AcasăCity breakLondra într-o zi. Cum am vizitat obiectivele turistice la jumătate de preț

Londra într-o zi. Cum am vizitat obiectivele turistice la jumătate de preț

Londra este una dintre cele mai scumpe capitale ale Europei. De la transport la cazări, mâncare și obiective turistice… totul te rupe la buzunar. Mai puțin biletul de avion… Ca să mergi București – Londra Luton și întors cu 98 de lei de persoană, este chiar o afacere, aș spune. Dar s-o luăm cu începutul…

La vizitele anterioare în capitala Angliei ratasem una din atracțiile turistice controversate: London Eye, așa că celebra roată a fost prima pe lista noastră atunci când am decretat că mai vrem să mai dăm o fugă în Londra.

Să ne înțelegem, când zic „o fugă” e chiar o fugă. Adică am plecat într-o marți dimineață cu avionul de 6:30 și ne-am întors miercuri dimineață cu cel de ora 9:00. Nu intrăm în motivele care au stat la baza acestei decizii de „o zi în Londra”, dar, pe scurt, cazarea în capitala Angliei a depășit orice limită a bunului simț de când cu Brexit-ul. Dar nu despre asta este vorba acum.

De la aeroportul din Luton la gara din Londra

Londra se laudă cu numeroase aeroporturi în zonă: Luton, Stanstead, Gatwick, Heathrow. Dintre toate Heathrow are legătura cea mai bună cu orașul. Celelalte sunt, în general, aeroporturi de low-cost și, până acum, mergeam cu shuttle-ul (autobuz) de la Luton sau Stanstead până la Victoria Coach Station în Londra. Acum însă am optat pentru ceva diferit.

În urmă cu aproximativ două săptămâni au dat în funcțiune trenul automat care face legătura între aeroportul Luton și gara din Luton, de unde există tren direct până la St. Pancras Station, în Londra. Prețul unui drum dus-întors cu trenul este de 30 GBP de persoană. Mult, foarte mult dacă stăm bine să ne gândim, mai ales că biletul de avion a fost 100 de lei. Dar, la o analiză amănunțită, merită! (veți vedea mai încolo de ce).

dart tren luton airport
Stația de tren de la Aeroportul Luton

Între gara din Luton și gara din Londra, St. Pancras, trenul face cam 25 de minute. Drumul între aeroport și gara din Luton este de câteva minute, dar la toate acestea trebuie să adaugi timpul pe care îl petreci ca să aștepți trenul în gara din Luton (noi am stat vreo 30 de minute pentru că abia plecase când am ajuns în gară).

Autobuzul între aeroport și gara Victoria, din Londra, face 1 oră și 30 – o oră și 40 de minute, uneori și mai mult, în funcție de trafic. Biletul dus-întors este ceva mai ieftin decât cel de tren, te lasă într-o gară mai aproape de centru, dar nu beneficiezi de reducerile de la atracții. În plus, dacă ai ghinionul să prinzi vreun blocaj pe drum, poți lejer să faci mai mult de 2 ore între cele două. Așa, cu trenul mergi mai la sigur.

Cum funcționează oferta „plătești 1 bilet, intră 2 persoane” la atracțiile din Londra

Condiţia principală este să călătoreşti cu trenul în aceeaşi zi în care mergi să vizitezi obiectivele turistice. Dacă îndeplinești această condiție, trebuie să îți faci cont pe National Rail și, de acolo, să completezi datele călătoriei și să îți alegi obiectivele turistice unde vrei să intri.

Obiectivele turistice au modalități diferite de accesare. De exemplu, la London Eye, am avut un cod pe care l-am aplicat la achiziționarea online a biletelor și am plătit un singur bilet și am primit pe mail două, dintre care unul gratuit. La urcarea în capsule ne-au fost scanate ambele bilete, și cel plătit, și cel gratuit.

oferta doua bilete londra atractii
Așa arată atunci când achiziționezi bilete la ofertă
lista obiective turistice londra oferta
Câteva dintre obiectivele turistice din Londra care intră la oferta plătești un bilet, intră două persoane

La Westminster Abbey a fost altfel. Am primit pe mail un voucher care trebuia neapărat PRINTAT! Cu el printat am mers la casa de bilete și am plătit un singur bilet și ni s-au dat două. Voucher-ul este valabil în ziua călătoriei cu trenul.

Economia este considerabilă având în vedere prețurile atracțiilor din Londra. Una este să plătești 38 GBP de persoană la London Eye și alta este să plătești 38 GBP pentru două persoane.

La Westminster Abbey, la fel. Una este să plătești 27 GBP pentru o persoană și alta pentru două persoane.

urcare london eye
Urcarea în London Eye

O fugă la Londra de o zi merită, mai ales atunci când prinzi avionul la ofertă

După cum spuneam, biletul de avion a fost mai ieftin decât biletul de tren de la Luton în oraș. Cazarea în Londra este scumpă. Nu, ce spun eu scumpă… este groaznic de scumpă! Pentru o cameră la un hotel de 1-2 stele trebuie să dai minim 6-700 de lei. Și, în aceste condiții, nu prea este la îndemâna oricui să meargă să viziteze Londra.

Ca alternativă există aceste escapade de 1-2 zile, cu sau fără noapte de cazare.

Dacă ești tânăr și te țin puterile, poți încerca „o dusă și-o întoarsă” în aceeași zi. Între București și Londra sunt avioane zilnic de zici că-s rate. Adică numai Wizz-ul are vreo patru curse pe zi. Poți să te duci dimineața și să te întorci seara, dar este groaznic de obositor, mai ales că drumul este lung. Și aici mă refer atât la zborul cu avionul, de peste 3 ore, cât la drumul între aeroport și oraș, de aproape 2 ore cu totul.

Noi am optat pentru varianta de cazare lângă aeroport, la un Ibis. La hotelurile de la aeroport prețul la cazare este mai „uman”, și se ridică undeva la 3-400 de lei pe noapte, mai ales dacă optezi pentru varianta „non-refundable”.

Citește și: Un city-break la Edinburgh… nu, nu ajunge doar unul

După o zi întreagă în Londra, am ajuns seara la hotel, ne-am cazat, am mâncat la restaurantul de acolo și, dimineață, am luat avionul spre casă.

Nu am optat pentru cursa de seară pentru că ar fi trebuit să mergem iar cu trenul la Londra, adică încă 60 GBP, ceea ce era cam mult. O zi a fost ok, și, cu siguranță, vom mai repeta.

londra din london eye big ben
Londra văzută din London Eye

Ce am observat a fost faptul că, din punct de vedere al cazării, cea mai ieftină noapte ar fi fost cea de duminică spre luni, cel puțin în cadrul lanțului de hoteluri Accor. Dar prețurile variază și în funcție de perioada din an așa că nu se poate spune cu certitudine cum vor fi peste o lună sau două.

În ce privește Londra, deși este scumpă… foarte scumpă… există posibilitatea de a o vizita și cu buget mai redus. Nu, nu ieftin, asta e clar. Dar, în loc de 4 zile la Brașov sau Bran, am preferat 2 la Londra pentru că rămăsesem cu restanțe de dățile trecute. Am fost, am văzut, ne-a plăcut și ne vom întoarce cu siguranță. Dacă merită? Depinde din ce punct de vedere privești și ce anume cauți atunci când zici „plec să mă relaxez”. Pentru noi a meritat!

catedrala st paul londra
Catedrala St. Paul din Londra

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți