AcasăPonturi/Evenimente„Joc, Tradiții și Obiceiuri de la mic la mare”, un spectacol pentru...

„Joc, Tradiții și Obiceiuri de la mic la mare”, un spectacol pentru iubitorii de folclor, care cere o continuare

Mi-aduc aminte ce bucuroasă am fost când a venit toamna pentru că asta însemna că încep și evenimentele în Ploiești. Și am avut dreptate… Ba chiar, după ce a trecut toamna, evenimentele s-au ținut lanț și în debutul iernii, într-un fel cum era normal, ținând cont de faptul că se apropie sărbătorile de iarnă.

După ce, de la începutul lunii decembrie am participat la diverse gale și spectacole, care mai de care mai frumoasă, dar cu specific diferit, a venit rândul, în seara zilei de 17 septembrie, să asist la prima ediție a Spectacolului folcloric „Joc, Tradiții și Obiceiuri, de la mic la mare”, spectacol care a adunat laolaltă iubitorii de tradiții românești.

Anul acesta spectacolul a fost organizat de Școala de Dans „Drag mi-e jocul românesc”, împreună cu Asociația Folclorică Valea Prahovei, cu susținerea Consiliului Județean Prahova.

De la cei mici de la Palatului Copiilor din Ploiești, până la veteranii profesioniști ai ansamblului Chindia, trei generații de dansatori și-au etalat talentele duminică seara pe scena Sălii Europa din Palatul Administrativ.

Sala Europa a fost neîncăpătoare pentru cei veniți să asiste la prima ediție a Spectacolului de colinde, obiceiuri de iarnă, cântece și jocuri populare românești astfel că, multă lume a stat în picioare la începutul spectacolului pentru ca, mai apoi, să se așeze pe scările dintre sectoare. Cred că nimeni nu se aștepta la o prezență atât de mare în rândul spectatorilor.

Evident, unii dansatori, aflați la prima apariție pe o scenă, au fost cuprinși de emoție, o emoție poate inexplicabilă, dacă stăm să ne gândim că aceștia nu erau nici pe departe la vârsta copilăriei. Tocmai din acest motiv sentimentul transmis auditoriului a fost atât de profund încât au fost mulți în sală impresionați până la lacrimi. Și toți au aplaudat din tot sufletul…

Citește și: Soundtracks of Hollywood, spectacolul-eveniment al finalului de an în Ploiești, prin ochii unui spectator

Irenne Stănculescu a fost cea care i-a adus pe toți împreună, cea care a unit ansamblul de copii de la Palatul Copiilor cu ansamblul folcloric de la Drajna, cea care a adus împreună amatorii Școlii de dans „Drag mi-e jocul românesc” cu profesioniștii ansamblului „Chindia”. Și toate momentele oferite de aceștia au contribuit la o seară cu adevărat magică pe scena Sălii Europa din Ploiești.

Printre spectatorii prezenți la eveniment au fost câțiva norocoși care au primit vouchere pentru o ședință gratuită de dans popular în cadrul Școlii „Drag mi-e jocul românesc”. De asemenea, toți cei de acolo au primit asigurări că spectacolul de duminică seară a fost doar primul dintr-o serie care, în scurtă vreme va deveni tradiție.

Având în vedere multitudinea obiceiurilor românești, complexitatea tradițiilor noastre, astfel de spectacole ar putea fi organizate și cu alte ocazii, cum ar fi venirea primăverii (Mărțișorul), Paștele sau venirea toamnei (Recolta).

Întoarcerea la tradiții și la folclor ne pune în valoare identitatea națională și, tocmai din acest motiv, nu trebuie să ratăm nicio ocazie de a aduce în atenția publicului obiceiurile noastre populare.

Școala de dans „Drag mi-e jocul românesc”, împreună cu Asociația Folclorică Valea Prahovei, au reușit în această iarnă să ne reîndrepte atenția spre obiceiurile și tradițiile românești de iarnă. Sperăm că o vor face din nou în primăvară și apoi astfel de evenimente vor deveni o constantă în peisajul cultural prahovean.

Felicitări organizatorilor spectacolului de  aseară și susținătorilor lor. Publicul așteaptă clar cât mai multe astfel de evenimente!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți