Toată lumea a auzit de pizza Margherita. Știți, e acea pizza considerată cea mai simplă, un fel de bază a tuturor pizzelor. Are în compoziție doar blat, sos de roșii, busuioc și mozzarella.
Dar de ce pizza Margherita se numește așa? Are cineva idee?
Se crede că în vara anului 1889, un bucătar șef al Pizzeriei Brandi, a inventat un nou fel de mâncare, pe care l-a denumit Pizza Margherita, în onoarea reginei Italiei, Margareta (Margherita) de Savoy (di Savoia). Această pizza reprezenta Italia unită: sosul tomat (roșu), mozzarella (alb) și busuiocul (verde).
În fapt, în 1889, acest fel de mâncare doar a fost denumit. Cum mult înainte, pizza cu ingredientele menționate, apăruse deja în Italia, mai exact în regiunea Napoli (unde, între noi fie vorba, se mănâncă cea mai bună pizza din Italia, dacă nu chiar din lume).
Citeşte şi: Roma – obiective mai puțin vizitate: Bocca della Verita și capul Sfântului Valentin
După toate aceste „picanterii”, mai interesează pe cineva vizita la Pantheon? Sau, măcar, se mai întreabă cineva care este legătura între Pizza Margherita și Pantheon? 😊
Pantheonul din Roma în vreme de pandemie merită vizitat
De ce? Păi, în primul rând, pentru că măsurile de distanțare socială vă permit să îl vedeți așa cum, înainte, nu ați fi reușit niciodată: cu centrul liber.
Să nu vă sperie coada de la intrare. Deși arată lungă, merge repede. Pentru intrare se scanează Certificatul Verde (Green Pass) și se ia temperatura. Deci totul se desfășoară rapid.

Odată intrat, centrul mausoleului este delimitat de cordoane așa că nu poți să mergi acolo, să stai fix sub cerul liber. Fac o paranteză pentru a vă aminti că specificul Pantheonului roman este tocmai acest „ochi liber” din centrul acoperișului, un cerc perfect, denumit oculus, prin care se poate privi cerul de deasupra.
Nu e nicio tragedie însă. Cerul se poate vedea și fără a sta fix în centrul construcției.
Citisem acum mulți ani, pe un site obscur, că prin oculusul din Pantheon nu plouă. Dacă vedeți sau auziți asta, să nu cumva să credeți. Nu este adevărat!

Prin oculus intră în Pantheon atât soarele cât și ploaia.
Dacă nu vă nimeriți înăuntru într-o zi ploioasă ca să vă convingeți, este suficient să priviți podeaua. Veți observa cu ușurință canalele de scurgere a apei de ploaie, canale gândite de proiectanți. Așa că, în mod sigur, atunci când afară plouă, și în Pantheonul din Roma plouă.
De ce trebuie vizitat Pantheonul
Nu vă voi da date despre Pantheon, date pe care le puteți găsi pe Wikipedia. Mi se pare redundant să dau copy/paste informațiilor pe care le găsiți pe internet pe orice site ați căuta documentare. Singura informație istorică ce trebuie menționată este aceea că Pantheonul a fost ridicat de Marcus Agrippa, ginerele împăratului Augustus, în secolul I î.Hr (ca să vă faceți o idee de când datează construcția în care pășiți). De asemenea, vă voi spune de ce cred eu că nu trebuie ratat Pantheonul dacă sunteți în Roma.
Dincolo de faptul că este o construcție antică, impunătoare, odată intrat, sentimentul de micime nu te părăsește până ieși. Stai și te uiți fascinat și te întrebi cum a fost posibil ca oamenii, fără mijloacele tehnice pe care le au la dispoziție în zilele noastre, să construiască așa ceva. Da, din toate punctele de vedere, Pantheonul este o minune.
Citeşte şi: Trattoria Vecchia Roma – o perlă de restaurant ascuns vederii muritorilor
Tot aici, își dorm somnul de veci, Raphael și Vittoria Emanuele II, ca personaje cunoscute.
Dar, tot aici este și mormântul Reginei Margareta de Savoy (cea cu pizza Margherita de care vă spuneam la începutul articolului) 😊

Ciudat este că mormântul acesteia trece aproape neobservat, lumea înghesuindu-se mai degrabă la cel al lui Raphael (mai ales după filmul Îngeri și Demoni), și la cel al lui Vittorio Emanuele II.

Glumesc. Nu, nu este ciudat, este chiar firesc. Dar, totuși, trebuie să recunoaștem că mult mai multă lume a auzit de Pizza Margherita decât de Vittorio Emanuele II. 😊
Oricare ar fi motivul pentru care ajungeți în Roma și vă decideți să vizitați Pantheonul, în mod sigur nu veți regreta. Cu siguranță merită să treceți pragul acestei construcții fabuloase.
Puneti data postarii!
In ce perioada a pandemiei ati fost la Roma, ca deja s-a intins de peste doi ani asta?
Am pus data postării! E bine așa?
Mulțumim pentru insistența „trasului de mânecă”! 🙂