AcasăPonturi/EvenimenteSoundtracks of Hollywood, spectacolul-eveniment al finalului de an în Ploiești, prin ochii...

Soundtracks of Hollywood, spectacolul-eveniment al finalului de an în Ploiești, prin ochii unui spectator

Soundtracks of Hollywood, probabil spectacolul-eveniment la finalului de an în Ploiești, a avut loc aseară, la Casa Sindicatelor. Melodii de pe coloanele sonore ale unor filme celebre au fost interpretate de orchestra Filarmonicii din Ploiești. „Un spectacol de muzică și lumini…”, anunțau organizatorii.

Până cu o zi înainte nu am avut certitudinea că ajung sau nu. Da, îmi doream din tot sufletul să merg, mai ales după experiența din urmă cu puțin mai mult de un an, de la Gala Absolvenților cursului de ofițeri de muzici militare al MapN, de la Casa Radio din București. Mi-a plăcut maxim atunci și aveam așteptări mai mari acum.

Prețul biletelor nu a fost deloc mic și, sincer, mi-a fost teamă că nu vor fi prea mulți în sală. M-am înșelat, din fericire. Sala a fost plină și, cel mai important, toți oamenii pe care i-am văzut veniseră să se bucure de spectacol. Și… parcă nimeni nu simțea frigul din sala neîncălzită, pentru că, în caz că n-ați reținut, spectacolul a avut loc la… Ploiești ☹

Pentru că da, a fost frig! Cam pe la Spiderman am simțit cum îmi îngheață nasul și m-am înfofolit în șalul gros pe care mi-l luasem, după ce primisem mesaj de la unul din colegii ajunși mai devreme la concert: „Îmbracă-te bine că sala e neîncălzită… Ploiești” (bine, nu a scris cu litere mari, ce-i drept… :)).

Orchestra Filarmonicii a fost însă la înălțime

Orchestra Filarmonicii a fost însă la înălțime. A reușit să încălzească sufletele celor prezenți în sala de la Casa Sindicatelor și asta s-a văzut la final, când toată sala a aplaudat în picioare, minute în șir.

Sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie s-au auzit acordurile din Titanic, Star Wars, Gladiatorul, Harry Potter, Game of Thrones și alte pelicule celebre. Interpretarea a fost de excepție. Numai măiestria orchestrei a fost cea care a ținut publicul în scaune, în ciuda frigului din sală, a scaunelor incomode și a acusticii de toată jena. M-am gândit mult… din păcate nu aveau altă sală la dispoziție, în Ploiești, pentru un așa spectacol. Păcat… S-a pierdut mult din farmecul concertului din cauza condițiilor improprii din sală.

Din păcate, așa cum am mai spus-o în nenumărate rânduri, Casa Sindicatelor are nevoie de renovare din temelii. Trebuie să scape de aerul comunist care, parcă îndeamnă la aplauze la unison: „Ceaușescu reales, la al paișpelea congres!”, de scaunele incomode, care te fac să te fâțâi non-stop în speranța găsirii unei poziții confortabile și, mai ales, de mirosul de vechi care domină toată atmosfera.

Citește și: Gala Absolvenților cursului de ofițeri de muzici militare al MApN. Când e următorul concert?

„Spectacol de muzică și lumini”, anunțaseră organizatorii. Și da, a fost un adevărat concert, un spectacol al muzicii. De lumini însă… nici nu știu ce să zic. Da, atmosfera a fost alta decât la un concert clasic, unde sunt toate becurile de pe scenă aprinse și cam atât, dar… probabil am avut eu așteptări prea mari. A fost un joc de lumini, este adevărat, dar mult mai slab decât la ce mă așteptam eu. Când zici „spectacol de lumini” păi te aștepți la un spectacol în adevăratul sens al cuvântului! Nu la… câteva reflectoare colorate care se plimbă pe pereți… Părerea mea!

Și, în plus, dirijorul, după fiecare piesă interpretată, avea o interacțiune cu sala, un dialog. Alexandru Ilie, un tip deosebit de comunicativ care, evident, nu știa să dea doar din băț, ci avea și o carismă deosebită, vorbea pe întuneric. Și când zic „întuneric” mă refer la faptul că nu s-a găsit și pentru el un amărât de reflector, sau măcar un bec, pentru a-i lumina fața atunci când vorbea. Deși nu am avut scaune în ultimul rând, vă jur, dacă mă întâlnesc cu el pe stradă, nu-l recunosc, pentru că adevărul este că habar n-am cum arată! Ceea ce nu știu dacă este tocmai firesc să se întâmple…

Ce mi-aș fi dorit și nu s-a întâmplat? Să dureze mai mult melodia din Game of Thrones, care nu a avut decât un minut și jumătate. Și cred că s-ar fi putut, având în vedere că, pentru Pirații din Caraibe au fost alocate peste 5 minute, aproape spre 6…

Artiștii trebuie apreciați, trebuie văzuți, trebuie aplaudați…

Artiștii trebuie apreciați, trebuie văzuți, trebuie aplaudați. Și noi, publicul, trebuie să vedem pe cine aplaudăm. Nici măcar la final nu s-au aprins becurile pentru a se putea prezenta publicului așa cum trebuie…

Am spus, și repet: A fost un spectacol de muzică extraordinar, cu instrumentiști de excepție și cu un dirijor fantastic! Au făcut, la propriu „toți banii”!

Este de lăudat că există astfel de inițiative în Ploiești. Este fantastic faptul că, o mână de oameni, cu resurse limitate și în condițiile improprii oferite de oraș, au reușit un asemenea eveniment aici, așa cum s-a putut.

Faptul că lucrurile încep să se miște, este extraordinar pentru ploieșteni și ne dă speranța că se poate să fie și mai bine. Ne-ar trebui și nouă o sală cu acustică bună, ne-ar trebui și nouă, ca oraș, o sală cu sonorizare. Poate un parteneriat cu Cinema City, pentru evenimente de acest gen, ar fi benefic și ar aduce un plus de calitate. Nu sunt expert, nu mă pricep, dar mă gândesc ce spectacol extraordinar ar fi ieșit dacă ar fi fost desfășurat într-un loc pe măsură.

Ca o paranteză, ar fi recomandabil pe viitor, ca părinții să nu-și mai oblige copiii adolescenți să meargă la evenimente la care aceștia nu-și doresc să fie prezenți. Sau, dacă îi aduc, ar fi bine să-i învețe că, la evenimente de acest gen, trebuie să se abțină din a vorbi încontinuu sau de a râde degeaba. În spatele meu au nimerit doi adolescenți care, tot spectacolul au avut ceva de discutat între ei. Pe cuvânt, că popcornul sau nachosul le lipsea…

Cu toate acestea, organizatorii și artiștii merită felicitări pentru tot ceea ce au reușit să facă. A fost minunat!

Concertul Soundtracks of Hollywood s-a desfășurat sub egida programului Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024, iar încasările rezultate vor fi utilizate pentru implementarea proiectelor viitoare.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

1 COMENTARIU

  1. Buna seara! Foarte bun comentariul citit vis.a.vis de spectacolul in sine! Felicitari tuturor instrumentistilor Filarmonicii Ploiesti si dirijorului, pe care i-am vazut si in alte spectacole minunate!
    …si da…lasati copilasii acasa, daca puteti, stimati spectatori, copilasii se plictisesc, plang, vorbesc, intreaba sunt curiosi. Este pacat sa.i tineti in sala neincalzita…cu forta doar fiindca nu aveti cu cine ii lasa! Inteleg acest lucru insa poate va ganditi ca un copil de 4_5 ani nu are rabdarea cuvenita pentru un asemenea spectacol. Poate daca ar fi desene animate..scuze de remarca. Din apreciere si respect pentru spectatorii care vor sa audieze spectacolul si orchestra…dirijor..etc.
    In concluzie, o seara frumoasa, o sala ce necesita imbunatatiri si o Orchestra a Filarmonicii Ploiesti minunata!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți