Muzeul Nikola Tesla din Belgrad este poate cel mai vizitat muzeu al capitalei Serbiei. Deși Belgradul este departe de a fi inclus într-un top al celor mai vizitate capitale europene, orașul de pe malul Dunării oferă vizitatorilor comori ascunse. Pe lângă Parcul Kalemagdan, Muzeul Nikola Tesla este punctul de atracție principal al Belgradului.
Muzeul este unul care atrage, în primul rând pentru experimentele care se fac în timpul tururilor ghidate. Trebuie menționat faptul că muzeul nu poate fi vizitat pe cont propriu, ci este necesară vizita cu ghid și, din oră în oră, se formează tururi, care alternează din punct de vedere al limbii de prezentare, sârbă și engleză.
Am ajuns să vizităm obiectivul turistic într-o zi ploioasă de vineri, 24 mai 2024, după ce făcusem în prealabil rezervare, cu două luni de zile înainte, la un tur în limba engleză. Deși recomandarea este de a se ajunge cu 10 minute înainte, traficul infernal din Belgrad, cauzat de concertul care avea loc în acele zile în capitala Serbiei, a făcut să ajungem exact la ora fixată de începere a turului.
Șocul cel mai mare a fost, odată ajunși la intrarea în mzueu, să observăm coada imensă de oameni care așteptau să intre. „Aveți rezervare?”, am întrebat, în timp ce urcam pe lângă ei. Nimeni nu avea, așa că i-am depășit cu grație și am bătut la ușă, aceasta fiind încuiată. Am dat numele cu care făcusem rezervarea și imediat am fost invitați să ne alăturăm grupului care deja începuse turul.
Pentru copii este o experiență memorabilă
Pentru copii, este o experiență memorabilă, având în vedere că participă la experimente reale. Puștoaica noastră mică a fost fascinată de modul în care i s-a aprins neonul în mână deși nu era conectat la nimic. Și acesta este doar un exemplu…
Cu siguranță, Muzeul Nikola Tesla merită vizitat dacă sunteți în Belgrad. Personalul de acolo este foarte amabil, ghidul, după finalul turului, spunându-ne că acest muzeu este, probabil, cel mai vizitat obiectiv turistic din Serbia.
Muzeul, deși nu este mare, are dublu scop. Pe de o parte este dedicat invențiilor marelui om de știință Nikola Tesla, cel care a descoperit curentul alternativ. De-a lungul timpului acesta a patentat peste 300 de invenții, unele dintre acestea fiind folosite și astăzi. El a fost cel care a descoperit modalitatea de transmitere a energiei electrice fără fir, lucru care poate fi experimentat în cadrul muzeului.
Cel de-al doilea scop al Muzeului Nikola Testa din Belgrad, este cel comemorativ, așa cum spunea ghidul, vizitatorii putând vedea urna care conține cenușa celebrului inventator.
În urmă cu 11 ani urna era la vedere, acum însă, ea este protejată de un geam, pentru a se evita eventualele încercări de distrugere a acesteia.
Cum se desfășoară vizita la Muzeul Nikola Tesla
În primul rând vizitatorii au parte de o prezentare a vieții, studiilor și invențiilor lui Nikola Tesla, omul de știință de origine sârbă, născut în Croația și decedat în Statele Unite ale Americii.
Apoi ghidul prezintă o serie de invenții ale lui Tesla, invenții la care publicul doar asistă.
Partea cea mai interesantă urmează la finalul vizitei când celor prezenți li se înmânează câte un tub de neon. „Veți auzi un zgomot puternic, să nu vă speriați, nu se întâmplă nimic!”, avertizează ghidul. „Atunci când veți auzi zgomotul, tuburile din mâinile dumneavoastră se vor aprinde. La fel, să nu vă speriați și să nu le scăpați pe jos!”, continuă el instrucțiunile.
Și, da, acela este momentul cel mai de impact al vizitei și, cel puțin din partea copiilor, se aud strigăte de uimire.
Ultima parte a turului este o vizită liberă, unde cei interesați pot vedea obiecte care au aparținut marelui inventator, o reprezentare a acestuia din ceară, dar și urna în care se află rămășițele pămânești ale lui Nikola Tesla.
Când am terminat turul și am ieșit din clădire, afară ieșise soarele și un alt grup a fost invitat să intre, imediat ce am ieșit noi.
Anual, Muzeul Nikola Tesla atrage peste 150.000 de vizitatori. Este poate puțin comparativ cu marile muzee ale Europei, dar, pentru capitala Serbiei, este foarte mult.
Tocmai de aceea, dacă sunteți prin Belgrad, nu ratați acest muzeu, unic prin modul în care a fost gândit. Iar, dacă sunteți și cu copiii, în mod sigur nu vă va părea rău. Uimirea de pe chipurile lor va fi neprețuită 😉.
Articol realizat cu sprijinul Muzeului Nikola Tesla, Belgrad.