AcasăCircuiteJurnal din Maroc – Ziua 7 – În drum spre Atlantic, avem...

Jurnal din Maroc – Ziua 7 – În drum spre Atlantic, avem parte de surprize: pomi cu „fructe“ blănoase

Astăzi Cristi Minculescu, ghidul prahovean care ne poartă prin poveștile lui prin locuri unde visăm să ajungem, ne dezvăluie o atracție turistică mai puțin obișnuită, care se regăsește pe malul Atlanticului. Haideți să vedem despre ce este vorba…

Urmare de AICI

„O nouă zi în Maroc începe cu alarma telefonului. Micul dejun este deja aranjat pe mesele din cochetul salon, cu piscină și plin de plante, de ai impresia că te afli într-o grădină botanică. Tura aceasta nu mâncăm sus, pe terasa cu piscină. Este, totuși, iarnă și destul de răcoare.

Pe la 09.00 pornim cu microbuzul spre Essaouira, orașul port de la Atlantic. Lumea pestriță a Marrakechului ne fascinează încă de la plecare: biciclete, motorete, calești,  tuc-tuc-uri sau tarabe pe roți, mașini, autocare sau camioane, toate își fac loc prin marea de oameni din oraș. Părăsim zona urbană și agricultura în „piatra seacă” ne uimește din nou. De la fasole, măslini sau palmieri, totul prinde viață la prima picătură de apă adusă pe enorma rețea de irigație. Și pe la periferia orașului se construiește mult, mult mai mult ca în anii trecuți.

Dacia este prezentă pe toate șoselele, de la cele din centrul Marrakechului, până în satele de munte. În anii trecuți, am avut o dispută cu câțiva marocani, încercând să le explic că este marca noastră, dar n-am avut nicio forță de convingere… Pentru ei, Dacia este mașina lor națională… 😀

Citește și: Vacanța la țară – Jurnal/Ziua 4 – Am fost la gârlă!

Oprim la un restaurant pentru o cafea și un suc de fructe, apoi ne continuăm drumul spre Atlantic.

Pe drum, vedem niște pomi cu „fructe“ aparte: blănoase și cu „lăptării“. Ia, uite, în pomii de argan „cresc“ și capre… Turmele de capre cocoțate în copaci sunt deja atracția turiștilor care merg spre Oceanul Atlantic. Oprim să facem poze, pentru că astfel de „obiective turistice“ nu întâlnești la tot pasul.

În oraș intrăm cu destinația precisă: piața de pește și portul comercial. Față de toamnă, când mirosurile îmi sunt insuportabile care și cu mască de protecție, acum reușesc să fac și eu vizita asta fără a fi deranjat de izul sufocant.  Temperaturile ceva mai scăzute mă ajută să pot vedea tot felul de pești, de la cei cât degetul, până la rechini.

Medina (piața cu zeci de magazine) este în renovare și o parte dintre străduțe sunt închise acum, însă găsim suficiente locuri în care sa ne pierdem la cumpărături. Multe dintre produse sunt hand-made, afacerile fiind unele de familie. Principiul după care se ghidează este ca toți să își câștige traiul. Astfel, dacă un negustor haine îți recomandă să cumperi niște accesorii dintr-un anumit loc, este clar că te trimite spre un frate, nepot sau rudă de-a lui.

Timpul trece repede și mă rog de grupul meu sa mergem la masă. E deja ora 15.00, însă gândul la tajin nu ne mai îmbie. De data asta, am ales un restaurant pe malul Atlanticului unde avem posibilitatea să alegem pește și chiar și o bere de 0.25ml.

Avem timp și de o baie în ocean, însă vântul bun de surfing nu ne prea încântă. Eu mă limitez doar să mă ud pe picioare, însă și un curajos care intră să facă o baie zdravănă în Atlantic.

Citește și: Wild Wadi Rum – Aventură în deșert. Prima parte: Tabăra de corturi dintre stânci

Drumul de întoarcere pare că durează o veșnicie. Ne schimbăm repede la hotel și ieșim în piața principală a Marrakechului: Jamaa el Fna, un adevărat Rai pentru amatorii de cumpărături. Agitația orașului ne acaparează. Ne place și ne obosește în același timp

Sucul proaspăt de fructe ne ține loc de masă de seară.

Urcăm și pe una dintre terasele de pe  colțurile pieței pentru câteva cadre de sus. Prețul unei doze de suc, ceai sau cafea este de 45 dirham, dar panorama merită banii.

Revenim în agitația pieței și dăm o tură prin sutele de magazinele. Unii la cumpărături, iar alții la căscat ochii sau doar de dragul negocierilor. Am mai spus-o: totul se negociază! În jurul orei 23.00 plecăm spre cazare. Mâine avem zi liberă,  în Marrakech, unde sperăm să vizităm multe dintre obiectivele orașului.”

Citește continuarea AICI

Despre expediţiile lui Cristi, dar şi despre turele pe care le organizează, atât în ţară, cât şi afară, citiţi pe site-ul lui: https://sprevarf.ro/, dar şi pe paginile lui de facebook: https://www.facebook.com/minculescu.cristian.7

https://www.facebook.com/pemuntecucristim

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți