AcasăCircuiteCălătorie montană în Elveția cu trenul Jungfraujoch și o plimbare prin palatul...

Călătorie montană în Elveția cu trenul Jungfraujoch și o plimbare prin palatul din ghețarul Aletsch

O experiență deosebită a însemnat această călătorie montană cu trenul – Jungfraujoch. Am ajuns la 3571 m, cea mai înaltă altitudine la care am urcat vreodată. Din Wengen la Jungfraujoch se ajunge cu trenul – sunt 3 secțiuni/schimbări.

Cardul Jungfrau Travel Pass ne asigura gratuitate pe primele 2 secțiuni – pentru ultima parte am plătit 75 CHF de persoană. Fără acest card drumul ar fi costat 208 CHF – recomand achiziția cardului dacă stați minim 3 zile.

Trenul Jungfraujoch

Din Wengen, durata drumului este de 1 oră și 25 de minute – traseul este deschis 365 zile/an. Organizarea este elvețiană, sunt indicatoare, iar personalul vă îndrumă cu amabilitate (Elveția lucrului bine făcut).

Prima stație este Kleine Scheidegg (2061 m), iar a doua oprire se face la Eigergletscher (2320 m) – stație deschisă pe 19 septembrie 1898!

De aici, trenul urcă susținut peste 1000 m, doar prin tunelul săpat în munte cu peste 100 de ani în urmă.. Vom opri pentru 5 minute la stația intermediară Eismeer la 3160 m.

Citește și: Hallstatt este, poate, cel mai frumos sat din Austria

Prin ferestrele panoramice vom vedea doar gheață și zăpadă. Urcăm înapoi în tren și ajungem în gara situată la cea mai înaltă altitudine din Europa – 3454 m.

Gara situată la cea mai mare altitudine din Europa

De remarcat faptul că această cale ferată a fost inaugurată pe 1 august 1912, după 16 ani de lucrări!

Remarcabila reușită inginerească nu se termină în gară. După ce ieșim, vom urca cu viteză încă 110 m cu un lift săpat tot în stâncă!

Alte câteva scări și ajungem la 3571 m pe o terasă panoramică – peisajul este amețitor. Avem o vedere splendidă către ghețarul Aletsch, inclus în patrimoniul UNESCO. Cu cei 23 km, Aletsch este cel mai lung ghețar din Alpi.

Prin palatul de gheață

În anumite locuri, gheața are grosimea a 3 turnuri Eiffel. Am prins o vremea superbă cu un cer impecabil. Urmați traseul indicat și vă veți plimba prin palatul de gheață.

Este indicat să aveți un hanorac mai gros sau o geacă, pentru că veți ajunge și pe platoul cu zăpadă. Dacă aveți ținuta adecvată este foarte bine – multe persoane erau în papuci, în rochie sau cu fuste de parcă veniseră pe plajă!

…multe persoane erau în papuci, în rochie sau cu fuste de parcă veniseră pe plajă!

La capătul traseului, pe un alt platou veți găsi sezlonguri – puteți beneficia de un bronz de munte pe cinste!

Citește și: În Austria, Salzburg, orașul lui Mozart, nu trebuie ratat

Din această infrastructură nu lipsesc restaurantele și magazinele cu suveniruri. Iese în evidență magazinul Lindt, unde puteți savura… niște ciocolată de la mama ei.

Este nevoie de ochelari de soare și cremă de protecție – recomand urcarea doar dacă vremea este favorabilă.

Am plecat după vreo 3 ore petrecute în aerul rarefiat de la 3500 m – am rămas cu imagini memorabile și amintiri dragi. Dacă sunteți în Elveția faceți această călătorie montană cu trenul – Jungfraujoch.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți