Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Un city-break la Edinburgh… nu, nu ajunge doar unul

Merg la Edinburgh încă dinainte de a exista zboruri directe din România. Varianta via Dublin a fost preferată până s-au introdus zborurile directe. Din acel moment totul a devenit mult mai simplu.

Publicitate

Nu, nu am vreo rudă pe-acolo astfel încât să beneficiez de cazare gratuită sau alte facilități. Întotdeauna sfântul booking.com a fost de bază în ceea ce privește locul de prăbușire după o zi de alergătură, iar lista cu obiectivele turistice a fost alcătuită de fiecare dată în funcție de disponibilitate și componența grupului.

Ultima dată am fost în ianuarie-februarie 2020, exact înainte de izbucnirea pandemiei. Cazarea am ales-o astfel încât să putem ajunge ușor, pe jos, în centrul orașului la castelul Edinburgh. În rest, de acolo, aproape totul era la îndemână.

Ce să vizitezi în Edinburgh

Publicitate

Aici fiecare alege după plăcerea proprie, după pasiuni și, nu în ultimul rând, după buzunar. Intrările la obiectivele turistice costă și nu puțin. Există însă și intrări gratuite, cum ar fi cea la National Galery of Scotland, o vizită care, lejer, îți poate ocupa jumătate de zi. Așa că, se găsește de făcut câte ceva pentru fiecare.

Nu ai cum să ratezi celebrele „close-uri”, care sunt străduțe înguste (foarte înguste) de obicei în pantă, și care au un farmec aparte.

De asemenea un „fish and chips” original trebuie încercat. Dacă mergi mai departe de centru o astfel de porție te costă cam 8 lire. Altfel, în zona centrală, poți plăti și dublu.

Publicitate
Edinburgh Castle văzut de jos

În ceea ce privește obiectivele turistice, pentru început, celebrul Edinburgh Castle, cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este emblema orașului, iar scoțienii au mare grijă de el. Nu am să vă dau detalii pe care le puteți găsi pe Wikipedia, am să încerc să mă rezum la lucruri practice.

Castelul, domină orașul de pe vârful a ceea ce pare la prima vedere o colină. Colina respectivă este de fapt un vulcan stins, iar construcția pare într-adevăr că se contopește cu acesta. Cu siguranță castelul este un „must” încă de la prima vizită.

În prezent, a fost redeschis publicului după pandemie iar un bilet de intrare costă 15,50 lire. Copiii între 5 și 15 ani plătesc 9,30 lire, iar pentru cei sub 5 ani intrarea este gratuită.

Publicitate

Există și posibilitatea achiziționării unui Family Ticket la prețul de 45 de lire, valabil pentru 2 adulți și 2 copii.

Pentru achiziționarea biletelor accesați: https://www.edinburghcastle.scot/plan-your-visit/tickets

O altă emblemă a orașului este St. Giles Cathedral aflată în apropierea castelului. Aici intrarea este liberă și vă recomand din suflet să nu ratați în interiorul ei Thistle Chapel.

Publicitate

Atunci când am fost să o vizităm am avut norocul să întâlnim un ghid care ne-a explicat în amănunt cum a fost adăugată catedralei, cine ocupă locurile în strane precum și cui aparține fiecare blazon de acolo.

St. Giles Cathedral… prea mare să o poți cuprinde

În fața catedralei, pe trotuar există jos, pe caldarâm, o inimă de piatră. Legenda spune că, dacă scuipi în centrul acestei inimi, te vei întoarce în Edinburgh. E un fel de „bănuț în Fontana di Trevi” pentru a te întoarce la Roma, în Italia, sau un fel de „mângâie capul maimuței” din Mons, Belgia.

După ce ieșiți de la catedrală, puteți să vă alăturați unui tur ghidat la Mary King’s Close. Dincolo de povestea nuanțată, adevărul istoric există însă. Întregul tur este o incursiune în zona îngropată a orașului, și când zic „îngropată” mă refer în sensul propriu.

Publicitate

În secolul XVII epidemia de ciumă a pus stăpânire pe Europa. Bineînțeles că Edinburgh nu a scăpat. Pentru a stopa epidemia (nu aveau vaccinuri :)) au îngropat practic această parte a orașului. Chiar și așa s-a dovedit ulterior că măsura nu a fost suficientă pentru a opri răspândirea bolii. Mulți au murit între aceste ziduri, despre unii se spune că încă mai bântuie străzile înguste… Despre asta este vorba în acest tur.

Deși se vrea a fi înfricoșător, nu este chiar de speriat. Sincer, mă așteptam la mai mult. Totuși, făcând abstracție de dramatizarea pe alocuri exagerată, este o ocazie unică de a vizita o parte a orașului îngropată (noul oraș este construit deasupra) și care a fost adusă la lumină și recondiționată în zilele noastre. Din păcate, nu ai cum accede în această zonă decât alăturându-te unui tur ghidat la Mary King’s Close.

