AcasăPonturi/EvenimenteAm fost în Gară la Nenea Iancu și am văzut exponate superbe......

Am fost în Gară la Nenea Iancu și am văzut exponate superbe… dar încă mă gândesc dacă mi-a plăcut sau nu

Weekendul trecut a avut loc, în sala Coloanelor de la Palatul Culturii, evenimentul de modelism și cultură feroviară organizat de Clubul Feroviar Republica Ploiești împreună cu Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, eveniment denumit „În Gară la Nenea Iancu”.

Timp de trei zile, vizitatorii au putut admira peste 50 de module ale cluburilor de modelism cu scene tematice, însumând peste 150 metri liniari de șine și trenulețe, garnituri de tren fidele celor reale, trenuri în miniatură și diorame funcționale, locomotive, vagoane și lucrări de infrastructură printate 3D, diorame statice și elemente feroviare și o dioramă statică LEGO, cuprinzând elemente feroviare.

Superba Sală a Coloanelor din Palatul Culturii, o adevărată bijuterie a orașului

Bineînțeles că nu puteam rata un asemenea eveniment, mai ales că, până anul trecut, ne făcusem un obicei, de câte ori mergeam la Sinaia, mergeam la expoziția de trenulețe de acolo. Pentru copii mă gândeam că va fi foarte frumos, mai ales că expoziția de la Sinaia nu mai există.

Deși ploieștenii au probleme mari, încă se mai pot bucura…

…și asta este de apreciat. Dincolo de lipsa apei calde și de facturile uriașe, mulți ploieșteni au venit „În Gară la Nenea Iancu”.

Machetele și dioramele funcționale au făcut deliciul. Reprezentanți ai clubului de Lego și-au expus lucrările complicate făcându-i pe micii pasionați de Lego să își dorească să poată realiza și ei construcțiile pe care le-au văzut.

Machetă din piese de Lego

Am văzut copii mulți, părinți și bunici, toți încântați de ceea ce vedeau. Și da, au avut și de ce. Dacă priveai atent, tot ceea ce era expus era realizat cu o minuțiozitate demnă de toată lauda. Și cred că participanții au fost încântați la rândul lor de strigătele de admirație care se puteau auzi în sala Coloanelor.

A fost bine, a fost frumos și cred că asemenea evenimente ar putea fi organizate mai des.

Dar, ca orice lucru românesc, totul a fost organizat cu mari lacune

Ca să te bucuri cu adevărat de tot ce era expus trebuia, ori să fii copil, ori să faci eforturi ca să ignori toate bagajele participanților, toate firele și toate resturile care se vedeau de jur împrejurul exponatelor.

Cred că organizatorii ar fi putut face în așa fel încât totul să arate mai puțin aglomerat. Era greu să te bucuri de cum trece trenul prin tunel când în funfal vedeai toate firele electrice de sub mese și toate ghiozdanele și toate pachetele participanților.

O expoziție mixtă: trenulețe și bunuri personale 🙂

Nu știu dacă s-a vrut a fi o expoziție a dioramelor și machetelor sau o expoziție a bunurilor personale ale celor care le construiesc. Din păcate nu glumesc…

Probabil că iar voi fi taxată și etichetată drept „cârcotașă” dar, dacă tot te străduiești să organizezi un asemenea eveniment atât de frumos, fă-o măcar cu simț de răspundere, ia în calcul și aspectul de ansamblu al expoziției. Din păcate, expoziția „În Gară la Nenea Iancu” a avut un aspect neîngrijit, aglomerat (nu atât din cauza publicului cât din cauza lipsei totale de organizare), a dat impresia de ceva făcut de mântuială.

Citește și: Muzeul Omului din Ploiești este o epavă față de acum cinci ani! Interesează pe cineva?

Am mai fost la astfel de expoziții, știu că se poate aranja totul astfel încât publicul să nu beneficieze și de imaginile „de background”. Trebuie doar puțin mai mult interes din partea celor care le organizează.

„La banii pe care i-am dat, ce te așteptai?”, a venit replica soțului…

Sincer, aș fi preferat să dau mai mult și să mă bucur cu adevărat de eveniment, decât să dau 15 lei pentru doi adulți și doi copii și să văd cum se încurcă pe sub mese cablurile și cum zac ghiozdanele dincolo de diorame prin toată sala Coloanelor.

Ce-ți atrage privirea mai întâi? Cât ar fi costat să pună niște fețe de masă mai lungi, de exemplu…?

Mi-ar fi plăcut să am spațiu vizual pentru a admira munca acelor oameni și pentru a o aprecia la adevărata ei valoare.

Din păcate pentru organizatori, voi continua să merg la asemenea evenimente și voi continua să punctez atât plusurile, cât și minusurile. Sper ca, odată cu trecerea timpului, să învățăm și noi, românii, să organizăm evenimente. Este păcat ca astfel de expuneri să nu se bucure de aprecierea maximă pe care o merită.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Noutăți