AcasăCircuiteAm mers la Cinque Terre ca „la pomul lăudat”. Frustrant…

Am mers la Cinque Terre ca „la pomul lăudat”. Frustrant…

Nu sunt genul care, atunci când ajunge într-un loc nou, mega lăudat de alții, să pice pe spate și să se apuce să laude la locul respectiv doar pentru că alții l-au lăudat sau doar pentru că altora le-a plăcut.

Cu atât mai mult, mi se pare incorect să recomand un loc doar pentru că alții îl recomandă. Dacă mi-a plăcut, îl recomand, dacă nu mi-a plăcut, poate să aibă aprecieri laudative pe tot internetul și în toate ghidurile turistice, eu voi spune întotdeauna ce am găsit acolo.

Din păcate, excursia la Cinque Terre, pe care o visam de ani buni, s-a dovedit a fi, din punctul meu de vedere, un fiasco total.

Odată întorși de acolo, am avut nevoie de câteva zile să scap de sentimentul de frustrare, de senzația că am fost păcălită pe banii mei. Doamne, bine că nu am achiziționat un tur cu plecare din Florența care ne-ar fi costat dublu față de banii la care am ieșit pe cont propriu! Și așa… și tot mă simt păcălită…

Câteva cuvinte despre Cinque Terre și despre cum ajungi acolo din Florența

Zona turistică „Cinque Terre” cuprinde o zonă de litoral a Italiei formată din satele Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare. Este un obiectiv turistic important, se organizează tururi care pleacă de la 100 de euro de persoană și este deosebit de lăudat de către toți cei care au fost acolo.

Farmecul Cinque Terre…

Pentru pasionații de drumeții există trasee marcate care se pot face și pentru care se plătește o taxă. Taxa poate fi evitată dacă achiziționezi Cinque Terre Card.

În plus, în fiecare localitate ai puncte de belvedere, iar Monterosso al Mare este recunoscută ca destinație pentru plajă. Iar pozele de pe net arată fantastic…

Cinque Terre Point din gara La Spezia Centrale

Aprecierile laudative și fotografiile de pe net absolut fabuloase, m-au făcut să îmi doresc să ajung acolo, și, după o cercetare atentă, am observat că poate fi făcută o excursie de o zi cu plecare din Florența.

Pentru a ajunge pe coastă, se ia trenul din Florența, Santa Maria Novella, până în La Spezia Centrale. Există și trenuri directe, și trenuri cu schimbare în Pisa Centrale. În total călătoria cu trenul durează cam 2 ore și jumătate. Pentru 2 persoane, dus și întors până La Pisa, apoi biletele din Pisa până în Florența, am plătit 61 de euro total.

Din La Spezia Centrale, de la punctul de informare turistică Cinque Terre, am achiziționat Cinque Terre Card. Ni s-a părut varianta optimă pentru ce aveam noi în plan. Cinque Terre Card cu transport costă 16 euro de persoană ți îți oferă acces gratuit pentru o zi întreagă la plimbările cu trenul între localitățile din zona Cinque Terre și, înapoi până în La Spezia (un fel de hop on – hop off cu trenul), plus acces gratuit pe traseele turistice din Cinque Terre. Între localități trenul face cam 3 minute.

Încă de la achiziționarea cardului am fost informați că majoritatea traseelor turistice erau închise, aviz amatorilor de drumeții! Pentru noi nu a fost o problemă. Aveam în plan ca primă oprire o plajă scurtă și o baie de maxim o oră la Monterosso al Mare și apoi, cu punctele de belvedere marcate pe hartă, urma să facem opriri în fiecare localitate pe drumul înapoi. Cam așa stăteau lucrurile în teorie…

Monterosso al Mare – o dezamăgire cruntă

Știți articolele acelea de pe net cu pozele de la obiectivele turistice „așteptări vs realitate”? Cam așa am pățit noi la Monterosso

Ce frumos arăta în poze și ce am găsit acolo…

Locul arăta ireal în fotografii: o bucată de stâncă aruncată în mare aproape de plajă, apa azurie, câteva umbrele ici-acolo, plaja destul de lată de culoarea nisipului… Ce să mai, relaxare totală!

