AcasăCircuitePlajele din Oostende și De Haan - nelipsite din cadrul unei vizite...

Plajele din Oostende și De Haan – nelipsite din cadrul unei vizite în Belgia, la Marea Nordului

Sejurul petrecut în Belgia a inclus și o vizită la Marea Nordului. În general, în vacanțele prin alte țări, încercăm să vedem și locuri apropiate de ceea ce înseamnă tradițional, autentic, iar asta înseamnă, uneori, mai puțini turiști. Astfel, pe perioada vacanței din Bruges am văzut 2 localități mai puțin cunoscute, Oostende și De Haan – ambele aflate pe malul Mării Nordului.

Ca și spre Gent, am luat trenul din Bruges – un bilet dus-întors costă 8,6 euro/persoană. Trenul este un mod de transport extrem de civilizat, preferat de mulți belgieni.

Oostende

În 15 minute ajungem în gara din Oostende – de aici, o scurtă plimbare pe bulevardul din fața gării vă aduce lângă vasul Mercator. Nava din al Doilea Război Mondial, a fost restaurată și transformată în muzeu. Am făcut dreapta pe bulevardul Leopold II-laan și am ajuns în zona centrală, pietonală, unde sunt tarabe cu mâncăruri, dar și multe magazine.

Am văzut și Church of Saint Peter and Saint Paul (în flamandă, Sint-Petrus-en-Pauluskerk) construită în anul 1907, în stil neo-gotic cu vitralii frumoase la interior. Catedrala este vizibilă de departe, turnurile sale având o înălțime de 72 m.

O mare atracție o reprezintă digul și plajele foarte curate, cu nisip fin. La reflux, în timpul zilei când apa se retrage destul de mult, plaja are o lățime apreciabilă – 200 m, în unele locuri poate și mai mult. Albert I-promenade (faleza orașului) este de asemenea foarte lată. Plimbările pe aici sunt la mare căutare, pentru bicicliști, localnici și turiști. Desigur, nu lipsesc cafenelele și terasele, una mai atrăgătoare ca alta.

De Haan

Este o localitate cochetă, mai puțin cunoscută, din provincia West Flanders. Lângă gara din Oostende se află stația unui tramvai, Kusttram, ce străbate coasta Belgiei, cale de 67 km. În mare parte pe malul mării, acest traseu are un capăt la granița cu Franța (De Panne) și celălalt capăt la granița cu Olanda (Knokke-Heist). Este cea mai lungă linie de tramvai din lume, are 68 de stații, iar întregul traseu durează 145 de minute.

Abonamentul de transport achizționat în Bruges este valabil – deci puteți coborî și urca unde doriți. Dacă nu aveți abonament vă puteți achiziționa un day pass (7 euro) cu călătorii nelimitate. Ca să ajungeți în De Haan, din Oostende luați Kusttram în direcția Knokke-Heist. Coborâți la stația De Haan Aan Zee din centrul localității. La coborâre, remarcăm casele impecabile – acestea au maxim 3-4 etaje. Linia de tramvai separă partea mai veche a orașului (aflată spre mare) de partea mai nouă.

Plaja se întinde și dincolo de De Haan

Pe o lungime de peste 10 km veți avea parte de plajă de-a lungul localităților De Haan, Wenduine și Blankenberge. În De Haan, plaja cu nisip fin este foarte lată – 150 de metri în timpul zilei/refluxului.

În unele zone erau montate paravane, care oferă protecție împotriva vântului și nisipului. Între aceste paravane, plasate la circa 25 m unul de altul erau șezlonguri – un mod ingenios de aranjare și protejare.

Între faleză și plajă sunt cabine unde cei care vin la plajă se pot schimba, dar există și spații pentru duș și toalete – ceva normal și civilizat pentru ei. Pe faleză sunt băncuțe unde te poți odihni, iar seara totul este luminat prin intermediul felinarelor model retro.

Pe timpul verii, De Haan este o stațiune foarte căutată de pe litoralul belgian – se face baie în Marea Nordului și stațiunea se aglomerează. Zona mai veche este și partea cea mai vizitată – luați-o la pas, admirând frumoasele vile de pe alei – sunt multe clădiri în stil Belle Epoque, unele fiind hoteluri, altele case de locuit.

La parterul unor asemenea clădiri există restaurante unde puteți servi o specialitate locală, scoici (mussels) preparate în diverse feluri. Prețul unei porții de 1 kg variază între 18-24 euro, în funcție de ingredientele folosite și de poziționarea localului. Dacă ajungeți în Belgia, faceți o vizită la Marea Nordului și nu o să vă pară rău.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți