AcasăCity breakPrin Bulgaria și altfel decât pe litoral: City break la Sofia și...

Prin Bulgaria și altfel decât pe litoral: City break la Sofia și proiect Erasmus la Plovdiv

Fiind o persoană care adoră să călătorească si să experimenteze lucruri noi, în luna septembrie 2022 am plecat într-un proiect Erasmus organizat în Bulgaria. Am plecat cu avionul până la vecinii bulgari, deoarece nu-mi doream sa petrec aproximativ 7 ore conducând, în condițiile în care în 55 de minute eram deja ajuns în Sofia.

Proiectul a fost organizat în Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, după Sofia. Am hotărât să petrecem două zile în capitală pentru a vizita, urmând, mai apoi, să plecăm către Plovdiv (nu am plecat de unul singur, au mai fost două persoane, deoarece pentru a putea reprezenta țara în cadrul proiectului trebuia să fim minim 3 persoane).  Zis și făcut, ajungem seara la cazare în Sofia, cazare pe care o rezervasem cu ceva timp înainte.

A doua zi ne-am organizat și am plecat să “explorăm” împrejurimile, dar bineînțeles, nu pe stomacul gol. Ne-am oprit la o terasă din apropiere pentru a comanda ceva de mâncare. Nimic de reproșat, mâncarea foarte bună, personalul foarte amabil.

Eu mi-am comandat un burger cu ceva cartofi prăjiti, iar ca băutură mi-am luat “suc” după cum se poate observa. 😊

După masă, am plecat să ne plimbăm. Am rămas plăcut surpins să vad foarte multe persoane în parc. Majoritatea își plimbau animalul de companie, în timp ce restul persoanelor se plimbau si admirau statuile, care erau foarte multe.

Un lucru care mi-a atras atenția a fost curățenia. Totul era perfect. Nimic aruncat pe jos, coșurile de gunoi erau în perfectă stare (nu răsturnate, nu gunoaie aruncate pe lângă și altele).

După plimbarea prin parc, nu se putea să ratăm Catedrala Alexandr Nevski care a fost ridicată între anii 1904-1912. Cupola are o înălțime de 45 m, iar turnul clopotniței o înălțime de 53 m. La baza cupolei este înscris cu litere de aur textul rugăciunii Tatăl nostru.

Cum se desfășoară un proiect Erasmus

A venit ziua în care am ajuns în Plovdiv. Am mers la hotelul în care am fost cazați, atât noi cât și ceilalți participanți la proiectul Erasmus, unde urma să stăm 10 zile. După despachetări de bagaj si un somn bun a venit momentul să ne strângem toți în sala unde urma să ne petrecem toate activitățile și cursurile, împreuna cu restul participanților.

Primul curs a început prin a ne prezenta fiecare în câteva cuvinte, urmând apoi să începem activitățile.

La prima vedere, dacă pot spune așa, mi s-au părut activități pentru copii. Eram împărțiți in echipe și aveam un timp în care trebuia să exprimăm o anumită situație din societate printr-un desen sau printr-o scena realizată de noi.

Toate activitățile realizate pe durata cursurilor au avut scopul de a ne învăța cum să lucrăm mult mai bine și mai eficient în echipă și cum să scăpăm de emoții atunci când vorbim în fața mai multor persoane.

Citește și: Un sejur la sud de Varna în Bliznați-Kamchia poate fi ceea ce căutați pentru vara lui 2021

Pe toată durata cursurilor am învățat despre cum trebuie să fim mai implicați în problemele din jurul nostru și cum putem face să ajutăm la rezolvarea acestora.

În ultimul curs am fost impărțiți în două echipe. Una dintre echipe a trebuit să meargă la școala din oraș pentru a face activități cu elevii respectivi, cu scopul de a reduce bullying-ul în școli. A doua echipă a avut responsabilitatea ca, până la finalul zilei, să strângă materiale video din centrul orașului, în care opreau lumea pe stradă și le adresau mai multe întrebări despre cât de implicați sunt tinerii în problemele societății și dacă aceștia chiar pot schimba în bine societatea.

Pe lângă toate acestea, am avut Seara Culturală, seară în care a trebuit să reprezentăm țara din care venim. Știind de la bun început că o să avem această seară, ne-am pregătit de acasă cu câte ceva tradițional românesc cu care am făcut “senzație”. Am rămas surprinși când am văzut că nu mai aveam nimic din ce am adus. Se terminase totul! Abia apucasem să spunem ce am adus.

Abia am apucat să facem poza

În încheiere – Plovdiv

Un oraș modest, liniștit și foarte curat. Dacă aveți ocazia nu ezitați să vizitați centrul istoric al orașului.

Este un loc liniștit, cu oameni prietenoși ceea ce îl face ideal pentru a-ți petrece o zi în care să te relaxezi asa cum se cuvine.

Atât ziua cât și seara, centrul isotric este plin cu oameni. Fie turiști sau localnici, toți aleg să-și petreacă timpul acolo, datorită frumuseții locului. Terasele sunt în permanență pline cu oameni care aleg să iasă cu prietenii sau familia.

Câteva poze de final.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți