AcasăCity breakTirana - O destinație accesibilă care te face să te simți aproape...

Tirana – O destinație accesibilă care te face să te simți aproape ca acasă

Tirana este capitala Albaniei și cel mai mare oraș al acesteia. Se bucură de protecția munților de jur împrejur, lucru ce îți oferă o imagine superbă din avion. Străzile capitalei sunt pline de chioșcuri și, asemenea Bucureștiului, aș spune că o putem numi capitala micilor întreprinzători. Toate spațiile cu potențial comercial sunt exploatate la maxim.

Șoselele au onoarea de a fi circulate, în proporție de 70%, de mașini marca Mercedes Benz, unele mai vechi, altele mai noi, dar nu contează, cert este că albanezilor le place să arate opulență atât prin aspect, îngrijit, trebuie să recunosc, cât și prin mașinile pe care le conduc. Despre casele în care locuiesc nu putem spune același lucru, dar până la urmă pe stradă ieși cu mașina nu cu apartamentul, nu-i așa?

Chiar și în autobuz, nu am putut să nu remarc faptul că izul era acela de curățenie și parfumuri orientale, nicidecum cele cu care suntem obișnuiți în mijloacele de transport în comun din București. Impresia noastră generală despre albanezi a fost că sunt niște oameni curați și preocupați de aspectul fizic.

Reputație vs situația la fața locului

În ciuda faptului că reputația Albaniei este destul de controversată în ceea ce privește condițiile de siguranță, ne-am luat inima în dinți și am achiziționat bilete de avion pentru a petrece 4 zile la Tirana. Țin să menționez că am călătorit într-o formulă de nici mai mult nici mai puțin de două domnișoare neînsoțite, dar curajoase.

Zborul Otopeni – Tirana durează aproximativ o oră. Noi am călătorit cu Wizz Air. Biletele de avion au fost accesibile (220 RON/ persoană), doar cu bagajul de mână inclus, iar experiența zborului a fost cât se poate de plăcută. Aeroportul de destinație este unul modern și bine dotat, iar personalul acestuia este foarte deschis să te îndrume.

Accesul către centrul orașului este posibil cu mașină închiriată, taxi sau microbuz. Noi am ales varianta de a pleca cu microbuzul. Acesta pornește către centru o data pe oră, la oră fixă, biletul costă 400 LEK (aproximativ 20 RON)/ persoană, iar drumul durează 30 de minute. Șoferul microbuzului a fost amabil și, la rugămintea noastră, ne-a lăsat foarte aproape de locul unde am fost cazate.

Recomandări pentru un city break în Tirana

Recomandarea noastră referitoare la moneda de plată, este să îi schimbați din RON în LEK din România sau să schimbați euro la exchange-urile din Tirana fiindcă plata prin card nu este disponibilă în multe locuri. Noi am plecat nepregătite, iar la fiecare retragere de numerar ni s-a perceput o taxă de aproximativ 25 lei.

În ceea ce privește cazarea pentru cele 3 nopți în Tirana, am ales un apartament cu un dormitor, bucătărie și balcon în imediata apropiere a Hotelului Colosseo. Cazarea a costat aproximativ 600 RON pentru cele 3 nopți de cazare, pentru două persoane.

Aspectul apartamentului și condițiile oferite au fost modeste, însă localizarea foarte bună, iar domnul Romeo, gazda noastră, ne-a oferit îndrumare pe toată perioada șederii oferindu-ne sfaturi despre locurile pe care le putem vizita, cele mai bune restaurante care servesc mâncare tradițională, dar și despre căile de acces către acestea.

Am plecat din România cu așteptări destul de scăzute, influențate fiind de ceea ce citisem și auzisem despre Albania, însă am fost plăcut surprinse să constatăm că localnicii sunt extrem de prietenoși și nu a existat nici un moment în care să ne simțim în pericol.

Ca imagine de ansamblu, Tirana vrea să ofere, însă resursele sunt destul de limitate. Se aseamănă mult cu Bucureștiul, dar mai modest. Este un oraș care, din punct de vedere turistic, îți poate răpi maxim două zile.

De vizitat în Tirana

În prima zi, dat fiind faptul că am făcut check-in-ul la ora 18:00, am vizitat Skanderbeg Square, piața centrală, pe marginile căreia se regăsesc Palatul Culturii și Opera, două clădiri cu o arhitectură interesantă, iar de-a lungul clădirii operei sunt numeroase baruri care servesc cafea foarte bună, dar și mâncare la prețuri foarte avantajoase într-o atmosferă relaxantă și cu o priveliște plăcută.

După plimbarea în Skanderbeg Square, am încheiat ziua cu recomandarea gazdei noastre, Oda Restorant, un restaurant cu o terasă superbă și mâncare tradițională excepțională.

A doua zi am început-o cu un mic dejun delicios și o cafea aromată la unul dintre barurile din Skanderbeg Square, apoi am luat autobuzul L11 către Muntele Dajti, unde am făcut o plimbare de aproximativ 15 minute cu telecabina Dajti Express, admirând panorama orașului. La capătul traseului am găsit un parc cu vedere panoramică, amenajat cu locuri de joacă pentru copii, teren de minigolf, restaurante și baruri.

În cea de-a doua parte a zilei am vizitat bazarul din cartierul Pazari i Ri de unde am cumpărat condimente și suveniruri, am trecut pe langă Moscheea Et’hem Bej și Piramida din Tirana.

Relaxare la spa în Tirana

Ultima zi am decis să o rezervăm relaxării și distracției, astfel ne-am programat o sesiune de masaj și Spa la Golden Spa Lotus. Locația se mândrește cu un design elegant, iar serviciile oferite sunt de top.

După această experiență cu adevărat relaxantă, am mers la cazare și ne-am pregătit pentru a descoperi ce oferă viața de noapte a Tiranei.

Am ales și recomandăm clubul Magic. Muzica a fost foarte bună, băutura în club a fost destul de scumpă comparativ cu restul localurilor frecventate ziua. La fiecare două mese era un bodyguard care se asigura că nu migrează clienții de la o masă la alta și ceea ce ne-a făcut să le oferim o mare bilă albă a fost faptul că ne-au însoțit până la taxi, în momentul în care am decis să plecăm.

Tirana poate fi destinația ideală pentru un weekend prelungit, dacă vrei să schimbi atmosfera autohtonă, să îți hrănești curiozitatea în ceea ce privește controversele de care se tot împiedică această țară și să cheltui mai puțini bani decât ai face-o într-un weekend in România.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți