Idei de weekend:

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Idei de weekend: Un traseu inedit spre vârful Omu din Munții Bucegi

În acest articol te invit să descoperi frumusetea Muntilor...

Cum e în Marrakech de Ramadan? Cred că cea mai bună perioadă pentru o excursie aici

Știu că Marocul înseamnă mai mult decât Marrakech, dar toți cei care au mers acolo au avut de spus același lucru: „Marrakech înglobează aproape tot Marocul!”. „Medina din Marrakech este sufletul pur al Marocului!”. Nici măcar nu este capitala acestei țări, așa cum mulți consideră, dar, dacă vrei să vezi ce înseamnă Marocul și marocanii trebuie să stai măcar trei zile în Marrakech. Și acolo, în vechea Medină, poți înțelege spiritul acestei țări.

Publicitate

O vacanță pentru noi înseamnă un cumul de experiențe, un amalgam de trăiri și senzații, înseamnă nu numai relaxare, ci și aventură și oameni noi și a descoperi locuri și obiceiuri care nu ne sunt familiare. Marrakech-ul a fost toate acestea la un loc.

În plus, am cunoscut și am stat de vorbă cu oameni altfel și, deși am fost avertizați că mergem în perioada de Ramadan și s-ar putea să nu fie totul roz, s-a dovedit a fi o „nimereală” mai mult decât norocoasă. Am avut ocazia să le studiem religia și manifestările în perioada lor sfântă. Și nu am întâmpinat niciun inconvenient nici măcar un moment.

Cum ajungi într-un city break în Marrakech pe cont propriu

Încă de la început trebuie precizat că nu există (la momentul redactării acestui articol) nicio companie de zbor care să lege direct România de Maroc, așa că trebuie „croșetate” zboruri. Noi am ales, după mai multe peripeții, varianta prin Bergamo.

Publicitate

Am zburat cu Wizz Air de la București – Henri Coandă pe Milano – Bergamo și apoi de la Bergamo la Marrakesh cu Ryanair. La fel și la întors, aceeași pereche de zboruri.

Dacă la dus am avut o noapte de cazare intermediară, în Bergamo, la întors am avut zboruri în aceeași zi, pe care le-am achiziționat la multe ore distanță pentru a nu avea „surprize” tipice pentru companiile de zbor. Ne-am bucurat astfel și de (încă) în city break la Bergamo.

marrakech
Aeroportul din Marrakech este… fabulos!

În total, cu cele patru zboruri, am ajuns la un cost de aproximativ 60 de euro de persoană pentru tot drumul București – Marrakech și retur, cu bagaj mic de mână, pentru că ne-am învățat să călătorim „light”. Mai mult decât rezonabil aș spune…

Publicitate

Zborurile au fost achiziționate în luna mai 2023 pentru luna martie 2024. Riscant dar… vorb-aia, „Cine nu riscă, nu câștigă!”.

Cazarea în Marrakech pentru patru nopți a costat cât o noapte pe Valea Prahovei

În alegerea cazării pentru city break-ul la Marrakech am avut mai multe cerințe: un riad tipic marocan, să fie amplasat în Medina, partea veche a orașului, și să ajungem pe jos la majoritatea obiectivelor turistice pe care ni le propusesem (nu multe dealtfel). Cerințe care, în mod normal, într-un oraș european, ne-ar fi făcut să dăm faliment.

Dar Europa e Europa, Africa e Africa. Iar, dacă mergi pe cont propriu în Africa, prețurile practicate de agențiile de turism ți se par ireale. De unde scot acele sume exorbitante este, de multe ori, de neînțeles.

Publicitate

Să revenim la cazarea noastră… Imediat după achiziționarea biletelor de avion, am luat cazarea, pe booking, cu anulare gratuită, bineînțeles, pentru că timpul până la excursie era totuși prea mare.

La o primă căutare am crezut că am greșit noi perioada și, în loc de patru nopți, dădusem doar una. Dar nu, scrie clar: 18-22 martie 2024, 4 nopți. Și erau niște prețuri pe care în Europa nu le găsești decât la hosteluri în dormitoare la comun cu băi pe hol.

La 570 de lei cu mic dejun inclus, preț pentru patru nopți, am fost cazați într-un riad tipic marocan, cu o cameră mare în formă de L, cu baie proprie și bucătărie și, bonus, cu o terasă descoperită aflată, cumva, la etaj.

Publicitate
marrakech
În curtea interioară a riadului se servea micul dejun

Da, doar 570 de lei am plătit două persoane pentru toate cele patru nopți de cazare la Almarkab Riad, în centrul Medinei din Marrakech. Iar condițiile au fost excepționale, ca și gazda, Fawzy, un marocan de nota 1000!

Cum e în Marrakech de Ramadan

În opinia mea mult mai bine și mai avantajos decât în orice altă perioadă! De ce? Pentru că prețurile sunt mai mici, pentru că turiștii sunt mai puțini (deși mie mi s-au părut a fi puhoaie), pentru că vânzătorii sunt dispuși să negocieze mai mult și pentru că parcă și în aer plutește așa, un aer mistic.

„O să muriți de foame dacă mergeți de Ramadan în Maroc!”, a fost una din replicile auzite. „Unde vă duceți atunci? Totul e închis! E Ramadan!”, a fost altă replică auzită. „O să vă urle rugăciunile în creieri în miez de noapte!”, alt lucru despre care am fost informați. Și alte variațiuni pe aceeași temă. Așa că am plecat puțin crispați din cauza perioadei. Nu ne-a luat însă mult să ne relaxăm.

Publicitate

Nu știu cum este în alte orașe mai puțin turistice, dar în Marrakech turiștii nici nu simt Ramadanul. Restaurantele sunt deschise iar unele obiective turistice funcționează cu program scurt, adică se închid la ora 17:00, de exemplu.

marrakech
Prin Marrakech

Alcool nu se servește dar pe noi acest aspect nu ne deranjează. Am avut o sticlă de lichior de fistic luată din duty-free din Bergamo și ne-a ajuns cele patru zile, câte un păhărel seara, pe terasa riadului.

În ceea ce privește „urletele” de noapte, noi nu am auzit nimic. Că să fi fost „de vină” poziționarea riadului în afara zonei unei moschei, că orientarea ferestrelor apartamentului nostru spre curtea interioară, că volumul care nu a fost suficient cât să ne trezească, nu știu. Cert este că absolut nimic nu ne-a deranjat somnul de noapte.

Publicitate

Citește și: Jurnal din Maroc – Ziua 8 – Pierduți pe străduțele din Marrakech, un oraș care îți oferă una dintre cele mai generoase diversități: de la cobre îmblânzite, până la copii care-și fac temele pe stradă

Am perceput Ramadanul ca pe o „alarmă falsă” de tip „cutremurul care a pus Marrakech-ul la pământ”. „La mine nu a existat nicio crăpătură în casă, nici măcar nu au căzut ghivecele cu flori. Au căzut doar câteva case foarte vechi care nu aveau fundație și nici grinzi de susținere”, povestea Fawzy, gazda noastră într-o dimineață.

„De Ramadan nu e nimic diferit pentru turiști, doar că se închid palatele la ora 5 în loc de ora 7. Cam atât… A, și sunt prețurile mai mici peste tot că nu prea sunt clienți”, a completat tot el cu altă ocazie. Deci ce e așa de speriat să călătorești în Marrakech de Ramadan?

Din punctul meu de vedere cred că Marrakech-ul are mult mai multe de oferit turiștilor în perioada de Ramadan decât în restul timpului. Atunci oamenii sunt mai deschiși, mai comunicativi și, nu în ultimul rând, mai dornici să le treci pragul magazinelor și să cumperi ceva de la ei… orice… cu orice preț.

Cred că și Ramadanul a fost „de vină” pentru negocierea și cu 70% mai ieftin în unele cazuri, la anumite produse dar și deschiderea comercianților de a-ți povesti despre afacerile și meșteșugurile lor. Este o adevărată încântare să stai de vorbă cu oamenii de acolo, să-i asculți, să încerci să-i înțelegi și să înveți de la ei. Ce? Orice! De la a vinde un produs până la a te bucura de viață indiferent de cât de grea este ea.

Marrakech-ul nu este pentru oricine, dar, pentru cei care este, orașul le rămâne pentru totdeauna undeva, în adâncul sufletelor, indiferent de neajunsurile lui. Dar mai multe detalii în articolele viitoare.

Va urma

Cele mai noi

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Un city break la Viena în luna iunie, o ocazie de a vizita capitala imperială la un preț decent: Palatul Schönbrunn și Muzeul Sisi

Un city break la Viena este o ocazie pentru mulți să pătrundă într-o capitală cu adevărat imperială și, fără exagerare, dacă îți pui în...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din Târgoviște, iar una dintre acestea este ștrandul de la Complexul Turistic de Natație din acel...

De Rusalii la Vila Karina din Valea Doftanei: Reconectare cu natura și oameni deosebiți

Am ajuns să ne cazăm la Vila Karina de la Valea Doftanei, cu ocazia șezătorii la care am luat parte la punctul gastronomic local...