Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în principal pe interacțiunea cu oamenii, cu localnicii, am ajuns în a doua seară a noastră petrecută în Theologos, la Ladis Marble Art, un mic magazin de la intrarea în sat, al cărui proprietar, Stavros, produce și comercializează bijuterii lucrate în marmură de Thassos.
Atenția asupra lui mi-a fost atrasă atunci când îmi făceam documentarea pe Forum Thassos, căutând oameni și producători locali. Câteva fotografii prezentate pe site-ul cu pricina mi-au fost suficiente ca să mă convingă că eu chiar vreau să înțeleg cum reușește un om să prelucreze marmura și să o transforme în minunatele bijuterii pe care le văzusem.
Deși prima dată când am ajuns în Theologos am fost puțin contrariată de faptul că am găsit magazinul Ladis închis, mi s-a explicat faptul că, în sezon, este deschis doar seara pentru că Stavros, artizanul bijuteriilor, în timpul zilei este ghid turistic, organizând excursii, pentru turiști, pe insulă.
Am ajuns la Ladis Marble Art într-o seară, în penultima zi a vacanței noastre în Thassos. Stavros și soția lui erau acolo, iar magazinul era plin de oameni, normal, în general de gen feminin… 😉 Și cum ar fi putut să fie altfel?
Marmura albă de Thassos transformată în bijuterii
Una dintre atracțiile principale ale insulei Thassos este Marble Beach (Plaja de Marmură), unde lumea merge să se bucure de azuriul apei, în combinație cu pietrele albe de marmură, perfect șlefuite de acțiunea apei, transformate în mici oușoare strălucitoare.
Stavros, proprietarul Ladis Marble Art, a reușit să facă din marmura de Thassos, ceea ce apa a reușit la Marble Beach: să o șlefuiască frumos și, în plus, să îi dea suflet.
Am acasă, de la vizitele anterioare în Thassos, un bol mic plin cu oușoare de marmură de la Marble Beach. Am fost foarte încântată să vin din ultima vacanță de aici, cu un inel superb, cu piatră de marmură șlefuită, pe care abia aștept să-l combin cu lava neagră de Santorini, care este următoarea destinație a noastră.
De la inele, la brățări, de la cercei la pandantive, toate acestea se găsesc la Ladis Marble Art, toate lucrate de mâinile lui Stavros. În plus, tot lucrate manual, se mai găsesc aici obiecte sculptate din lemn de măslin și brățări din sâmburi de măsline. O adevărată încântare pentru doamnele care îi trec pragul.
Pandemia de Covid l-a făcut să-și descopere această pasiune
Acesta este hobby-ul lui Stavros, dar acum, așa cum el însuși spune, a devenit mai mult decât un hobby în pandemie. Atunci când întreaga lume a apăsat butonul de „pauză”, atunci când turismul s-a oprit, din lipsă de activitate, Stavros a descoperit cum poate da viață bucăților de marmură.
În Thassos există 12 cariere de marmură funcționale. De la una dintre ele, Stavros își ia bucățile mici de marmură, cu un preț foarte mic, pe care le aduce acasă și începe să le prelucreze.
„Întâi tai bucătile de marmură, apoi le dau forma, iar la final le șlefuiesc. „Le fac să ajungă precum catifeaua”, spune Stavros. Și da, caracteristica principală a marmurei lucrate de el este finețea.
În afara sezonului turistic, și mai ales când vine iarna, Stavros se apleacă spre micile lui bijuterii, la care lucrează în toată această perioadă. Ceea ce lucrează iarna, expune pentru vânzare vara. Magazinul are mare succes, dovadă că, la orele serii, după 19:30, atunci când se deschide, este înțesat de oameni.
Deocamdată magazinul se află într-o construcție ușoară, improvizată, dar Stavros și soția lui speră ca, până în 2025, să obțină aprobare pentru construcția unui magazin adevărat, în stilul caselor din satul de munte Theologos, cu pereți de piatră.
„Ne dorim ca magazinul să arate ca o casă mică”, mărturisesc cei doi proprietari, dar pentru asta au nevoie de aprobarea autorităților locale deoarece, în Theologos, nu poți construi oricum, oricând, fiind un sat istoric.
Bijuteriile sunt lucrate din marmură și montate în oțel sau argint
Majoritatea bijuteriilor lucrate din pietrele șlefuite de Stavros, au ca bază metalică oțelul, fie pe nuanță aurie, fie argintie. Mai există câteva în bronz și câteva în argint. Cele din argint însă sunt foarte scumpe, așa că nu se găsesc într-o gamă prea largă.
O altă caracteristică a bijuteriilor de la Ladis este faptul că sunt foarte ușoare. Toată lumea are impresia că o bijuterie din marmură este, implicit, grea. Nu este cazul aici. Fiind bucăți de marmură foarte subțiri, se ajunge, în varianta finală, ca piatra să cântărească mai puțin decât metalul în care aceasta este montată. Astfel că este o adevărată plăcere să le porți.
Este adevărat, cu cât inelul, de exemplu, este mai mare, cu atât este mai greu, dar în cea mai mare parte „vina” este a metalului în care este montată piatra, nicidecum a pietrei de marmură în sine.
Procesul de șlefuire a pietrei este complicat și migălos
Drumul unei bucăți de marmură până la piatră de bijuterie este lung și anevoios.
Întâi se ia bucata de marmură și se taie cu flexul, se găurește cu burghiul (când este cazul) și apoi se pilește în forma dorită cu o unealtă multifuncțională (dremel). Prin schimbarea șmirghelului, se șlefuiește pas cu pas, până când piatra ajunge la grosimea și la textura potrivită pentru a putea deveni o bijuterie frumoasă.
Secretul fineței pietrelor stă în alegerea diferitelor tipuri de șmirghel pentru șlefuire și alternarea dimensiunii potrivite a acestuia până când piatra, la atingere, dă senzația de catifea.
Nu este o muncă ușoară iar praful rezultat în urma șlefuirii este periculos pentru sănătate. Din această cauză, Stavros lucrează doar cu mască de protecție și, chiar și așa, mai există uneori praf pe care îl inspiră. De asemenea, întreg procesul este foarte zgomotos și este nevoit să poarte căști pentru protecția auzului.
„Este simplu să lucrezi cu lemnul, este mult mai dificil de lucrat cu marmura”, spune Stavros, dorind să sublinieze încă o dată complexitatea muncii lui.
Marmura lucrată de el ajunge la o grosime de 2-3 milimetri în urma prelucrării, ceea ce o transformă într-o adevărată operă de artă, lucrată cu migală și atenție.
„Am simțit nevoia întotdeauna să fac ceva diferit. În timpul pandemiei de coronavirus, nu erau turiști, și mi-am dorit doar să tai marmură. Apoi am început să fac obiecte din ea. Dar toți spuneau că obiectele sunt prea grele. Și atunci am început să le fac din ce în ce mai mici… până am ajuns să fac aceste obiecte”, spune Stavros, arătând spre pietrele șlefuite, care așteptau să fie transformate în bijuterii.
„Acum merge repede, am prins tehnica. Dar la început dura mult mai mult. Și am spart o grămadă de marmură”, povestește amuzat Stavros.
Ladis Marble Art, o poveste despre oameni întorși la rădăcini
Stavros și soția lui sunt cei care se ocupă de magazin. Nu au angajați și, tocmai din acest motiv, nu pot deschide decât seara. De lucrat bijuterii în timpul sezonului, nici nu se pune problema…
„Pentru mine, acum, este plin sezon, am excursii de organizat în timpul zilei, și magazinul deschis pe seară. Dacă veniți în afara sezonului, vă pot arăta cum lucrez…”, spune Stavros, care se grăbește să-și ajute soția, pe care a lăsat-o singură în magazinul plin de turiști.
Obosiți, după o vară în care s-au împărțit între Thassos Off-Road, activitatea excursii cu jeep-uri 4X4, pe care o dețin deja de 15 ani, și Ladis Marble Art, magazinul cu bijuteriile lucrate în iarna 2023-2024, Stavros și soția sa așteaptă finalul de sezon pentru a se odihni puțin.
Locuiesc amândoi în Theologos, în casa din spatele magazinului, o clădire tradițională, construită de bunicul lui Stavros în 1949.
Născut în Thassos, la vârsta de 13 ani Stavros s-a mutat în Kavala, și-a încheiat studiile în Grecia și apoi s-a mutat în Scoția, la Edinburgh, unde a făcut masteratul. Din Edinburgh s-a mutat la Viena, unde intenționa să stea doar câteva luni. A ajuns, în final, să locuiască în Viena timp de 10 ani. De acolo a venit înapoi acasă, în Thassos, Theologos. Soția lui este profesoară de greacă antică la școală, predă atât limba cât și istoricii greci: Socrate, Aristotel, etc.
Cei doi au transformat un hobby într-un mic business minunat iar bijuteriile lor reprezintă, poate, cea mai frumoasă amintire din Thassos.