AcasăIdei de weekend: Prahova și împrejurimiCheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad de dificultate ușor sau mediu.

Pentru cei care vin dinspre București, la intrarea în Sinaia virați la stânga spre Târgoviște. După 9 km veți vedea pe partea dreaptă indicatoarele spre Peștera. Aici intrăm pe drumul Transbucegi pe care îl vom urma până la Camping Zănoaga.

Parcăm mașina pe marginea drumului și intrăm pe traseul Cheile Zănoagei, marcat cu cruce albastră. Durata de parcurs este de 1 h 30 min – 2 ore/sens. Traseul este foarte circulat, mai ales la sfărșit de săptămână. Traversăm podul peste râul Ialomița și continuăm printr-o poiană – lângă potecă sunt și câteva băncuțe.

Podul peste râul Ialomița

Intrăm în chei și după câteva minute vom traversa pe partea opusă pe un pod, iar poteca intră în pădure. Traseul este bine marcat și nu vor fi probleme de orientare. Aici este zona în care sunt multe pietre pe traseu – atenție mare dacă sunt ude. Unele porțiuni înguste sunt văzute mai greu de lumina soarelui. Peisajul este spectaculos – admirăm pereții cheilor ce se ridică vreo 200 m.

Mergem paralel cu apa Ialomiței, ce formează din loc în loc, mici cascade zgomotoase. După alte 15-20 de minute vom traversa râul pe niște bușteni (podul a fost distrus de o viitură, dar urma să fie înlocuit). Pe traseu vom găsi panouri informative despre fauna și flora întâlnite aici. După circa 1 oră și jumătate, ieșim din pădure și ajungem la cabana Scropoasa.

Cascada 7 Izvoare

De la cabană putem trece barajul, admirăm lacul de acumulare și o luăm la stânga pe drumul forestier. După vreo 5-600 m,pe partea stângă a drumului vedem cascada 7 izvoare, despre care se spune că ar avea o apă cu o puritate foarte ridicată.

Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa

Revenim la barajul construit în 1929 și urmăm poteca de pe malul drept al lacului. În bătaia soarelui apa are culoarea verde-turcoaz. După 10-15 minute ajungem pe un pod la capătul acestui traseu. Aici este locul unde toată lumea face fotografii. Ne întoarcem pe aceeași potecă și parcurgem în sens invers traseul prin Cheile Zănoagei.

În concluzie este un traseu destul de ușor – am văzut multe familii cu copii pe acest traseu. De asemenea traseul este accesibil în tot cursul anului – totuși verificați prognoza meteo. Este recomandat să aveți încălțăminte de munte, cu aderență bună, preferabil ghete ca să țină glezna. Dacă vă doriți să petreceți o zi în natură, alegeți din multitudinea de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți