În ceea ce privește cazarea la Paris, capitala Franței, ca mai peste tot în Europa, este aproape de neatins pentru bugetul unei familii cu venituri medii, să zicem. Mai exact, în Paris majoritatea ofertelor de cazare se bazează pe spații infime, condiții mizere la prețuri exorbitante. Cam așa s-ar putea rezuma ce găsești, ca și cazare, la Paris.
Ca să nu falimentezi totuși bugetul familiei, ai putea încerca un artificiu: cazare în afara Parisului, dar în apropierea unei stații de metrou. Este singura soluție să găsești condiții decente de cazare la un preț rezonabil.
Vestea bună este că rețeaua de metrou din Paris s-a dezvoltat mult în ultimii 15 ani și continuă să se extindă. Astfel că, dacă în 2005, capetele liniilor de metrou erau Porte d Orleans, Porte de Montreuille, Porte de Montmartre, și alte asemenea porți, acum, după fiecare astfel de „poartă”, francezii au mai adăugat încă trei, patru, cinci stații. Au extins astfel rețeaua de metrou în zonele rezidențiale din jurul Parisului, îmbogățind totodată oferta de spații de cazare accesibile. Pentru că se știe… în Paris, dacă stai lângă metrou, ajungi repede oriunde.
Pentru cele patru nopți pe care le-am petrecut în capitala Franței, împreună cu toată familia, am ales cazarea într-un apartament cu trei camere, astfel încât să nu simțim că ne „călcăm pe bătături” unii pe alții atâtea zile.
Apartamentul Renardiere, din Montreuille, a fost alegerea noastră
Apartamentul se află în Montreuille, în apropierea stației de metrou La Dhuys, și, de asemenea, are „la o aruncătură de băț” restaurante, cafenele, brutării, pizzerii și chiar un supermarket Auchan. Bineînțeles că prețurile la produsele de aici sunt mult mai mici decât cele din Paris, așa că masa de seară sau cafeaua de dimineață, împreună cu croissant sau pain au chocolat, au fost fără probleme.
Renardiere s-a numit apartamentul unde am stat, iar prețul, pentru patru nopți de cazare, pentru cinci persoane, a fost de 411 euro. Mai mult decât rezonabil pentru Paris…
Ca structură, apartamentul are două dormitoare și un living. Un dormitor are un pat dublu, celălalt are două paturi suprapuse, iar în living există o canapea, unde poate dormi o persoană.
Temperatura în apartament, când am ajuns, era de 19 grade. Am setat-o însă la 24 de grade, iar pe tot parcursul sejurului s-a menținut pe la 22-22,5 grade Celsius. Acceptabil aproape pentru oricine, dar cam răcoare pentru noi. Ne-am adaptat, însă…
Bucătăria era dotată cu de toate, dar noi nu am folosit decât farfurii și tacâmuri. Ce mi-a plăcut a fost că, spre deosebire de alte cazări, aici chiar toate erau foarte curate. Cuptorul cu microunde a fost folosit la greu, ca și frigiderul. Și cam atât. Nu am stat să gătim… nici nu aveam timp…
Zona nu era de top dar nu a ridicat probleme
„Aici suntem în ghetourile Parisului, nu?”, a emis unul dintre copii o întrebare „întrebătoare”. Am zâmbit amuzată. Mi-am dat seama că habar nu avea ce sunt „ghetourile Parisului”, dacă putea să întrebe asta.
Zona nu este una de ghetou, ci una rezidențială, dar pentru pătura medie spre joasă a cetățenilor francezi. Se construiește mult în tot cartierul și există, pe alese, magazine, restaurante cu specificuri diferite, ba chiar și supermarket.
De la apartament până la stația de metrou La Dhuys făceam cam cinci minute pe jos, iar de acolo, cu metroul, linia 11, făceam cam 40 de minute până la Chatelet, în centrul Parisului.
Până la Disneyland, schimbând un metrou și două RER-uri, am făcut o oră și 40 de minute. Mult, dar toate călătoriile s-au încadrat în prețul unui bilet combinat metrou + RER.
Clar, la un buget decent, nu există cazare ideală în Paris. Compromisuri trebuie să faci, indiferent ce ai alege. Trebuie doar să alegi ce fel de compromisuri faci. Noi l-am ales pe cel de distanță, căutând un confort sporit. Și am ales bine!
Cu siguranță, Renardiere este o variantă bună, de buget, pentru cazarea în Paris. 40 de minute până în centrul Parisului nu este de speriat, mai ales că este linie directă. Și, de acolo, poți ajunge oriunde dorești, să vizitezi orice, în „orașul luminilor”.