Idei de weekend:

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Idei de weekend: Un traseu inedit spre vârful Omu din Munții Bucegi

În acest articol te invit să descoperi frumusetea Muntilor...

Nu am mers în zadar în Zadar. Mi-a plăcut mult mai mult decât mă așteptam și aș mai reveni oricând

Zadar… Atunci când Ryanair a introdus cursa directă București – Zadar primul meu gând a fost: Plitvice. În rest, spre rușinea mea, nu știam prea multe despre orașul croat de la malul mării. L-am considerat doar punctul de plecare spre Plitvice.

Publicitate

Am mers acolo însă și, după prima zi petrecută pe străduțele din orașul vechi, mi-am dat seama cât de mult mă înșelasem în ceea ce privește frumusețea orașului. Și nu, zilele în Zadar nu au fost în zadar…

Cel mai frumos apus de soare din lume poate fi văzut în Zadar

Nu este afirmația mea, este afirmația celebrului regizor Alfred Hitchcock cu ocazia unei vizite în Zadar, în luna mai a anului 1964. „Zadar has the most beautiful sunset in the world, more beautiful than the one in Key West in Florida, applauded at every evening.”, a declarat Hitchcock. Iar eu, după vizita din această toamnă, nu pot decât să-l cred…

Cel mai frumos apus de soare din lume, potrivit lui Alfred Hitchcock

Nu de puține ori am fost surprinsă plăcut în excursiile mele, dar de data aceasta am avut o adevărată revelație: cele mai frumoase locuri din lume sunt perle ascunse în locuri mai puțin bătute de turiști.

Publicitate

Nu pot să spun despre Zadar că ar duce lipsă de turiști. Zilnic ancorează în port vase de croazieră. Acestea debarcă puhoaie de turiști aduși să asculte cântecul celui mai mare instrument muzical din lume: Sea Organ.

Dintr-un astfel de vas de croazieră sunt debarcați turiștii în Zadar. Și primul sunet pe care îl aud este cel al mării în interpretarea celui mai mare instrument muzical: Sea Organ

Acești turiști sunt plimbați apoi de câte un ghid „cu umbreluță” prin Centrul Vechi și prin Forul Roman și, seara, unii rămân să vadă Salutul Soarelui, dar mult prea puțini pentru că, majoritatea vaselor de croazieră ridică ancora înainte de lăsarea întunericului. Iar Salutul Soarelui poate fi admirat doar după apusul soarelui.

Nici măcar apusul nu este văzut de majoritatea acestor turiști deoarece plecarea spre portul următor se face destul de devreme.

Publicitate

Din această cauză, la finalul zilei, spectacolul soarelui care merge la culcare este admirat în principal de turiștii „pe cont propriu” și de localnici.

Sea Organ și Greeting to the Sun, cele două atracții principale din Zadar

Acestea sunt fix obiectivele turistice de care auzisem înainte de a veni aici, ambele sunt adevărate monumente.

Sea Organ (Orga Mării) este un monument închinat sunetului mării, este cel mai mare instrument muzical care cântă în ritmul valurilor.

Publicitate

Citește și: Culorile toamnei în Parcul Național Plitvice din Croația

Apele mării pătrund în interiorul lui, se lovesc și rezonează și, prin o serie de țevi imense, eliberează „sunetul mării” transpus în muzică.

Zilnic treptele orgii sunt împânzite de oameni care vin să se încarce energetic prin această terapie a sunetului.

Greeting to the Sun (Salutul Soarelui) este un monument modern cu un impact fenomenal după lăsarea întunericului.

Publicitate

Este alcătuit din 300 de panouri fotovoltaice care, în timpul zilei, absorb lumina soarelui pe care seara o transformă într-un spectacol de lumini colorate. Iar dansul acestor lumini se face în ritmul sunetului mării.

Spectacolul de lumini colorate este greu de surprins pe cameră

Este greu de descris în cuvinte spectacolul total la care asiști seara în Zadar.

Totul începe cu apusul de poveste care poate fi urmărit de oriunde de pe promenada de piatră a orașului. Iar apoi, după lăsarea întunericului, începe show-ul de lumină și sunet oferit gratuit de Salutul Soarelui acompaniat de Orga Mării. Dacă nu ar fi oameni în jurul tău care să se manifeste zgomotos, cu siguranță ar fi o experiență de zen total.

Publicitate

Ce să vizitezi în Zadar

În afară de principalele atracții pentru care vine toată lumea, Sea Organ și Greeting to the Sun, orașul vechi al Zadarului este un adevărat muzeu în aer liber.

O urcare în turnul clopotniței costă doar 15 kuna

Forul Roman este principalul obiectiv, o urcare în clopotniță, iarăși, este o aventură pentru cei care au o condiție fizică bună.

O plimbare prin piața cu fântânile venețiene și, într-un final zidurile de apărare ale cetății te fac să îți dai seama cât ești de mic în fața istoriei.

Publicitate
Piața fântânilor venețiene
Zidurile de apărare a cetății te fac să realizezi cât ești de mic în fața istoriei

Nu am să vă spun despre fiecare în parte, sunt informații pe care le puteți găsi pe orice site. Nu am mers în Zadar cu ghidul în buzunar și harta în mână, așa că nu am să povestesc istoria locului.

Am să vă povestesc însă despre farmecul zonei pietonale, despre strălucirea străduțelor pietruite și despre atmosfera de poveste care domină centrul vechi al orașului.

Străzile strălucesc, atât ziua…
…cât și seara

Nu știu vara cum este, nici nu-mi doresc să aflu. Am fost la început de octombrie și erau 26 de grade afară. La soare devenea chiar „prea cald”.

La plaja Kolovare oamenii stăteau la soare în costum de baie, unii făceau baie în mare. Plaja este plină de pietre, dar este superbă. Nu poți intra însă în apă fără papuci speciali. Am intrat și eu, bineînțeles, cu picioarele în apă într-un loc unde am găsit puțin nisip. Era însă prea rece pentru gustul meu…

Pe plaja Kolovare oamenii fac plajă și baie în mare în luna octombrie

Mâncarea și prețurile în Zadar

Fiind un oraș care de-a lungul timpului a fost sub diferite ocupații: romani, venețieni, comuniști, etc., fiecare și-a lăsat amprenta într-o mai mare sau mai mică măsură.

Mâncarea este o combinație între Italia și Serbia, găsești pizza și paste la orice restaurant, dar și cevapcici. La produsele de patiserie sunt, de asemenea, foarte bine puși la punct.

Deoarece la sfârșitul anului croații trec la moneda euro, peste tot prețurile sunt afișate dublu: în kuna (moneda lor națională) și în euro.

Cevapcici, un fel de mici sârbo-croați…

Deși prețul la avion și cazare a fost destul de mic (300 de lei 2 persoane avion dus-întors și 800 de lei cazarea pentru 4 nopți la 650 de metri de Centrul Vechi), la mâncare prețurile se aliniază celor europene. O masă la restaurant te duce lejer la 150-180 de lei pentru două persoane, iar în centrul vechi restaurantele au prețuri prohibitive pentru mulți.

Citește și: Poble Espanyol – un fel de Muzeul Satului și nu numai

Nu mori de foame însă. Găsești patiserii, cartofi prăjiți la cornet (mai buni ca în Belgia) și alte minunății. Seara, dacă ieși din zona turistică, sunt restaurante la prețuri decente. Și este recomandabil să cauți un asemenea loc, adică un restaurant pentru localnici. Aici mâncarea este mai gustoasă, porțiile mai generoase iar prețurile mai scăzute.

Cartofii prăjiți la cornet sunt mai buni ca cei din Belgia

Dacă merită o excursie în Zadar? Cu siguranță DA! Și nu doar pentru că este punctul de plecare ideal pentru Plitvice sau Krka. Cu siguranță nu mergi în zadar în Zadar! Aș evita însă lunile aglomerate și sufocante de vară. Toamna sau primăvara pare vremea ideală.

Plimbare seara pe promenada de piatră

Iar ca totul să se încheie apoteotic, termină incursiunea cu o plimbare seara, pe promenada de piatră, prin portul de ambarcațiuni mici. Ocolește zidurile de apărare, până la poarta de intrare în Orașul Vechi. Și vei simți cu adevărat ce înseamnă Zadar… 😊

Cele mai noi

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Un city break la Viena în luna iunie, o ocazie de a vizita capitala imperială la un preț decent: Palatul Schönbrunn și Muzeul Sisi

Un city break la Viena este o ocazie pentru mulți să pătrundă într-o capitală cu adevărat imperială și, fără exagerare, dacă îți pui în...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din Târgoviște, iar una dintre acestea este ștrandul de la Complexul Turistic de Natație din acel...

De Rusalii la Vila Karina din Valea Doftanei: Reconectare cu natura și oameni deosebiți

Am ajuns să ne cazăm la Vila Karina de la Valea Doftanei, cu ocazia șezătorii la care am luat parte la punctul gastronomic local...