Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Biserica din Schiau, ridicată în cel mai înalt punct din Valea Călugărească, ascunde vestigii istorice

La o aruncătură de băţ de Ploieşti, în comuna Valea Călugărească, s-au descoperit în 2017 ruinele unui mic locaș de cult. Cum peisajul care îl înconjoară pare desprins din povești, a fost imposibil pentru Aristița Ioniță, antreprenoarea care, împreună cu fiica sa, a pus bazele Cramei Domeniul Aristiței, să o ignore.

Publicitate

Așa că, după îndelungi intervenții, s-a reușit în 2018 transferul de proprietate din patrimoniul Mănăstirii Radu Vodă, de care aparținea mica biserică, în cel al Parohiei Nicovani, prin donație.

La vremea donației biserica era o ruină. După ce, împreună cu cei apropiați, antreprenoarea a reușit să strângă o sumă de bani, în iulie 2019 a fost pusă piatra de temelie a reconstruirii acestei biserici.

Drumul este superb dar greu pentru mașini

Oamenii locului o știu bine, toți își doresc să o vadă reconstruită. Nu mai durează însă mult. „Sigur punem acoperișul anul viitor”, spune Aristița Ioniță.

Publicitate

În timpul lucrărilor de reconstrucție a fost descoperită în interiorul bisericii o piatră de mormânt datată 1785. Această piatră tombală închide mormântul unui călugăr. În prezent lucrările de reconstrucție se desfășoară în jurul acestei descoperiri. „Mereu îmi spun că trebuia să ajung aici, la cramă, ca să descopăr de fapt bisericuța…”, spune Aristița Ioniță. „Această biserică este al doilea copil al meu”, completează antreprenoarea.

Își dorește mult să o finalizeze cât mai curând și să o introducă în circuitul turistic al zonei.

Vestigii istorice în curtea bisericuței

Mai mult, în curtea bisericii se află un mic cimitir unde, conform inscripției de pe una din cruci, sunt înmormântați mama și fratele scriitorului Gala Galaction. Cu ajutorul scriitoarei Elis Râpeanu, pe care Aristița Ioniță o consideră mama ei spirituală, s-a aflat despre existența acestor vestigii și, astfel, oamenii au sărit în ajutorul bisericuței.

Publicitate

De asemenea, conform datelor despre biserica din Schiau, în anii 1500-1600 acolo a fost un așezământ de călugări. „Poate reînviem și locul acesta”, își manifestă speranța Aristița Ioniță.

Aflată în apropierea cramei Domeniul Aristiței, la nici 2 kilometri de aceasta, mica biserică așteaptă să fie finalizată. Probabil, după finalizare, va deveni un obiectiv turistic inclus în tururile care vor fi disponibile în pachetele oferite de cramă.

Încet, biserica prinde contur

Biserica asta se va construi așa, cam ca la Ateneu, dar nu cu un leu ci cu o sută de lei…”, spune râzând antreprenoarea, conștientă de costurile reclădirii lăcașului de cult.

Publicitate

Am păstrat planurile vechi, am mărit doar pridvorul. Este o biserică tip navă, fără abside, exact cum a fost ea. Are aceeași amprentă, aceeași suprafață… În cimitirul bisericii unt cruci de la 1700 – 1800, foarte valoroase din punct de vedere istoric”, mai povestește ea despre planurile de reconstrucție. Dovadă în acest sens stă chiar crucea pe care sunt inscripționate datele familiei lui Gala Galaction.

Citește și: Acasă la Nichita Stănescu, în Ploiești

În ceea ce privește potențialul turistic al zonei, acum 100 de ani Valea Călugărească era o perlă. Era zonă boierească: „Erau boierul Busuioc, Mociorniță, Ion Bojoiu, oameni care aveau afaceri în București și aveam și câte un conac mic aici, în Valea Călugărească, unde veneau să se relaxeze. Inclusiv Spiru Haret a avut o proprietate și un mic conac aici. Sunt povești chiar scrise de Gala Galaction…”, povestește Aristița Ioniță.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor antreprenoarea speră ca încet-încet să redea zonei valoarea de altădată. A început cu crama boierului Bujoiu și continuă cu biserica din Schiau. Ea speră că autoritățile locale se vor implica pentru a restaura vechile domenii ale boierilor, fiecare din acestea având câte un conac, cum e conacul Matac, de exemplu, aflat momentan în paragină.

Publicitate

Până atunci, oricum, o zi la Valea Călugărească nu este o zi pierdută. Se poate începe cu o degustare de vin la Domeniul Aristiței, urmată de o vizită la Muzeul Cramei 1777, una la Casa pictorului Pelmuș și, în final, atunci când soarele apune, se poate încheia cu o privire aruncată spre vale de lângă bisericuța din Schiau.

Cele mai noi

Cu Cristi Minculescu din nou în Himalaya – Ziua 18 (ACASĂ)

Ultima zi în Nepal este o concluzie a întregii...

Cu Cristi Minculescu din nou în Himalaya – Ziua 17

Ultima zi în Nepal îi aduce emoții lui Cristi...

Cu Cristi Minculescu din nou în Himalaya – Ziua 16

Continuă drumul spre casă al ghidului prahovean, Cristi Minculescu,...

Cu Cristi Minculescu din nou în Himalaya – Ziua 15

Împlinit, Cristi Minculescu se află în acel moment în...

Abonează-te la newsletter

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Cu Cristi Minculescu din nou în Himalaya – Ziua 18 (ACASĂ)

Ultima zi în Nepal este o concluzie a întregii aventuri pe care ghidul prahovean, Cristi Minculescu, a trăit-o în Himalaya în acest sezon. Ultimele...

Cu Cristi Minculescu din nou în Himalaya – Ziua 17

Ultima zi în Nepal îi aduce emoții lui Cristi Minculescu. Ca să fie cu aventură până la capăt, incertitudinea zborului este prezentă în timp...

Cu Cristi Minculescu din nou în Himalaya – Ziua 16

Continuă drumul spre casă al ghidului prahovean, Cristi Minculescu, plecat în Himalaya de mai mult de două săptămâni. Deși așteaptă cu nerăbdare întoarcerea acasă,...