Din nicio colecție de fotografii de vacanță nu trebuie să lipsească celebrul instantaneu cu Turnul din Pisa într-o ipostază haioasă.
Este emblema orașului, este obiectivul turistic care atrage puhoaiele de turiști.
Odată ajuns acolo, în apropierea lui, vei vedea zeci sau sute de turiști (după cum ți-e norocul) care încearcă să se imortalizeze în poziții care mai de care mai haioase.
Unii încearcă „să-l ridice”, alții „îl împing”, alții îl ard cu țigara, alții îl țin în palmă, alții „se feresc să nu fie striviți”.
A-i privi pe turiști în apropierea Turnului din Pisa este o experiență în sine, experiență pe care nu o veți mai trăi în alt oraș al Europei.
Cum ajungi în Pisa
De obicei, în Pisa se ajunge în cadrul unei excursii cu plecare din Florența și este mai mult decât accesibilă pe cont propriu.
Din Florența, din gara Santa Maria Novella, se ia trenul până la Pisa Centrale. Trenurile sunt foarte dese, cam la 20 de minute, așa că nu trebuie să te stresezi prea mult la ce oră îți programezi plecarea.
O călătorie dus-întors costă aproximativ 18 euro și biletul de întors este open, adică te poți urca în orice tren care pleacă din Pisa spre Florența.
Călătoria între Santa Maria Novella și Pisa durează circa o oră, iar trenurile, deși „regionale” (adică personalul nostru), oferă condiții superbe de călătorie: aer condiționat, dezinfectant, curățenie impecabilă.
Ce să vezi în Pisa
Deși veți găsi site-uri de turism unde sunt trecute muzee sau basilici, atracția principală a Pisei este Campo dei Miracoli – Câmpul Miracolelor care cuprinde trei atracții: Turnul din Pisa, Catedrala Santa Maria Assunta și Baptisteriul. Toți turiștii care merg la Pisa, se duc acolo.
S-a încercat, fără succes, promovarea și a altor obiective turistice. Să fim serioși însă, când vii din Florența, nu prea ai ce vedea spectaculos în Pisa în afară de celebrul Turn.
Dacă vreți totuși să vă convingeți că Pisa înseamnă și altceva în afară de ansamblul de pe Câmpul Miracolelor, plimbați-vă pe podurile romantice peste Arno (nicio diferență față de cele din Florența) și căutați celelalte două turnuri înclinate: Bell Tower of San Nicola Church și Bell Tower of San Michele of Scalzi Church.
De asemenea ar mai fi Grădina Botanică a Universității din Pisa și Piața Cavalerilor (Piazza dei Cavalieri).
Dar niciuna din aceste atracții nu va avea asupra voastră impactul pe care îl veți resimți când veți păși pentru prima dată în Campo dei Miracoli.
Turnul din Pisa se înclină continuu
Acest celebru obiectiv turistic a fost ridicat în secolul XII. La 12 ani de când s-a început construcția lui, după ce fuseseră ridicate 3 etaje, turnul a început să se încline în direcția sud-est. Cauza a fost solul nisipos al Pisei, care nu oferă stabilitate.
Construcția a fost oprită timp de… 100 de ani. După 100 de ani au mai fost adăugate încă 4 etaje, cumva oblic, pentru a contracara înclinația. Apoi construcția a fost din nou oprită până în secolul XIV, mai exact în anul 1372, când a fost finalizat.
Deoarece importanța sa turistică este inestimabilă, în anul 1990 a început un amplu proces de consolidare pentru că înclinația sa ajunsese la 5,5 grade. În urma lucrărilor, care s-au desfășurat între 1993 și 2001, deci aproape 8 ani, înclinația a fost redusă de la 5,5 grade la aproape 4 grade.
În 2001, turnul a fost repus în circuitul turistic și a fost declarat „sigur” pentru încă 300 de ani.
Culoarea sa albă este datorată marmurei de Carrara din care este construit. Și da, aceea este culoarea originală. Este absolut superb!
În zilele noastre, Turnul din Pisa are o înălțime de 56 de metri, o grosime la bază de 4 metri și o înclinație de 3,97 grade. Să vedem pentru cât timp…
Ca și curiozitate, turnul, fiind la origine un turn-clopotniță, are 7 clopote. Acestea nu bat niciodată însă deoarece există riscul de prăbușire a turnului din cauza vibrațiilor…. 😊
Cum se vizitează Campo dei Miracoli
Cea mai avantajoasă alegere din punct de vedere pecuniar ar fi să luați un bilet combinat: Turnul + Catedrala + Baptisteriul. Un bilet în iulie 2021 costa 34 de euro. Având în vedere că doar intrarea la Turnul din Pisa este 18 euro, acest bilet combinat pare alegerea ideală.
Dacă doriți să urcați doar în turn pentru că nu aveți timp de mai mult la dispoziție, intrarea costă 18 euro.
Având în vedere că măsurile anti-COVID îi forțează să reducă numărul de vizitatori, este recomandabil să achiziționați online biletul și să respectați ora de intrare.
În rest, cu siguranță vă va face mare plăcere.
Alte considerente în Pisa
De la gara Pisa Centrale și până la turn, puteți merge pe jos într-o plimbare lejeră. Nu este nevoie să vă uitați după mijloacele de transport în comun.
Chiar vă încurajez să faceți asta, veți vedea Pisa și dincolo de zona comercială, turistică și, poate, găsiți și un local neturistic unde să mâncați. Aproape de Piazza dei Cavalieri aveți cele mai multe șanse.
În zona Campo de Miracoli sunt numeroase terase. O porție de paste pleacă de la 8-10 euro, o pizza de pe la 12. Țineți cont că la nota de plată, în toată Italia, se aplică „servizio e coperta”, adică un fel de bacșiș care se învârte pe la 2-4 euro de persoană, în funcție de local.
După ce ai vizitat tot ce aveai și plan și, bineînțeles, după ce ai adăugat albumului de vacanță o poză haioasă cu Turnul din Pisa, poți rămâne să te bucuri de peisaj și, eventual, să savurezi o felie de pizza cu ochii la turnul care stă să cadă.
După ce ai făcut toate acestea, poți spune că ai văzut Pisa.
Ce mai urmează?