Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Roma – obiective mai puțin vizitate: Bocca della Verita și capul Sfântului Valentin

Cea mai recentă excursie la Roma a fost, ca să zic așa, puțin forțată. Plănuisem altceva, planurile ne-au fost date peste cap de draga companie aeriană Blue Air, și așa, am ajuns să mergem iar la Roma.

Publicitate

Am avut de ales între a anula tot și a sta acasă sau a merge la Roma. Și doar cum era să anulăm tot?!?!? Așa s-a făcut că, la sfârșit de octombrie al pandemicului an 2021, am zburat (din nou) la Roma.

Cum am găsit orașul celor șapte coline după 10 ani de la ultima vizită?

În mare parte la fel… De atâtea mii de ani e Colosseumul acolo, doar nu era să se vadă altfel după 10? Parcă era totuși mai curat decât acum 10 ani… 😊

Publicitate

Una peste alta, nu despre Colosseum sau despre Forul Roman aș vrea să vă povestesc astăzi (poate altă dată), ci despre două obiective turistice din Roma care, deși adună mii de turiști, nu sunt nici pe departe embleme ale orașului: Gura Adevărului (Bocca della Verita) și capul Sfântului Valentin.

Citește și: Turnul din Pisa se înclină în fiecare zi. Nu pierdeți ocazia de a-l vizita măcar o dată-n viață

Pentru a ajunge la aceste două obiective, cel mai simplu, de la stația de metrou Circo Massimo, mergi în plimbare de-a lungul vechiului hipodrom și ajungi la Piazza Bocca de la Verita. Este imposibil să ratezi Gurița. Coada de oameni care așteaptă să își bage mâna în gura adevărului te atrage ca un magnet.

Publicitate
Biserica Santa Maria Cosmedin, unde se află cele două obiective…

Capul Sfântului Valentin se află în biserica în fața căreia se află Bocca de la Verita. Nimeni nu îți spune că în micuța biserică Santa Maria Cosmedin se află rămășițele pământești ale Sfântului Valentin. Afli doar odată intrat… Cum care Sfânt Valentin? Cel cu inimioare și amorași… cel care se sărbătorește pe 14 februarie și aduce bani comercianților de kitsch-uri…

Bocca della Verita istoria și legenda din spatele sculpturii de piatră

Bocca della Verita își are originea în Roma Antică. Este un disc de marmură cu un basorelief cu un chip uman… nu foarte estetic realizat. Ba chiar am putea spune că unor persoane le-ar putea da coșmaruri…

Discul este masiv, cântărește aproximativ 1300 de kilograme și înfățișează o zeitate cu ochii și gura deschise.

Publicitate

Nu se poate ști cu certitudine destinația inițială a acestui disc dar, oamenii de știință, sunt de părere că acesta a acoperit o gură de canalizare din Templul lui Hercule.

Lumea se dezinfectează pe mâini înainte de a și le băga în discul de marmură

Alți istorici susțin că acest disc de marmură a fost folosit, tot în templul lui Hercule, dar nu pentru canalizare, ci ca piatră de sacrificiu. Aici erau sacrificate animalele aduse zeului ca ofrandă.

Se mai crede că, în secolul al XIII-lea, discul a fost scos din templu și sprijinit de zidul bisericii Santa Maria Cosmedin. Ulterior, acesta a fost mutat la intrarea în biserică, loc unde se află și astăzi.

Publicitate

În Evul Mediu oamenii credeau că un mincinos care îşi pune mâna în gura discului, acesta îi va reteza mâna. În realitate, în spatele discului stătea un călău și, la comanda autorităților, reteza mâna nefericitului. Spectatorii însă nu cunoșteau acest amănunt așa că, ceea ce ei vedeau era faptul că unui mincinos, un disc de piatră îi retează mâna.

Dar astea sunt informaţii pe care le găsiţi peste tot.

Citește și: Am mers la Cinque Terre ca „la pomul lăudat”. Frustrant…

Publicitate

În ziua de astăzi, multă lume își dorește să ajungă la Boca della Verita și să-și introducă mâna în gura discului pentru o fotografie de neuitat.

Coada de la Bocca. Mergea repede însă…

Nu se plătește nicio taxă, dar o donație este binevenită. Există un paznic în fața discului. El se asigură că este păstrată distanța socială și, uneori, mai face turiștilor fotografii.

Lângă el se află o cutie pentru donații. De câte ori cineva pune bani în această cutie, paznicul, indiferent ce ar face în acel moment, se întoarce și îi mulțumește.

Publicitate

Logic, am stat și noi la coadă și, ne-am băgat mâinile în gura de marmură. Am ieșit cu ele întregi de acolo, deci suntem extraordinar de sinceri, nu? 😊

Capul Sfântului Valentin

Habar nu aveam că în biserica Santa Maria Cosmedin se află rămășițele trupești ale celui responsabil de inimioarele și amorașii de pe 14 februarie.

După pozele de la Bocca, am intrat, firesc, și în biserica de lângă. Nu ne-a atras nimic atenția, doar o altă biserică catolică. În stânga altarului stătea însă un paznic, și acesta cu o cutie pentru donații lângă el.

Ne-am îndreptat spre el și, când am ajuns în dreptul lui, ne-a deschis o portiță și ne-a invitat să coborâm și să vizităm cripta. Se pare că acea criptă este mai veche decât biserica în sine. Am pus doi bănuți în cutie și am coborât.

Cripta veche din biserica Santa Maria Cosmedin

Nimic spectaculos jos. Bine… abia vizitasem Criptele Capucinilor, așa că era puțin probabil să ne mai impresioneze ceva…

Când am urcat, paznicul ne-a șoptit: „L-ați văzut pe Sfântul Valentin?”. Privirile noastre mirate i-au dat clar răspunsul. Așa că ne-a îndrumat spre intrarea bisericii, în partea stângă cum intri. Acolo se afla un craniu expus într-o raclă de sticlă.

După ce am citit informațiile din dreptul acestuia, ne-am dat seama că el este cel responsabil cu toate inimioarele lunii februarie. 😊

Capul Sfântului Valentin expus în racla de sticlă

Pe scurt, Sfântul Valentin a fost un preot, un martir, sanctificat după moarte. Deoarece a cununat un păgân cu o creștină, a fost acuzat de „cununare religioasă” în anul 269, a fost condamnat la moarte și a fost decapitat. Capul lui se află și în ziua de astăzi în biserica Santa Maria Cosmedin din Roma.

El a devenit protectorul tinerilor îndrăgostiți.

Bine… eu v-am relatat legenda, atât! Nu comentez mai mult. Merită însă, dacă sunteți în Roma și mergeți să vă testați (nu de COVID 😊) la Bocca della Verita, să intrați și să aruncați o privire și la capul Sfântului Valentin.

Nu de alta, dar vă garantez că veți privi cu totul cu alți ochi Valentine s Day de atunci încolo. Când veți vedea, pe 14 februarie, floricele, buzițe și inimioare roz, vă veți aminti de craniul nu tocmai plăcut privirii, care zace într-o raclă de sticlă în Roma. Și, cred că vi se va mai estompa puțin dorința de a sărbători prea comercial această zi… 😊

 

Cele mai noi

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se pot scrie întregi ghiduri turistice. De fapt… s-au și scris. Un city-break în Barcelona lasă...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu „concediul de vară cu copiii” și, cum mergem an de an, avem deja o cazare...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul verii, în insula Thassos, mai exact în Skala Prinos. De ce preferăm Skala Prinos? Pentru...
Publicitate