Începând cu 22 mai 2021 și această atracție turistică s-a redeschis publicului. Biletele de intrare costă 18,95 lire pentru un adult, 12,45 lire pentru un copil cu vârsta între 5 și 15 ani, iar copiii mai mici de 5 ani nu au acces. Și aici avem posibilitatea achiziționării unui bilet combinat, Family Ticket, care costă 54 de lire pentru 2 adulți și 2 copii. Biletele pot fi achiziționate de aici: https://bookings.realmarykingsclose.com/book/general-admission/115

Publicitate

Dacă te saturi de locuri sumbre și bântuite, poți opta pentru o vizită la Camera Obscură, care se află chiar la intrarea în castelul Edinburgh. Aceasta reprezintă deliciul copiilor. Știți Muzeul Simțurilor de la București? Este ceva de genul acesta numai că la o scară mult mai largă, mult mai interactiv și mult mai complex.

Cred că este atracția favorită a copiilor în acest oraș. Dacă vrei să te distrezi într-un labirint de oglinzi, într-un vortex sau să iei parte la diverse „experimente”, aici este locul ideal. Nu te gândi că vizita îți va lua mai puțin de 3 ore. Ba chiar 3 ore este cam puțin…

După redeschidere prețul biletelor a fost redus deoarece în această perioadă demonstrațiile practice despre cum funcționează o cameră obscură au fost suspendate. Dar chiar și așa, în opinia noastră, nu aceasta era principala atracție. Astfel, prețul unui bilet pentru un adult este de 15,75 lire, pentru un copil între 5 și 15 ani, 12,15 lire, iar copiii sub 5 ani nu plătesc. La Camera Obscură nu există posibilitatea achiziționării unui bilet combinat.

Biletele de intrare pot fi achiziționate cu programare de aici: https://www.camera-obscura.co.uk/book-tickets

În afară de cele enumerate mai sus, sunt o mulțime de alte posibilități de petrecere a timpului în Edinburgh.

Cei pasionați de drumeții, dacă vremea o permite, pot încerca o urcare până pe Arthur’s Seat (vârful unui vulcan stins aflat chiar în oraș) sau o plimbare pe Calton Hill pentru vederi panoramice asupra orașului.

În rest, pentru amatorii de senzații tari, există The Dungeon, o atracție turistică ce îmbină  adrenalina parcurilor de distracție cu fiorii tururilor bântuite sau Greyfriar’s Graveyard (aici trebuie să ajungă și fanii Harry Potter pentru a căuta mormântul lui Tom Riddle). Cimitirul Greyfriars are o poveste lugubră pe care am aflat-o într-unul din tururile luate printr-o agenție locală, City of the Dead Tours. La prima vedere, cimitirul pare așezat pe o colină. Povestea spune că, la început, era la același nivel cu zona dimprejurul lui. În timpul epidemiei de ciumă, au fost îngropate atâtea cadavre acolo încât terenul s-a înălțat și a ajuns o colină. În nopțile cu ploaie torențială din iarba cimitirului răsar oase umane. Există turiști dubioși care merg special pe o vreme de genul acesta în cimitir pentru a aduna… suveniruri. Mai lugubru de atât, nu cred că se poate!

Poți să te alături, pentru prețuri decente, unor tururi organizate cu ghizi prin toate catacombele și locurile mai puțin accesibile ale orașului. Noi, de fiecare dată când am dorit senzații tari, am apelat la cei de la City of the Dead Tours deoarece am citit recenzii și par a avea tururi mai veridice și mai pline de fiori decât colegii mult mai cunoscuți de la Mercat Tours.

Dar despre acestea poate într-o altă prezentare…

Cât ne-a costat ultimul city break la Edinburgh

Deoarece ne-am orientat, am așteptat scăderi de prețuri și am decis perioada de plecare în funcție de biletele de avion și nu invers, și pentru că avem Wizz Discount Club, am reușit să luăm bilete de avion dus-întors cu 100 de lei de persoană. Am fost 2 adulți și un copil de 13 ani. În total 300 de lei biletele de avion.

Cazarea pentru 2 nopți (am avut 3 zile pline deoarece am ajuns dimineață în prima zi și am plecat cu un avion seara în a treia zi) a fost 597 de lei o cameră triplă cu mic dejun inclus (da, cazarea e scumpă în Edinburgh) la Valentine City Centre Guest House.

Ca transport în comun nu am folosit decât tramvaiul de la aeroport și înapoi, în rest ne-am plimbat pe jos. Acesta costă 9 lire de persoană dus-întors (ziua de întoarcere este „open”), iar pentru copil costă 4,80 lire. În total am plătit pe transport 22,80 lire 2 adulți și un copil dus-întors, asta înseamnă undeva la 130 de lei.

Fără intrări, mâncare, suveniruri, care țin de buzunarul și preferințele fiecăruia, costul total al unul city-break la Edinburgh ne-a scos din buzunar aproximativ 1.000 de lei pentru 2 adulți și un copil. Dacă merită? Da, merită cu siguranță, mai ales dacă aveți timp să stați măcar 3-4 nopți.

Vacanțe plăcute oriunde ați alege să mergeți!

Cele mai noi

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul...

Villa Livadaros din Karterados, o cazare superbă la un preț decent pentru Santorini

În timpul sejurului nostru de trei nopți în Santorini,...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu „concediul de vară cu copiii” și, cum mergem an de an, avem deja o cazare...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul verii, în insula Thassos, mai exact în Skala Prinos. De ce preferăm Skala Prinos? Pentru...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul naturii, „am dat” pe internet peste Glamping 4 us. Chiar dacă vremea nu a fost tocmai...
Publicitate