AcasăCircuiteTrasee montane spectaculoase în Munții Dolomiți, Italia

Trasee montane spectaculoase în Munții Dolomiți, Italia

În articolul de astăzi ne vom plimba prin muntii Dolomiti, Italia pe unul din numeroasele trasee montane spectaculoase. Considerați de mulţi drept cei mai frumoşi munţi din lume, Dolomitii au intrat în patrimoniul UNESCO în 2009. Unul din cele mai frumoase drumuri este Strada Statale delle Dolomiti SS 48/SR 48. Acest drum trebuie parcurs măcar parțial pentru a putea vedea formele unice si fascinante ale acestor munți.

Să nu uităm și de lacurile splendide din Dolomiti – nu cred că există iubitor al muntelui care să nu-și dorească să ajungă pe aici. Din localitatea Vigo di Fassa se poate urca în masivul Catinaccio/Rosengarten – cu telecabina ajungem în 5 minute la 2000 m altitudine. Având cazarea în Tirolo, până la Bolzano se merge pe autostrada SS 38, apoi la ieșirea din Bolzano o luăm pe superbul drum alpin SS 241.

Am lăsat mașina într-una din parcările amenajate din Vigo di Fassa și am plecat spre stația telecabinei. Masivul Catinaccio este supranumit și ‘’paradiso escursionistico’’, deoarece sunt foarte mulți km de poteci marcate. Multe trasee sunt ușoare, deci accesibile și familiilor cu copii. Cel mai înalt vârf din acest masiv este Kesselkogel cu o înălțime de 3004m, urmat de Cima Catinaccio cu 2981m.  La ieșirea din telecabină se deschide o priveliște excepțională.

Din multitudinea de variante, am ales un traseu ușor (nr.540), de aproximativ o oră, către Rifugio Gardeccia. Drumul este frecventat de către toate categoriile de turiști. După circa 45-50 de minute, se ajunge în zona vechilor cabane (acum abandonate), iar după încă 10 minute suntem pe platoul unde s-au ridicat noile rifugio. Acestea sunt adevărate cabane cu 2-3 etaje, cazare, restaurant, terasă, toalete, curent electric. Toate arată impecabil și își așteaptă turiștii dornici de aer curat în inima Dolomitilor.

Rifugio Gardeccia

…oferă 43 paturi, dispuse în 20 camere – este situat la o altitudine de 1949 m. Puteți mânca și din traistă , sau puteți comanda la barul-restaurant și să serviți masa pe terasă. Impunătorii munți care stau să cadă peste voi reprezintă un decor fabulos. Am respirat aer curat, ne-am plimbat, am admirat Dolomitii cu vârfurile lor semețe. Puteți să vă așezați pe iarba impecabil de curată, fără pet-uri, cutii de conserve, pungi, sau hârtii aruncate aiurea. Toți își strangeau resturile și le aruncau la coș sau le luau în rucsac.

După circa 2 ore petrecute în acest decor splendid am plecat spre telecabină. Varietatea de trasee face ca această zonă să fie foarte căutată de cei care doresc să petreacă mult timp în natură. Dacă ajungeți in muntii Dolomiti,Italia parcurgeți cel puțin unul din aceste trasee montane spectaculoase.

Lago di Carezza

La intoarcerea spre Tirolo, am facut un popas la unul din minunatele lacuri din Dolomiti, și anume, Lago di Carezza. Puteți face un tur de lac – durează aproximativ 30-40 minute, în funcție și de durata opririlor pentru a face fotografii. Prea multe cuvinte nu își au rostul, așa că recomand tuturor să viziteze acești munți măcar o dată în viață.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți