Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Un sejur la sud de Varna în Bliznați-Kamchia poate fi ceea ce căutați pentru vara lui 2021

În vreme de pandemie, când toate țările ridică treptat restricțiile dar își păstrează totuși rezerve în ceea ce privește turismul, iată că vecinii bulgari ne întind o mână de ajutor: putem merge la ei fără nicio restricție, trebuie doar să prezentăm la frontieră documentele pe care trebuia să le prezentăm oricum și înainte de pandemie. În rest… liberi! Nici teste PCR, nici teste antigen, nici adeverințe de vaccinare.

Publicitate

Dacă nici asta nu este o invitație de a le călca nisipurile (nu neapărat pe cele de aur) în picioare, atunci ce ar mai trebui să facă? Eventual să vină personal să ne tragă de mânecă să mergem la ei.:)

Turismul s-a schimbat, căutările s-au schimbat, preferințele s-au schimbat.

Dacă până în 2019 litoralul bulgăresc era împânzit de turiști consumatori de AI și UAI, de anul trecut lucrurile nu mai stau chiar așa. Oamenii caută locuri mai retrase, plaje neaglomerate, locații individuale.

Publicitate

Am testat anul trecut mai multe destinații de pe litoralul bulgăresc pretabile vremurilor actuale. Poate și înainte erau tentante, dar clar mult mai puțin decât acum.

Pentru vara lui 2021 vă propun să luați în considerare ceva mai altfel decât arhicunoscutele Nisipuri de Aur, Constantin și Elena sau alte destinații preferate de majoritatea românilor până în 2020: Kamchia, o zonă mică aflată la vreo 25 de kilometri de Varna, în sudul acesteia.

Posibilități de cazare

Publicitate

În Kamchia se află un mai multe complexuri de bungalowuri și o zonă de camping. Sunt proprietari diverși, prețuri diverse, în funcție de distanța până la plajă, se găsește ceva pentru toate buzunarele.

Romantika Letovishte este complexul aflat la cea mai mică distanță de plajă. Ce spun eu distanță? Este chiar în buza plajei. Oferă cazare individuală în căsuțe, majoritatea acestora având vedere la mare.

Deși amplasamentul este ideal, amenajarea complexului lasă de dorit. În 2020 căsuțele arătau nerenovate, unele chiar în paragină, lucru evident și după evaluările de pe booking, nu foarte bune. Prețul în schimb pleca anul trecut de la 300 de lei/noapte. Cam mult pentru condițiile oferite…

Publicitate

Un complex ceva mai departe de plajă (cam la 500 de metri) este Bungalow Dani. Cazarea se realizează tot în căsuțe individuale, dar care arată mai bine decât cele de la Romantika. Prețurile pentru 2021 pleacă de la 125 lei/ noapte o casă cu o cameră cvadruplă cu pat dublu și două paturi simple, baie, bucătărie și terasă proprie.

Anul trecut noi am stat la Elmona Villas, aflat cam la 800 de metri de plajă. Am plătit pentru 5 nopți 750 de lei pentru o casă cu living, 2 dormitoare, baie și bucătărie. Mă rog, impropriu spus bucătărie deoarece nu exista plită. Avea în schimb cuptor cu microunde, fierbător, frigider și chiuvetă. De asemenea, căsuța avea și o terasă proprie cu masă și băncuțe și, bineînțeles, uscător de rufe…:)

Din păcate, fiind an pandemic, nu am folosit spațiile și facilitățile comune puse la dispoziție. Există însă loc de joacă pentru copii, biciclete gratuite și bucătărie comună. De asemenea, în cadrul complexului există grătare unde poți seara să îți gătești în apropierea casei unde locuiești. Există cam un grătar la 2 căsuțe.

Publicitate

Ceea ce am observat a fost că, atât locul de joacă pentru copii cat și bicicletele „parcate” la intrare, erau foarte bine întreținute. Semn clar că proprietarii chiar se ocupă.

Marele avantaj în această zonă este amplasarea unităților de cazare. Tot complexul se află într-o pădure de stejar și pin astfel încât răcoarea este garantată indiferent de perioada de sejur aleasă.

Plaja infinită din Kamchia și marea perfectă pentru copii

Publicitate

Încă de la început trebuie să menționez că plaja nu este amenajată. Adică nu vă așteptați să ajungeți acolo și să găsiți șezlonguri și umbreluțe sau beach-baruri, pentru că nu există așa ceva. (și sper să nici nu le vină vreo idee bulgarilor în acest sens)

Trebuie să vii tu cu toate „la pachet”, ceea ce poate constitui un impediment pentru mulți. Dar peisajul nealterat, liniștea și distanțarea socială își cer tributul. Nu se poate să avem de toate. Renunțăm la confortul fizic (da, trebuie să cărăm prosoape, umbrele și alte cele după noi) pentru confortul psihic sau nu. Este alegerea fiecăruia.

În ceea ce privește copiii, intrarea în mare la Kamchia este perfectă pentru ei. Plaja are nisip fin, marea la fel. Nu sunt pietre, bolovani și nu se adâncește brusc. Din acest motiv pot să recomand cu încredere locația aceasta pentru familiile cu copii. Plaja este lată, nisipul este vin, intrarea în mare este lină. Premisele perfecte pentru o vacanță reușită alături de cei mici.

Publicitate

Posibilități de a lua masa în zonă

Între Elmona Villas și plajă există vreo două restaurante. Puțin mai încolo, spre râul Kamchia (dar prea departe pentru noi, ar fi trebuit să luăm mașina) posibilitățile sunt mai variate. Mulțumiți fiind însă de ceea ce am găsit în apropiere, nu am fost să le verificăm și pe celelalte.

Timp de 6 zile, cât am stat, am luat masa numai la Zaharcheto. Atât prețurile, calitatea mâncării cât și atmosfera liniștită, au fost exact pe gustul nostru. Supele și ciorbele plecau de pe la 3 leva porția, un fel principal era între 8 și 25 de leva (tradiționala kavarma la 8 leva, platou de fructe de mare la 25 leva). Au și deserturi, prăjituri și înghețată începând cu 4 leva.

Băuturile nu sunt nici ele scumpe, 2-3 leva berea, cam tot atât răcoritoarele. Au și vinuri și tării dar nu le-am încercat. Cert este că acest restaurant nu îți solicită un buget prea mare.

Există o problemă cu servirea atunci când este mai ocupat. Timpul de așteptare este destul de mare și, dacă este o comandă mai mare, este posibil să se uite anumite produse. Nouă, de exemplu, ne-au adus cartofii prăjiți cu brânză, comandați pentru calamarii de la felul doi, abia la cafea. Bineînțeles că i-am refuzat, nu ne-au fost trecuți pe nota de plată iar, la sfârșit, ca o scuză pentru încurcătura cu cartofii, am primit o sticlă de vin „la pachet” din partea casei.

În rest, de-a lungul drumului către mare există numeroase tarabe cu… orice. De la ciocolată, înghețată, cârnați și carne de grătar până la papuci, umbrele, prosoape și articole de plajă. Tot de la tarabe am luat și fructe: pepeni, mere dar și fructe exotice. Sincer, chiar găsești aproape orice.

Din acest motiv, pe tot parcursul sejurului, nu am simțit nevoia să părăsim zona.

Merită menționat faptul că, din păcate, nu există bancomat în apropiere. De aceea este recomandabil să aveți cash la voi dacă nu doriți să părăsiți zona.

Drumul până la Kamchia

În ceea ce privește drumul cu mașina există două posibilități din Ploiești. Ori pe Autostrada Soarelui cu trecerea graniței pe la Negru Vodă (punct de trecere mai puțin aglomerat decât Vama Veche) sau clasicul și rapidul Ploiești – București – Giurgiu – Ruse – Varna – Kamchia. Alegerea unuia sau a altuia depinde de trafic și de ziua din săptămână. De exemplu duminica e ok să traversezi Bucureștiul, dar în cursul săptămânii, la ore de trafic intens, poate ar fi de preferat varianta prin Negru Vodă, deși este mai lungă și trafic va fi și pe centura Bucureștiului.

Ca și taxe, dacă mergeți pe Giurgiu – Ruse, este taxa de pod, iar în ambele variante nu uitați vinieta bulgărească. Pentru a evita cozile de după graniță aceasta se poate achiziționa online înainte și se poate plăti cu cardul. Scutiți astfel o grămadă de timp pe care în mod normal îl veți pierde dacă optați pentru varianta clasică de cumpărare a vinietei.

Ce ar mai fi de spus este că, dacă doriți o astfel de cazare pentru vara lui 2021, trebuie să vă mișcați rapid. Ca să vă faceți o idee, anul trecut noi am luat pentru sfârșitul lui august încă din ianuarie, iar în aprilie, Elmonas Villas nu mai avea nimic disponibil în vară. Anul acesta cred că va fi și mai rău! 🙂

Cele mai noi

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în...

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației de sezon și pentru că aveam trei zile la dispoziție, am ales să încercăm o...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească Thassos, și iubește bijuteriile, a trecut cu siguranță pragul unui magazin al fabricii de bijuterii...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în principal pe interacțiunea cu oamenii, cu localnicii, am ajuns în a doua seară a noastră...
Publicitate