Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

De ce e mai ieftin un weekend la Pisa decât unul la Brașov

Cum ar fi ca, într-un weekend, în loc să te duci la Brașov sau la Predeal, iei drumul Italiei? Oricum faci cam tot atâta pe drum… 😉. În plus, cu puțină atenție, te poate costa chiar mai ieftin decât un weekend la munte.

Publicitate

Cum luna ianuarie are, de obicei, prețuri extraordinare la biletele de avion, cu nici 25 de euro de persoană, te poți duce „o fugă” până la Pisa și înapoi, cel puțin noi așa am prins oferta. De ce merită Pisa? Păi, în primul rând, pentru că este o destinație ideală pentru a o vizita într-o singură zi. Așa că, după o săptămână de muncă, poți lua avionul de vineri seară, de la ora 21:00 până la Pisa, și să te întorci duminică dimineață, cu cel de ora 11:00.

Dacă este suficient o zi în Pisa? Da, este! Noi am vizitat Piazza dei Miracoli în jumătate de zi, iar, pentru a doua jumătate, am dat o fugă cu trenul până la Florența și ne-am plimbat pe străduțele pline de farmec.

De ce merită Pisa mai mult decât alte orașe ca escapadă de weekend? Pentru că de la aeroport la cazare, în funcție de unde o alegi, ajungi lejer pe jos. Noi, de la aeroport până la B&B-ul unde am avut cazare am făcut 10 minute pe jos.

Publicitate

Prețurile la cazare sunt iarăși bune față de Valea Prahovei, spre exemplu. Am dat 600 de lei pentru două nopți de cazare cu baie privată și mic dejun inclus, la un B&B, Aliante se numește, pe drumul dintre aeroport și gara Pisa Centrale. Și condițiile de cazare au fost chiar ok.

Deci, concluzionând, merită? În opinia mea, da! Și stresul și nervii din trafic nu există practic, dacă îți faci bagajele cu atenție și nu depășești limitele companiei aeriene low cost. Și cum poți să depășești acele 40x30x20 cm când pleci, practic, pentru o singură zi?

Ce este de văzut în Pisa

După ce am amânat urcarea în Turnul din Pisa la celelalte două vizite anterioare pentru diverse motive, după discuțiile din 2023 legate de accelerarea înclinării construcției și luarea în calcul a limitării vizitării acestui obiectiv turistic, am decis că este momentul să mergem special la Pisa, fie și doar pentru a urca în turn. Adică era și păcat să ratăm momentul.

Publicitate

Cum biletele de avion au fost super bune la preț, ianuarie 2024 a reprezentat, pentru noi, momentul ideal. Un bilet pentru a urca în turn costă 20 de euro de persoană. Un bilet combinat, care include vizitarea tuturor obiectivelor turistice din Piazza dei Miracoli, costă 27 de euro, deci merită diferența.

În afară de Turnul din Pisa, în Piazza dei Miracoli mai sunt de vizitat Catedrala Santa Maria, Baptisteriul și Camposanto. În plus, în afară de acestea, în bilet mai sunt incluse și două muzee din Pisa, dar nu am mai mers și la ele.

Dacă Turnul din Pisa merită articol separat, pentru că este, într-adevăr o experiență remarcabilă, celelalte obiective din piață pot fi tratate împreună. Catedrala este o construcție impunătoare, în primul rând pentru așezarea ei. De fapt, modul în care întreaga piață ți se deschide în fața ochilor atunci când ajungi la ea, este impresionant.

Publicitate

Șocantă a fost pentru noi doar aglomerația la care nu ne așteptam în luna ianuarie. Ultima dată fusesem în această piață în pandemie, așa că, atunci, am găsit-o aproape pustie, ca și Florența dealtfel. Cu totul altfel au stat lucrurile acum…

Citește și: Turnul din Pisa se înclină în fiecare zi. Nu pierdeți ocazia de a-l vizita măcar o dată-n viață

Hoarde de turiști, care mai de care cățărați pe garduri sau pe treptele catedralei, se chinuiau să-și facă cea mai ingenioasă fotografie dar care, la final, ajunge una din miile de fotografii asemănătoare, pentru că alți mii de turiști s-au gândit la același lucru.

Dar să revenim…

Publicitate

Catedrala Santa Maria este frumoasă, merită cu siguranță vizitată, dar seamănă mult cu aproape toate catedralele Italiei. Ce am remarcat diferit aici, a fost prezența unei icoane pictate, tip ortodox, care contrasta evident cu catedrala catolică în care era expusă.

Baptisteriul în schimb m-a impresionat. De ce? Poate și pentru că am nimerit exact momentul în care un cântec a răsunat în interiorul lui, iar acustica aceea sublimă i-a făcut pe toți cei care erau în acel moment în interior să încremenească.

Baptisteriul din Pisa poate fi vizitat atât jos cât și în galeria superioară, de unde toate sunetele se aud parcă amplificat. Cu siguranță nu trebuie să ratați momentul cântecului, dacă sunteți în Pisa. În Baptisteriu se cântă pentru câteva minute la fiecare jumătate de oră, adică la fiecare „fix” și „și jumate”.

Publicitate

Camposanto este al patrulea obiectiv turistic din Piazza dei Miracoli, după Turn, Catedrală și Baptisteriu. Este un cimitir imens flancat de jur împrejur de un zid de marmură, iar pietrele funerare se află peste tot. Este impresionant prin măreția sa, prin frescele de pe ziduri și, nu în ultimul rând, prin vechime. Construcția sa a început în secolul al XIII-lea, dar cimitirul a fost finalizat în secolul al XV-lea. Istoria sa a început atunci când un arhiepiscop din Pisa a adus aici, în secolul al XII-lea, pământ sfânt de pe Golgota.

Prețuri în Pisa

În ceea ce privește prețurile în Pisa, mi s-au părut rezonabile față de ceea ce am găsit în alte orașe ale Italiei. Este adevărat, nu se compară cu cele din orașele din sudul țării, care sunt mult mai mici, dar nici cu cele din Milano, unde dai faliment și numai dacă te uiți la ele.

Astfel, sâmbătă seară, la o pizzerie din apropierea B&B-ului unde eram cazați, am mâncat o pizza genială cu 6 euro (Margheritta) și 8 euro (Quatro Formaggi). În rest, în apropierea obiectivelor turistice, prețurile sunt mai mari, între 16 și 25 de euro un meniu complet de persoană, după cum afișau pizzeriile, la care se mai adaugă 2-3 euro, în funcție de restaurant, taxa de serviciu (servizio e coperta).

Publicitate

În schimb, în apropierea gării și pe drumul dintre gară și aeroport, prețurile localurilor sunt decente dar, uneori, trebuie să ai rezervare ca să găsești loc la masă.

Citește și: O plimbare prin Florența costă doar 230 de euro pentru două persoane

Dacă la Milano am mâncat cea mai proastă pizza iar la Napoli cea mai bună, aici, la Pisa, am mâncat pizza aproape la fel de bună ca cea din Napoli și nu, nu exgerez.

Ceea ce mi s-a părut cam scump, într-adevăr, a fost băutura la terase, o bere costa cam 4-5 euro, iar un Aperol Spritz mergea de la 8 până la 10 euro. Cam multicel, zic eu…

Trăgând o linie la ceea ce a însemnat weekendul la Pisa, eu cred că a fost mai rentabil decât unul pe Valea Prahovei, atât din punct de vedere al prețurilor cât și prin prisma confortului drumului. Nu aglomerație, nu nervi, iar timpul… similar, dacă stăm să ne gândim bine.

Am plecat la ora 18:00 din fața blocului, din Ploiești. La ora 23:30 (ora noastră, 22:30 ora lor) ieșeam din aeroportul din Pisa. Poate puțin mai mult decât până la Brașov, dacă nu prinzi trafic pe DN1… Rezonabil? Eu cred că da!

Revin cu un articol separat despre Turnul din Pisa pentru că este o experiență cu totul altfel urcarea în el, altceva din foarte multe puncte de vedere… 😉

Articol realizat cu sprijinul Opera della Primaziale Pisana, www.opapisa.it

Cele mai noi

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei de măsline din Thassos?”, invariabil, peste 70% din răspunsurile pe care le vei primi vor...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în Thassos, ne-am propus să ni-l facem altfel. Cum din punct de vedere al obiectivelor turistice...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească Thassos a auzit cu siguranță de Theologos, satul de munte care păstrează cel mai bine...
Publicitate