Piatra Neamț nu pare a fi o destinație de vacanță dacă judeci la prima vedere. În fond și la urma urmei, ca și Ploieștiul, Piatra este un municipiu reședință de județ… Neamț, mai exact. Așa că de ce ai schimba, să zicem, municipiul reședință de județ al Prahovei cu cel al Neamțului? Pentru că nici nu se compară, aș spune eu…
Așa cum spuneam zilele trecute, se apropie minivacanța de 24 ianuarie. Dacă nu aș fi fost în cea de 1 decembrie la Piatra Neamț, aș fi luat în mod sigur în calcul câteva zile de mers aici.
Drumul până la Piatra Neamț
La sfârșitul lui noiembrie 2021, când am plecat spre Piatra Neamț, nici nu mă așteptam să fie atât de liber și lejer drumul. Nu spun că este un drum scurt, să ne înțelegem. Dar ai toate șansele să îl parcurgi mai rapid decât Ploiești – Brașov, de exemplu.
În vreme ce pe DN1 mașinile stăteau bară la bară pe Valea Prahovei, drumul Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Piatra Neamț a fost mai mult decât liber. Cei 320 de kilometri i-am parcurs în vreo 6 ore cu tot cu pauze de cafea, de masă, de vizită a Mausoleului de la Mărășești.
Mi-am adus aminte de niște ani în urmă când am făcut 7 ore între Ploiești și Brașov, un drum pe care, în mod normal, îl faci în maxim 2 ore – 2 ore și jumătate. Acum, un drum de 4 ore și jumătate l-am făcut în 6 ore. Dar drumul în sine a fost parte din concediu… relaxare, vizite, obiective turistice. Drumul Ploiești – Brașov a fost cumplit: nervi, blocaje, claxoane, nervi întinși la maxim, înjurături… știți bine cum… ca pe Valea Prahovei.
Surprinzător a fost și faptul că, din punct de vedere calitativ, drumul este foarte-foarte bun. Mai fusesem pe drumurile spre Moldova cu vreo 20 de ani în urmă, când erau abia refăcute. Nu mă așteptam să fie atât de întreținute.
Singura problemă ar fi acea bandă și jumătate de pe E85, care se vrea de fapt a fi două benzi sau bandă de acostament dar pe care șoferii o utilizează ca bandă de mers. Dar, oricum, drumul, pe orice parte ai da-o, este cu adevărat în stare foarte bună.
Ce să faci la Piatra Neamț
Dacă ești pentru prima dată în Piatra, atunci cu siguranță ai ce face câteva zile bune. Centrul istoric este dominat de Catedrala Domnească. Aceasta, împreună cu Turnul lui Ștefan cel Mare, este tot ce a rămas din Curtea Domnească, stabilită aici de Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, în secolul al XVI-lea.
Tot aici ai Muzeul de Artă Eneolitică, singurul astfel de muzeu din țară, precum și Muzeul de Științe Naturale.
Dacă ești pasionat de muzee, trebuie luat în calcul faptul că, în fiecare luni muzeele sunt închise. Nici măcar Turnul lui Ștefan nu este deschis. Deci, dacă ești pasionat de muzee și vestigii istorice, ține cont că lunea muzeele din Piatra Neamț sunt închise, la fel ca și atracțiile turistice din împrejurimi: Cetatea Neamțului, Bojdeuca lui Creangă, etc.
Atracția principală a orașului o reprezintă telegondola însă. Cu punctul de plecare aproape de centru, telegondola din Piatra Neamț străbate tot orașul pentru a urca apoi pe Muntele Cozla, unde se află pârtia de schi a orașului.
Fiind un oraș privilegiat, aflat la poalele muntelui Cozla și a Dealului Pietricica, Piatra Neamț se poate lăuda cu o pârtie de schi funcțională. Deși este de nivel mediu din punct de vedere al dificultății, pârtia își are „clienții” ei, fiind dotată chiar cu un telescaun. Asta iarna…
Dar telegondola reprezintă o atracție indiferent de anotimp. Dacă ar fi și mai întreținută, dacă ar fi mai curat interiorul cabinelor, atunci chiar ar fi totul la superlativ. Așa este doar foarte frumos!
În rest, Piatra Neamț este un punct de plecare amplasat strategic pentru a explora zona. La o mică distanță pot fi vizitate Cetatea Neamțului, Mânăstirile Neamț, Văratec, Agapia, Barajul Bicaz, Cheile Bicazului, Casa Memorială Ion Creangă sau Chilia lui Daniil Sihastrul. Dar despre ele povestim altă dată…
Recomand din toate punctele de vedere, indiferent de anotimp, o vizită la Piatra Neamț. Cred însă că, dacă nu sunteți pasionați de schi, primăvara sau toamna este cel mai frumos. Nici nu se compară cu orașul omolog al său din Prahova. Mergeți și veți vedea singuri de ce.
De Ce , din Punct de Vedere a Traficului , deși și la P Neamț ,sa pus Sens Unic ,pe o mulțime de străzi , Gen Ploiești . Al doilea aspect , Curățenia , deși e Loc și de mai Bine , dar e un Oraș ,Curat Asta ar Fi .