După ce a fost deschis cu surle și trâmbițe anul acesta, în primăvară, am tot zis să ajungem și noi să vedem cum e la noul parc de la Brazi.
Am ajuns într-un final sâmbăta trecuta, pe seară, și cred că nu am ales un moment foarte bun. Noi am încercat să evităm canicula, dar, evitând canicula, am dat de aglomerație. Și ce aglomerație… așa, ca de sâmbătă seara…
Dar totuși am dat o tură completă ca să vedem la ce urmează să revenim când o fi ceva mai puțină lume.
Bărci, hidrobiciclete
Parcul Brazi este, la prima vedere, un parc complet. Este imposibil să nu găsești ceva drăguț de făcut.
Are chiar și un lac artificial care, din câte spun cei de acolo, se alimentează natural de la un pârâu. Deși am încercat să găsesc informații pe internet în ceea ce privește adâncimea lui, nu am reușit să găsesc nicio cifră.
„Stai liniștită. Probabil Cișmigiul este un fel de Groapa Marianelor față de ăsta…”, a încercat să mă liniștească soțul din dotare. Avea sens ce spunea, trebuie să recunosc.
Totuși, ajunsă la fața locului mi s-a părut ciudat un lucru. Indiferent dacă se urcau în bărci sau în hidrobiciclete, toți oamenii aveau veste de salvare.
Păi cum vine asta?
Așa că am fost până la pontonul de îmbarcare și am întrebat ce adâncime are lacul. „Păi cam 2 metri la mal și vreo 5 în mijloc…”, mi s-a răspuns de către cei care ajutau oamenii să se îmbarce.
Say what?!?!!? Acum, că așa o fi, sau că cei de acolo s-au gândit că ar fi drăguț să facă mișto de o blondă, habar nu am. Repet: nu am găsit nicăieri această informație. Iar de testat pentru acuratețea detaliilor, scuzați, dar nici nu mă gândesc… 😊
În ceea ce privește distracțiile pe apă, prețul pentru o oră, indiferent dacă este barcă sau hidrobicicletă, este același: 5 lei.
Karturi, trotinete și biciclete în Parcul Brazi
Există și multiple opțiuni în ceea ce privește închirierea de astfel de vehicule. Există biciclete simple și biciclete mari pe patru roți pentru 2 sau pentru 4 persoane.
Pentru bicicletele de 2 persoane prețul este de 25 de lei pentru 30 de minute. Pentru cele de 4 persoane prețul este de 40 de lei pentru 30 de minute sau 70 de lei pentru o oră întreagă.
Karturile, indiferent dacă sunt de adulți sau copii, costă 20 de lei pentru 10 minute la GoKart. La Karturi prețurile pentru cele de 1 loc sunt de 10 lei pentru 15 minute sau 40 de lei pentru o oră. Pentru cele de 2 locuri prețul este de 15 lei pentru 15 minute sau 60 de lei o oră întreagă. Rezumând, prețul este de 1 leu/minut! 😊
La trotinete, prețul este de 10 lei pentru 10 minute sau 25 de lei pentru 30 de minute.
Locul de joacă din Parcul Brazi
Bineînțeles, ca în orice parc nou, există loc de joacă pe tartan cu fel de fel de prostioare pentru copiii mai mici: leagăne, tobogane, căsuțe, balansoare… și tot tacâmul.
În același spațiu, pe margine, sunt jucăriile pentru cei mari, adică obiecte gen sălile de fitness.
Nu știu dacă a fost o idee tocmai bună amplasarea în același spațiu cu cele pentru copii.
Inițial, probabil că a fost gândit ceva de genul: părinții fac mișcare cât își supraveghează copiii.
În realitate însă, din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Aparatele sunt folosite de cei mari pe post de bănci sau sunt folosite de copii pentru a se cățăra pe ele.
De mâncat și de băut în Parcul Brazi
Invariabil, nu poți să te duci într-un parc de genul ăsta și să nu consumi nimic.
Ce am observat ca bază este că mai totul este 5 lei: vata de zahăr, înghețata, porumbul, porția mică de gogoși cu toping.
Există însă și mâncare serioasă: meniuri cu grătar, mici, hot-dog… cam tot ce îți poate dori sufletul. Prețurile variază de la 15 lei un meniu cu mici, până la 25 de lei altul cu hamburger. Nu pot să comentez calitatea, nu am gustat.
Mâncarea și băutura le găsiți la căsuțele de lemn înșirate pe două rânduri în mijlocul parcului.
Minusurile parcului
Parcul este un proiect care, peste câțiva ani promite să fie o adevărată oază de liniște, verdeață (când vor crește copacii plantați) și cu imaginea superbului conac în jurul căruia este construit, și care acum este în renovare.
Promite… dar nu știu de ce, cred că doar atât. Dacă se continuă în ritmul pe care l-am văzut eu sâmbătă seară, nu cred că va ajunge acolo.
Deși în tot parcul sunt amplasate coșuri de gunoi la tot pasul, invariabil acestea sunt aproape goale și este stivă de doze, hârtii și PET-uri lângă ele.
Marginile aleilor sunt pline de mucuri de țigară, felinarele situate la nivelul solului sunt multe rupte (probabil din cauza karturilor).
Când te apropii de zona de căsuțe, îți bubuie urechile de manele și te trezești înconjurat de fauna parcului: mâncătorii de semințe. Personaje, invariabil burtoase, cu maieul ridicat șmecherește peste abdomen parcă pentru a arăta tuturor nivelul de trai ridicat pe care îl duc. Ce bine e la Prahova, mânca-ți-aș!!
Pe lângă toate astea, copiii sunt îmbiați cu fel de fel de jocuri de învârtit roata și tras cu pușca pentru diverse premii, jocuri la care, toată lumea știe, că nu câștigi niciodată. Și să te ții urlete dacă îi refuzi copilului această bucurie! Și atunci, scoți 7 lei din buzunar… degeaba… adică nu degeaba, pentru o pălărie de plastic de 3 lei din Big.
Concluzii
Parcul de la Brazi merită cu siguranță vizitat. Este perfect pentru a pierde câteva ore bune acolo.
În ceea ce ne privește, vom mai merge acolo probabil în toamnă, într-o zi din cursul săptămânii, și nu pe seară. Poate vom putea să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce parcul pune la dispoziție…