Idei de weekend:

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Idei de weekend: Un traseu inedit spre vârful Omu din Munții Bucegi

În acest articol te invit să descoperi frumusetea Muntilor...

O plimbare prin Florența costă doar 230 de euro pentru două persoane

V-ați imaginat vreodată că puteți vizita un oraș arhicunoscut, un adevărat reper turistic, și că îl puteți vedea în adevărata sa splendoare, fără hoarde de turiști?

Publicitate

Așa a fost Florența, muzeul renascentist în aer liber, în vreme de pandemie.

Îmi aduc aminte o vizită în acest oraș cu ani în urmă, într-un noiembrie friguros, când abia găseam un loc de unde să pot face poze. Orașul gemea de turiști, obiectivele turistice erau pur și simplu acoperite de o mare de oameni.

Cu totul altfel au stat lucrurile la sfârșit de iunie al pandemicului an 2021… Atunci am putut vedea Florența așa cum doar în filme o văzusem, atunci am putut înțelege cu adevărat acest oraș.

Publicitate

Drumul până în oraș

Până acum doi ani exista un autobuz, o navetă care făcea legătura între aeroportul Amerigo Vespucci și gara centrală din Florența, Santa Maria Novella.

De acum doi ani s-a băgat linie de tramvai. Este mult mai ușor, mai rapid și mai ieftin să ajungi acum în centrul orașului.

Publicitate

Cum ieși din terminalul de sosiri, în partea stângă se vede stația de tramvai, linia T2. Este linia care face legătura între aeroport și Santa Maria Novella.

De la aeroport până la gară faci cam 20-25 de minute cu tramvaiul, călătorie care costă 1,50 euro. La orele de vârf, tramvaiele au o frecvență de 4-5 minute. Biletele se iau de la automat din stația de tramvai și se pot plăti cu cardul.

Există în continuare și autobuze, dar cine ar vrea să dea 5 euro pe o călătorie când are varianta tramvaiului la dispoziție?

Publicitate

Din acest motiv putem considera că Florența este o destinație de city-break ideală pentru cei care trebuie să meargă cu copiii. Nu, la cât este de mers și de văzut, nu consider că trebuie să luați copiii, mai ales pe cei mici, decât dacă nu aveți cu cine-i lăsa.

Obiectivele turistice cu plată din Florența

Atunci când am luat biletele de avion, în luna februarie, am găsit și o cazare la un preț mai mult decât decent în centrul orașului aproape de Domul din Florența. Astfel, în nici 5 minute de când ieșeam din hotel eram în fața Catedralei Santa Maria del Fiore (mai cunoscută ca Domul din Florența), a Baptisteriului San Giovanni și celebrului turn Campanille, adică în Piața Domului.

Publicitate

Accesul în Catedrală este gratuit dar pentru a urca cele 463 de trepte până în cupola Domului trebuie să plătești 20 de euro de persoană, sau 10 euro pentru copiii cu vârsta între 7 și 14 ani.

În condițiile pandemiei, accesul este limitat așa că este recomandabil ca biletul să fie achiziționat online și să fie respectat slotul orar ales. Se acceptă +/- 5 minute. Biletele nu sunt returnabile.

Ansamblul care reprezintă emblema Florenței

Pentru o vizită în turnul Campanille (Giotto’s Tower, cum mai este cunoscut), trebuie să scoți din buzunar 15 euro de adult sau 7 euro pentru un copil între 7 și 14 ani.

Publicitate

Și aici ai de urcat 414 trepte și nu există lift. Biletele se achiziționează online, trebuie respectat intervalul orar și nu sunt returnabile.

Baptisteriul îți scoate din buzunar doar 5 euro de adult și 3 euro pentru copil.

La prima vizită în Florența în mod sigur vei vrea să bifezi toate obiectivele, să intri în fiecare. E normal, e firesc. Florența nu este însă o aglomerare de obiective turistice de vizitat, de bifat și atât.

Publicitate

Florența nu este o alergătură între Santa Maria del Fiore, Galeriile Ufizzi, Palazzo Vecchio, Galleria dell Accademia (pentru a-l vedea pe David în original) și alte muzee. Florența, prin ea însăși, este un muzeu în aer liber, așa că trebuie descoperită pe îndelete, la pas, pentru a o putea înțelege pe de-a-ntregul.

Totuși, pentru cei interesați de varianta originală a lui David, celebra operă a lui Michelangelo, o vizită la Galleria dell Accademia costă 16 euro (bilet online cumpărat în avans) sau 6 euro preț redus. La cele achiziționate online se aplică o taxă de rezervare de 4 euro. Deci, în mod normal, biletul întreg costă 12 euro.

Tot la obiective turistice cu plată se încadrează și Bazilica Santa Croce. Biletul de intrare costă 8 euro pentru un adult și 6 euro pentru un copil. Dar copiii sub 18 ani nu plătesc dacă sunt însoțiți de un adult plătitor.

Bazilica Santa Croce unde, de obicei, este o mare de oameni

La Santa Croce se află mormântul lui Michelangelo, așa că aveți toate motivele să faceți o vizită faimoasei bazilici.

Piazzale Micheangelo – locul de unde poți surprinde imaginea emblemă a Florenței

O vizită în Florența nu este completă fără a urca până în Piața Michelangelo. Ai ocazia de a vedea orașul de sus, de a surprinde exact imaginea definitorie a orașului renascentist, cea care apare în toate ghidurile de călătorie.

Până în piață se poate ajunge ușor, pe jos, într-o plimbare… puțin în pantă. Dar drumul nu este greu deloc.

Odată ajuns acolo, de obicei ești întâmpinat de o mare de oameni, toți înghesuindu-se să prindă un loc la marginea zidului pentru a (a-și) face poze cu Florența văzută de sus.

Lângă copia statuii lui David al lui Michelangelo (de care vă spuneam mai sus că o găsiți în original la Galleria dell Accademia) sunt parcate de obicei o mulțime de autocare în așteptarea turiștilor debarcați pentru fotografii în acest punct de belvedere.

Vedere din Piața Michelangelo

De asemenea, toată zona pietonală, pe margine, era invadată cu tarabe cu… de toate. De la suveniruri până la înghețată și hamburgeri…

Am spus „de obicei”, însă nu a fost cazul și acum.

Pandemia asta a avut și părți pozitive. Oare în ce viață, în mod normal, am fi putut noi vedea Piața Michelangelo așa de… goală? Nu, nu chiar pustie, erau câțiva turiști rătăciți și vreo 2-3 tarabe. Am avut un adevărat șoc odată ajunși sus.

„Adică nu trebuie să stăm la coadă să prindem un loc să facem poze?!?!? Pe bune???”

…cam așa de „aglomerată” era Piața Michelangelo

Da, era pe bune! Ne-am plimbat prin Piazzale Michelangelo cât am vrut. Am făcut câte poze am vrut din toate unghiurile. Ba chiar am avut timp să stăm să identificăm în tihnă fiecare obiectiv în parte fără să se strâmbe nimeni că ocupăm locul „de poze” degeaba.

Grădinile Boboli – un loc mai degrabă supraevaluat

Când spui „merg să vizitez o grădină” pentru care mai și plătești o taxă de intrare deloc de neglijat (10 euro de persoană) te aștepți la ceva frumos, la o multitudine de flori, la… ceva deosebit, nu știu exact la ce. Dar te aștepți să te surprindă plăcut.

Pe noi Grădinile Boboli ne-au surprins într-adevăr… neplăcut din păcate… 🙁

În afară de dimensiunile acestora și faptul că nu erau aglomerate, nu am remarcat nimic deosebit.

Grădinile Boboli în vreme de pandemie

Poate în vreme de „nepandemie” arată altfel, dar acum, ne-au părut o glumă proastă.

Iarba, deși era doar luna iunie, părea arsă de soare (nu vreau să cred că nu există sisteme de irigații). Fântânile arteziene, care ar fi trebuit să funcționeze la capacitate maximă, erau unele oprite, altele abia țâșneau, apa din ele avea o culoare cel puțin dubioasă… maro, neagră, tulbure…

Ce ne-a plăcut a fost faptul că, deși nu am observat coșuri de gunoi, pe jos era foarte curat. Deci lumea care intră aici, respectă totuși locul.

Și cam la atât s-ar reduce partea pozitivă…. A, ba nu, prezența copacilor face ca Grădinile Boboli să fie un refugiu împotriva vremii caniculare. Dar cam atât… Și merită să dai 10 euro de persoană ca să fugi de soare când, în Florența, sunt atâtea locuri unde poți face asta gratuit?

După ce achiziționezi biletele de intrare și se dă o hartă a grădinilor și, la intrare, ești controlat cam ca la filtrul de securitate de la aeroport…. Sau ca la Vatican…

Bagajele îți sunt scanate și, nu ai voie cu nici un recipient de sticlă. Dacă ai vreunul, îl lași la intrare, ți se dă un tichet și îl ridici înainte să ieși.

Apoi, odată intrat, cu harta în mână, poți alege diverse trasee. Pe hartă este indicat gradul de dificultate al fiecărui traseu. Pot spune însă că sunt exagerate. Am făcut cel mai dificil traseu, cu o condiție fizică nu tocmai ok, și nu pot spune că am întâmpinat vreo dificultate. Mă rog… este doar o părere personală. Da, sunt trepte care se urcă, dar mai mult de urcat a fost până în Piața Michelangelo.

De la Ponte Vecchio la Piazza della Signoria prin Galeriile Uffizi

Adevărata față a Florenței se vede însă într-o plimbare lejeră cum cobori din Piazzale Michelangelo, traversezi râul Arno pe Ponte Vecchio apoi, prin Galeriile Uffizi te îndrepți spre Pallazzo Vecchio.

Pe acest drum poți întâlni artiștii stradali ai Florenței, poți asculta acordurile muzicii lor și le poți admira desenele sau caricaturile.

Ponte Vecchio care, de obicei este plin de oameni

Nimic nu te oprește (poate doar bugetul limitat) să achiziționezi un desen făcut pe loc sau să cumperi un CD cu muzica pe care o asculți pe stradă astfel încât să duci și acasă o părticică din orașul renascentist.

Florența oferă de toate pentru toți.

 

Gastronomie: mâncarea în Florența – scumpă și proastă

Înainte de a pleca de acasă trebuie să iei în calcul un buget generos pentru „de-ale gurii”.

Cu ani în urmă, aproape la orice colț de stradă găseai „shaorma cu de toate” sau mâncare chinezească sau mâncare indiană la preț pentru orice buzunar.

De ceva vreme încoace s-a luat decizia la nivel local ca în Florența să nu se mai vândă în zonele turistice decât mâncare locală. Așa că toate magazinele cu mâncare s-au transformat în „specific italian”. Este cumplit!

O felie de pizza (proastă rău) o găsești la 4 euro, un „pannini” (sendviș tradițional cu prosciutto crudo sau cotto) pe la 6 euro. O porție de paste servită la masă ajunge la 8-9 euro. Pentru o porție de steak italian cu tot ce trebuie plătești cam 18-20 de euro. Și tot așa…

Țineți cont că, dacă vă așezați la masă, indiferent dacă luați o porție de paste sau o friptură, sau meniu complet, va trebui să plătiți separat „servizio e coperto”, ceea ce înseamnă încă 2-4 euro de persoană în funcție de ștaiful localului.

„Mi-am terminat gingiile cu uscăturile lor de sendvișuri și pizze!”, mi-a spus soțul în ultima seară. „Mi-e dor de o pizza la Bistro!”. Da, avea dreptate. Pizza în Florența este scumpă și proastă. De fapt, singura pizza bună pe care am mâncat-o în Italia a fost la Napoli.

Încă înainte de a pleca de acasă aveam în plan, din punct de vedere gastronomic, o vizită pe via Tornabuoni, la Procacci – templul trufei.

Ambalaj ca la un magazin de bijuterii

Întâmplarea a făcut ca localul să fie la o distanță de aproximativ 250 de metri de hotelul nostru, așa că nu a fost deloc greu să ajungem.

E greu să îi spui „local” totuși. Procacci este o băcănie fină care servește trufe proaspete cu sos (din septembrie până în decembrie). În restul anului trufele sunt servite ca umplutură în chifle. Voiam clar să văd cum sunt acele chifle așa că era exclus, indiferent de preț, să ies de acolo cu mâna goală. Când am intrat, am rămas puțin interziși. Era 2,80 euro o chiflă cu trufe, cea mai simplă. Celelalte, cu diverse combinații de umpluturi cu trufe și altele, ajungeau și până la 6 euro bucata.

Acum, când spun „chiflă” gândiți-vă la o chestie mică de mie mi-ar trebui vreo 5 ca să mă satur (și nu mănânc prea mult).

„Auzi, tu faci mișto de mine? Ce-s chestiile astea?”, am comentat când am intrat și am văzut dimensiunile chiflelor și prețurile aferente. „Da, aveți dreptate. Sunt cam scumpe…”, ne-a răspuns vânzătoarea într-o română perfectă. Auch, o comisesem din nou. Dar… aveam dreptate 🙂

Cu toate astea nu am ieșit cu mâna goală. Am luat 4 bucăți la pachet de curiozitate. Am ieșit de acolo cu o pungă în mână de jurai că am ieșit de la un magazin de bijuterii sau parfumuri, așa arăta… Eram conștienți că tocmai aruncasem cam 50 de lei dar… trebuia să încercăm și noi trufele.

Chifle mici-mici

În ceea ce privește gustul, nu știu ce să vă zic… Au fost bune, aveau o aromă pe care nu am cu ce să o compar, aromă care persistă mult timp după ce ai terminat de mâncat. Cel mai probabil că, dacă voi mai ajunge în Florența, nu mă voi mai repezi să iau chifle cu trufe dar, a fost o experiență care trebuia încercată.

Având în vedere situația gastronomică a orașului, salvarea noastră s-a numit „Mc Donalds”. Da, știu, nu dați cu pietre, mergi în Florența și mănânci la Mc, dar… noi nici nu mergem să vizităm locuri și să dăm pe mâncare mai mult decât pe cazare și biletele de avion.

Înghețata în schimb este… de vis!

Ca un calcul sumar al excursiei, am plătit 250 de lei pe biletele de avion, 2 persoane dus-întors, deci, aproximativ 50 de euro. Cazarea a fost 148 de euro 2 persoane 4 nopți, taxa de oraș 32 de euro 2 persoane 4 nopți. Transportul de la aeroport în oraș și înapoi încă 6 euro.

În rest, celelalte cheltuieli, țin de preferințele și bugetul fiecăruia dar găsiți mai sus prețuri orientative pentru a vă stabili bugetul.

Total excursie 2 persoane transport și cazare, 4 nopți: 230 de euro.

Vacanțe frumoase!

Cele mai noi

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din Târgoviște, iar una dintre acestea este ștrandul de la Complexul Turistic de Natație din acel...

De Rusalii la Vila Karina din Valea Doftanei: Reconectare cu natura și oameni deosebiți

Am ajuns să ne cazăm la Vila Karina de la Valea Doftanei, cu ocazia șezătorii la care am luat parte la punctul gastronomic local...

Muzeul Nikola Tesla din Belgrad un obiectiv turistic altfel în capitala Serbiei. Cu siguranță merită!

Muzeul Nikola Tesla din Belgrad este poate cel mai vizitat muzeu al capitalei Serbiei. Deși Belgradul este departe de a fi inclus într-un top...