AcasăCity breakAtena merită vizitată. Trebuie doar să ignori aglomerația și mizeria

Atena merită vizitată. Trebuie doar să ignori aglomerația și mizeria

Vizitând Atena, capitala Greciei, mi-am împlinit un vis din copilărie, când am citit ”Legendele Olimpului”, la lumina lumânării. Cei la fel de bătrâni ca și mine își aduc aminte că în ”epoca de aur” se ”lua” curentul pentru ca primul tovarăș al țării să facă economie.

La vremea aceea speram să mă fac pilot pentru că doar așa îmi imaginam că pot să ajung în „îndepărtata” Grecie pentru a călca pe urmele lui Zeus, Ares sau Ulise.

35 de ani mai târziu, aterizam ca pasager al unei curse Aegean pe aeroportul din Atena și nerăbdător să vizitez Acropole.

Având cazarea la aproximativ un km de principale obiective turistice, în fiecare zi din minivacanța din Atena, alături de ceilalți amici din grup, am preferat să parcurg drumul la pas, pe străzile întortocheate și înguste.

Spre deosebire de alte capitale europene, cea a Greciei mi s-a părut cea mai degradată. Am văzut o mulțime de clădiri abandonate, curățenia stradală lăsa mult de dorit, spațiile verzi erau neîngrijite, iar drumurile pline de gropi și foarte aglomerate.

E drept că în zona turistică lucrurile stăteau altfel, însă, dacă ar fi definesc într-un cuvânt Atena din 2023, acesta ar fi ”decădere”, asemenea vechii civilizații elene.

Partea frumoasă a Atenei

Revenind la partea frumoasă a Atenei, vizita la Acropole, ”inima” Greciei Antice, a fost superbă. În ciuda vântului puternic de pe cea mai cunoscută colină din lume, am putut admira ruine celebre precum Partenonul (templul dedicat zeiței Athena), Sanctuarul lui Zeus, Teatrul și Templul lui Dionysos și multe alte vestigii de o însemnătate rară.

Privind aceste monumente nu poți să nu te întrebi ce fel de ”extratereștri” au putut ridica aceste construcții acum mai bine de 3000 de ani?

În ceea ce privește accesul, un bilet costă 20  de euro în sezonul turistic (aprilie-octombrie) și 10 euro în extrasezon (noiembrie-martie) și credeți-mă că merită fiecare cent.

Nu vă mai ”plictisesc” cu detalii istorice, este plin internetul cu ele 😊.

În ceea ce privește transportul public, vă recomand cu căldură să-l folosiți, mai ales prin prisma tarifelor.

Nouă ni s-a potrivit biletul valabil pe orice linie de metrou, tramvai sau autobuz, pentru 5 zile, la prețul de numai 8,20 euro.

Pentru a ajunge de la aeroport în oraș și retur, prețul unei călătorii este de 9 euro cu metroul, respectiv 5,5 euro cu autobuzul special.

Dacă aveți mai multe zile de petrecut în Atena puteți merge în portul Pireus, unde se ajunge cu metroul, iar de aici să plecați pe apă pe una dintre insulele apropiate.

Noi am ajuns pe Aegina, „Insula Fisticului”, cu Hellenic Seaways Aero 2 Highspeed (34 euro/dus-întors).

Este un mijloc de transport pe cât de rapid, pe atât de confortabil, aceasta fiind o experiență în sine de neuitat.

Dacă aș reveni la Atena? Doar ca să mai calc odată pe urmele legendelor Olimpului…

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți