Un city break la Viena este o ocazie pentru mulți să pătrundă într-o capitală cu adevărat imperială și, fără exagerare, dacă îți pui în...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din Târgoviște, iar una dintre acestea este ștrandul de la Complexul Turistic de Natație din acel...

De Rusalii la Vila Karina din Valea Doftanei: Reconectare cu natura și oameni deosebiți

Am ajuns să ne cazăm la Vila Karina de la Valea Doftanei, cu ocazia șezătorii la care am luat parte la punctul gastronomic local...