Realitatea? Odată coborâți din tren am traversat repede pentru a vedea cum se coboară pe plajă. Fiind încă pandemie, încă restricții de călătorie, ne-am imaginat că, precum în Florența, vom găsi poate chiar mai puțini oameni decât în poze. Ne-am imaginat însă degeaba…

Umbreluțele până la stânca „aruncată în mare”

Toată plaja, de la un capăt la altul, exceptând zona de mijloc unde era „zonă liberă”, era ticsită cu șezlonguri și umbrele. Prețul decent pentru o zi întreagă, zic eu: 30 de euro 2 șezlonguri și o umbrelă… ceva mai ieftin decât la Mamaia. Merită, dacă stai o zi întreagă. Cum noi stăteam însă doar maxim o oră, nu își avea sensul…

Ca aglomerație, zona de șezlonguri era ocupată cam 25-30%, în cea liberă cu chiu cu vai găseai un loc unde să te așezi. Și asta nu era tot…

Nisipul din poze este de fapt un pietriș deloc fin. Este greu să mergi cu papuci, desculț nu se pune problema. Personal, am avut o problemă și cu mersul în adidași, dar eu sunt mai… „prințesa și bobul de mazăre”.

Să mai zic?

Apa este într-adevăr azurie, dar peisajul este dominat de macaralele și buldozerele care exploatează piatră în apropiere.

Umbreluțele până la macara

Intrarea în apă? Dacă ai papuci speciali, poți intra cam… 1-2 metri. După care apa se adâncește brusc. Clar nu este recomandată copiilor!

După nici o oră am plecat plini de nervi. Aglomerația, peisajul, căldura, dezamăgirea, ne puseseră capac.

Vernazza, Corniglia și… restul – dezamăgiri pe bandă rulantă

După Monterosso al Mare am luat trenul înapoi spre Vernazza. Speram să ne mai fie atenuați nervii prin descoperirea unor peisaje de vis. Țeapăăăă!

Odată coborâți din tren, am luat-o la pas spre golful de unde văzusem atâtea imagini superbe. Pe drum, o înghesuială cam ca în Taormina în perioada pre-pandemică… „Lasă, o să se mai elibereze mai încolo. Aici suntem aproape de gară.”, am gândit.

Golful din Vernazza. Oamenii chiar stăteau în mirosul acela…

De unde? Am ajuns în golf, highlight-ul localității, și nu am știut cum să ne întoarcem mai repede. Dincolo de mirosul greu de suportat de alge și microorganisme în descompunere, era o aglomerație de zile mari. Suportând cu stoicism duhoarea care plutea în aer, existau temerari care făceau plajă în golful respectiv și baie în apa care avea o culoare cel puțin îndoielnică.

Apa în Vernazza… se făcea baie în ea!!

Pe drumul de întoarcere spre gară, ne-am oprit pe o bancă. Astfel am avut timp să studiem clădirile „vechi” și amprenta timpului asupra lor.

Când treci în viteză vezi doar case vechi, cu tencuiala căzută purtând cu mândrie urmele intemperiilor trecute peste ele.

La o privire mai atentă, simți că faci parte dintr-o mare escrocherie. Casele sunt astfel făcute încât să pară vechi, tencuiala căzută este… tencuită astfel încât să pară căzută și să aibă un aer autentic. „For stupid tourists”, vorba unui prieten…

Tencuială „for stupid tourist”

Cu gust amar ne-am ridicat de pe bancă și ne-am grăbit spre gară.

Următoarea oprire a fost la Corniglia. Măcar aveam să vedem peisaje frumoase de aici, de la punctele de belvedere.

Da, sau nu… Autobuzul gratuit în baza cardului Cinque Terre abia plecase, judecând după stația goală. Aveam de ales dacă să așteptăm în soare următorul sau să o luăm la pas, tot prin soare, și să urcăm pante cu înclinația de aproximativ 30%. Nicio variantă nu ne-a surâs.

„Mă duc să fac naibii măcar vreo două poze frumoase spre Manarola. Altfel nu înțeleg de ce am dat atâția bani ca să ajungem aici…”, a rezumat soțul tot oful pe care și eu îl simțeam.

Așa se vede în realitate…
Cam așa arată pozele de pe net… cu zoom

„Mai coborâm în celelalte?”, m-a întrebat când ne-am urcat în tren în Corniglia.

„Exclus! Coborâm direct în La Spezia și luăm primul tren spre Pisa. Măcar acolo e frumos…”, am concluzionat.

Concluzii și cost total

Din punctul meu de vedere, Cinque Terre a fost cea mai mare dezamăgire turistică personală din ultimii… mulți ani.

Îmi pare rău din suflet de cei 100 de euro pentru 2 persoane, bani dați pe tren și Cinque Terre Card. Și mie nu mi se întâmplă prea des să îmi pară rău de banii dați pe excursii… Mă consolez cu ideea că puteam să fiu dezamăgită și pe bani mult mai mulți dacă alegeam un tur organizat.

„Lasă, gândește-te că, dacă nu am fi mers, am fi rămas amândoi cu impresia că am ratat ceva fabulos. Așa măcar ne-am liniștit…”, a încercat soțul să mă facă să-mi mai treacă amarul cât de cât.

Dacă aș recomanda o excursie la Cinque Terre? Doar dacă nu aveți ce face cu banii… părerea mea. Știu că sunt mulți care mă vor contrazice că de fapt zona merită, dar nu am știut noi să o vedem. Fiecare poate avea dreptate. În fond și la urma urmei, și în ceea ce privește turismul, e chestie de gusturi.

Vacanțe frumoase!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

19 COMENTARII

 1. Am avut exact aceiași senzație. Nu am scăpat de senzația de fals tot drumul. Și, cu mici excepții așa mi s-au părut și zona Amalfitana.

  • Mă bucur că se mai găsește câte cineva care să fi avut aceeași senzație. Ajunsesem să mă întreb dacă nu cumva e ceva defect la modul în care eu privesc lucrurile.:)
   Coasta Amalfi însă mi-a plăcut. Parcă acolo nu era totul atât de fals.

 2. Adevărul este că prostia doare și îmi închipui că cea care a scris acest „articol” urlă de durere în continuu. Am fost la Cinque Terre în 2019 și pot să afirm cu tărie că locurile sunt fantastice, rămâi impresionat de frumusețile zonei. Dacă te duci acolo doar să faci plajă trebuie să fi imbecil. Sunt o mie de lucruri de văzut în localități mult mai interesante decât a face plajă înghesuit. Am făcut peste 500 de fotografii care sunt ca cele din publicitate deci nici problema de păcăleală. Erau foarte multi americani,englezi,francezi etc….. Iar din comentarile care le făceau se înțelegea că erau fascinați de ceea ce vedeau. Mă umflă râsul gândindu-mă că cineva poate să se ducă acolo doar ca să facă plajă, este apologia prostiei. Repet : am făcut peste 500 de fotografii fantastice într-un loc care este patrimoniu UNESCO și considerat ca fiind în top 10 mondial ca locuri de vizitat. Deci cea care a scris acest articol a fost acolo degeaba,nu a văzut nimic,zero. De fapt ce spunea Confucius că prostia are limitele care le facem noi avea dreptate…..😄

  • Interesant că nu putem să ne susținem ideile fără să jignim…
   Articolul se adresează celor păcăliți ca și mine de pozele care inundă internetul cu zona, mult prea lăudată față de ce oferă.
   Nu, nu m-am dus să fac plajă. De altfel, am și spus că alocasem maxim o oră unei băi în marea turcoaz. M-am dus să vizitez un loc foarte lăudat.
   Am văzut multe locuri și cred că în niciunul nu mi-a lăsat această senzație de fals. A fost părerea mea personală și am și specificat acest lucru.
   În momentul în care vrei să vezi ceva autentic și constați la fața locului că e doar o „spoială” cu stil, ai tot dreptul să fii dezamăgit și ai tot dreptul să îi avertizezi și pe alții, care, ca și tine, vor să privescă dincolo de zoom-ul camerei foto.
   Putem avea o întreagă dezbatere pe tema asta, de gusturi, de așteptări… dar ar fi de preferat să folosim un limbaj civilizat.
   Mulțumesc.:)

 3. Imi pare rau ca experiența ta a fost neplăcută. Din punctul meu de vedere că sa te bucuri de acele locuri si sa vezi frumusețea lor iti trebuie 3 zile , noi am stat 3 zile seara ne plimbam pe străduțele linistite si admiram locul de poveste. Am reusit sa facem si un traseu intre 2 localități care a fost spectaculos si a durat vreo 3 ore. Noi ne-am bucurat din plin de acea minivacanta. Problema voastră a fost timpul limitat. Nu poti sa vezi atatea locuri într-o zi. Noi nădăjduim ca ne vom reîntoarce într-o zi. Numai bine.

  • Mulțumesc pentru comentariu.
   Posibil să aveți dreptate. Timpul limitat ar putea fi o problemă. Dar cred că e important ca și cei care nu au timp să se bucure de ceea ce se promovează în zonă.
   Există tururi de o zi în Cinque Terre deci, teoretic, ar trebui să poată fi simțită această zonă și într-un timp mai scurt.
   Traseele erau majoritatea închise, așa că am rămas doar cu explorarea localităților care ne-au dezamăgit.
   Este posibil să aveți dreptate, nu zic nu. Totuși nu îmi doresc să mă întorc. Am rămas, din păcate, cu imaginea aceea a tencuielii „fake”.
   Am văzut locuri mult mai pitorești în Sicilia care nu sunt promovate atât de intens. Și nu numai acolo…
   Cred că într-un final ține mult de gusturi și de așteptări.
   Numai bine și dumneavoastră!

 4. „În fond și la urma urmei, și în ceea ce privește turismul, e chestie de gusturi. ”

  si de timp, Cinque Terre e o zona in care sa incerci mau multe lucruri: de la plaja, si baruri pe plaja … pana la restaurante locale trasee si plimbari cu barca pe tarmul celor Cinque Terre …
  Dar toate acestea nu se pot acoperi in 12h si 100E.

  • Da, sunt de acord. Cu cât stai mai mult într-un loc, cu atât îl simți mai bine.
   Problema este că atunci când primul impact este negativ, nu prea îți mai arde să o mai iei în amănunt.
   Teoretic, la cum este promovată zona, poți fi pozitiv impresionat și în 12 ore, altfel nu s-ar mai face celebrele tururi.
   Dacă ai însă ghinionul să te izbească un fake încă de când cobori din tren, asta chiar îți poate distruge iremediabil părerea despre locul respectiv.

 5. Cinque Terre este o destinatie absolut fascinanta daca stii sa te bucuri de frumos si daca nu esti un turist care merge acolo doar ca sa se dea jos din tren sa faca o poza si sa plece. Din perspectiva unei persoane care a fost acolo si care are un interes in calatorii autentice pot spune ca satuletele sunt magice si cu putina rabdare si interes le puteti descoperi secretele. O zi s-ar putea sa nu fie de ajuns pentru asta, de aceea recomand o vizita mai lunga.

  • Părerea mea este că sunt multe alte locuri mult mai autentice și mai puțin promovate.
   Probabil că aici a intervenit problema zonei: promovarea excesivă.
   Nu sunt genul de turist care se dă jos din tren să facă o poză și să plece. Am ceva experiență turistică, nu foarte mare, dar am.
   Satele din Sicilia și din sudul Spaniei, mult mai puțin promovate sunt mult mai frumoase (părerea mea).
   În ceea ce privește autenticitatea locurilor… la o primă vedere Cinque Terre nu cred că mai poate fi „autentic”. Este mult prea turistic, din păcate.
   Pentru peisaje asemănătoare, mergeți în vestul Siciliei, sau, cu o arhitectură deosebită și o altă abordare, mergeți în Insula Skye din Scoția. Acolo satele sunt într-adevăr autentice.
   Aveți dreptate cu vizitele mai lungi, sunt de preferat. Dar, uneori ne limităm la cât timp avem la dispoziție. Și mi se pare corect să poți avea parte parte de autentic și în acest caz.:)

 6. Sincer exagerezi cu articolul. Am fost acolo, si m-as mai duce. Ca peisaje, atmosfera noua ne-a placut. Doar ca toata zona este foarte foarte scumpa si aglomerata. Si plina de hoti de buzunare . Cred ca este foarte frumos in extrasezon. Toata coasta cu Rapalo, Portofino este frumosa si merita vazuta.

  • Articolul este o părere… a mea. Avem gusturi diferite, este normal să avem abordări diferite.
   Peisajele sunt frumoase… luate cu zoom. Dar nu sunt nemaivăzute.
   Nu cred că am făcut un rău expunând și un alt punct de vedere față de cele clasice.
   Poate sunt oameni care vor merge acolo cândva și cred că este bine să știe la ce să se aștepte din toate punctele de vedere, nu doar la părțile pozitive ale excursiei.
   Italia în sine merită văzută… TOATĂ!:)

 7. Multumesc pentru ca ai impartasit felul in care voi v-ati simtit, asumandu-ti toate criticile! Mi se pare foarte cinstit si absolut firesc sa nu vedem lucrurile la fel.

 8. Azi am vizitat Cinque Terre si am fost profund dezamagit si frustrat. Ajuns inapoi la cazare am cautat pareri pe google si asa am descoperit aceasta postare. Locul e supraevaluat, practic e alta lume fata de ce vezi pe Instagram. Imi pare rau pentru ca mai am inca 2 nopti de cazare aici si clar aceasta destinatie nu este pe gustul meu.

 9. Din ce în ce mai mulți descoperă acest articol scris în urmă cu 2 ani și, din ce în ce mai mulți, ajung la concluzia la care am ajuns eu atunci.
  Mi-am asumat criticile, mi le voi asuma în continuare. Mă bucur însă că, măcar o parte, îl găsesc util și vor să privească locurile și dincolo de obiectivul camerei foto.

 10. Eu am vizitat Cinque Terre, mi-a plăcut așa și așa.
  E clar pt mine, că zona e sub coasta amalfitana, iar costurile sunt cam pe acolo.
  In ce privește autenticul, cred că amândouă stau foarte bine. Construcții vechi, ce datează de sute de ani stau mărturie și colo si colo.
  Ce mă frapează pe mine , și mă îndeamnă să scriu aceste rânduri , este absoluta nerușinare cu care unii se apuca să jignească , pur și simplu. Doar ca să susțină -cred ei – un punct de vedere propriu.
  Am citit des jigniri din astea, și scrise numai de români. Parca suntem la concurs, care a văzut mai multe și care a înțeles mai multe din ce a văzut. Sper însă ca Dl Paul sa recitească rândurile scrise peste o perioada și să-i para rau

 11. Și încă ceva: pentru situația de față, cred că adevărul lui Confucius se aplica, corect:, dar doar pentru DOMNUL, care impune standarde prea înalte, dar cade singur in plasa lui..

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți