AcasăCircuiteCele mai frumoase orașe din Toscana – Italia: San Gimignano, Volterra, Certaldo Alto

Cele mai frumoase orașe din Toscana – Italia: San Gimignano, Volterra, Certaldo Alto

Orașe medievale, artă, măslini, chiparoși, vin – sunt cuvintele care definesc cele mai frumoase orase din Toscana – Italia. Peisajele Toscanei, cea mai frumoasă regiune a Italiei, sunt dominate de orașele medievale așezate pe dealuri. Dintre obiectivele turistice, se remarcă orașele Florenta, Pisa și Siena.

Mai puțin cunoscute, dar minunate sunt orășelele San Gimignano, Lucca și Volterra. Un alt sătuc deosebit este Vinci, locul de naștere al faimosului Leonardo da Vinci. Multe dintre aceste ,,bogății’’ au fost vizitate și de mine, iar în următoarele articole vă voi împărtăși impresiile mele.

San Gimignano

este unul din cele mai frumoase orășele din Toscana. Denumirea completă este San Gimignano delle Belle Torri – orașul turnurilor frumoase. Puteți lăsa mașina în cele câteva parcări din apropierea centro storico. San Gimignano avea în trecut peste 70 de turnuri – astăzi mai sunt în picioare doar 14. Aerul medieval se face simțit încă de la primii pași făcuți pe străduțele pietruite. Veți vedea terase și cafenele, mici magazine cu suveniruri, cu vinuri sau cu produse tradiționale. Aproape toate aceste străduțe duc către cea mai faimoasă piață din oraș – Piazza della Cisterna. Această piață triunghiulară este înconjurată de turnuri ridicate prin sec.13 și 14.

strada in san giminiano
O străduță în San Giminiano

Savurați gelato de la una din cele mai bune gelaterii din Italia – Dondoli – world champion 2006-2009. În jurul Piazza del Duomo sunt 7 turnuri, cel mai înalt din oraș fiind Torre Grossa, început în 1300 și terminat în 1311. Având o înălțime de 54 m, oferă o splendidă panoramă asupra orașului. Cu puțin efort și 5 euro, urcați în turn pentru a vă bucura de superbe peisaje toscane. Centrul istoric al orașului San Gimignano este inclus în patrimoniul UNESCO. Nu ratați San Gimignano – un must-see al Toscanei.

Volterra

Situat la 30 de km de San Gimignano, Volterra se află la circa 550 m deasupra Val d’Elsa și este înconjurat de ziduri. La intrarea in Volterra, sunt mai multe parcări unde veți lăsa mașina. Cea mai impozantă poartă este Porta dell’Arco, construită în sec.4 î.H, din pietre vulcanice masive. De lângă această poartă aveți o panoramă frumoasă asupra dealurilor din jur. Teatrul Roman construit în anul 10 î.H reprezintă o altă atracție. Pe străduțe veți întâlni mici magazine, de unde puteți cumpăra diverse suveniruri confecționate din alabastru.

volterra piazza dei priori
Piazza dei Priori din Volterra

Cea mai frumoasă piață este Piazza dei Priori unde vedem Palazzo dei Priori și primăria orașului. Se spune că acest palat este cel mai vechi din Toscana – are aproape 800 de ani. Palazzo dei Priori a inspirat ca design Palazzo Vecchio din Florența. O altă piață importantă este Piazza San Giovanni, unde se află Duomo și Baptisteriul de formă octogonală, construit în secolul 13.

Certaldo Alto

este locul de naștere al lui Giovanni Boccaccio, celebrul poet italian. Parcați în Piazza Boccacio din centru și urcați în Certaldo Alto cu funicularul (1,2 euro dus-intors). Fermecătorul orășel se poate parcurge în totalitate în circa 20 de minute. Are 2 străzi principale și câteva alei înguste cu mici terase și osterii. Majoritatea clădirilor sunt construite din cărămidă și sunt foarte bine păstrate.

palazzo pretorio certaldo alto
Palazzo Pretorio din Certaldo Alto

De lângă stația de sus a funicularului, urmați via Giovanni Boccaccio și veți ajunge la Palazzo Pretorio. De aici dacă o luați la dreapta veți găsi o grădină terasată care oferă priveliști frumoase asupra zidurilor orașului și văii Val d’Elsa până departe către San Gimignano. Plimbați-vă pe aleile înguste și admirați frumusețea clădirilor cu o vârstă apreciabilă, dar totuși atrăgătoare.

Deși am vizitat mai multe regiuni din Italia, Toscana este, în opinia mea, cea mai atrăgătoare regiune. Pntru că sunt foarte multe locuri de văzut, în articolele următoare voi continua să vă arăt cele mai frumoase orase din Toscana – Italia.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți